Vi synes selv, at denne opskrift er den bedste, på dette populære stenalderbrød. Vi “leger” lidt vi er i spanien og tilsætter lidt syre i form af citron, da vi synes stenalderbrød godt kan have en lidt “fed og fad” smag. Stenalderbrød bedste opskrift, er inspireret af vores rejser til middelhavet. Denne opskrift er lidt mere tidskrævende, da vi lægger kerner i blød, til gengæld får du et mere sammenhængende brød med karakter. Prøv også glutenfri stenalderbrød
Nødder i marinade
Derudover, har vi lagt hasselnødder og mandler i citronsaft i ca. seks timers tid, så de bliver lidt blødere i konsistensen og får en dejlig speciel smag. Dette kan du bare udelade.
⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
Tilberedningstid er ca. 1 time. Samlet tid er ca. 1 time og 10 min. Opskrift giver 1 brød.
🥘 Ingredienser
- 100 g græskarkerner
- 100 g solsikkekerner
- 100 g mandler
- 100 g valnødder
- 100 g Hasselnødder
- 100 g Hvedekerner udblødte
- 2 stk. citron økologisk Skal og saft
- 5 stk. æg
- 1 dl ekstra jomfru olivenolie
- 2 tsk. salt
SÅDAN GØR DU
- Skyl citroner og pres saften ud og kom det i en skål. Riv skallen af 1 citron.
- Læg hasselnødder og mandler i skålen med citronsaft i nogle timer.
- Udblød hvedekerner i vand og smid vandet ud. Ved udblødning i vand, skal de “knækkede” hvedekerner være i blød i ca. 2-4 timer og de “skårne” i 6-8 timer. Hvedekernerne giver brødet lidt mere struktur og saftig smag. Derudover får brødet en karakter af groft brød med kerner.
- Bland alle ingredienser sammen i en skål.
Fremgangsmåde ovn
- Kom dejen i en smurt form.
- Bag brødet i en time ved 160 grader (forvarmet ovn).
- Bank brødet ud af formen og sæt stenalderbrødet til afkøling på en bagerist.
Fremgangsmåde grydebrød
- Sæt en gryde i ovnen der kan tåle varmen. Sæt varmen til 250 grader.
- Efter 20 minutter tages låget af gryden med specielle grydelapper og der drysses lidt mel i bunden af gryden. Hæld dejen i gryden og bag brødet i ca. 30 minutter med låg.
- Tag låget af gryden og bag brødet yderligere i 15 minutter ved 200 grader.
- Sæt brødet til afkøling på en bagerist.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Hvis du har mod på at prøve, kan du prøve at lægge nødder i vand tilsat lidt vanilje. Her skal det resterende vand smides ud, ellers smager brødet af vanilje.
- Der er mange andre muligheder man kan eksperimentere med. Byg- Rugkerner og havregryn er nogle andre eksempler.
- Hver opmærksom på, at der er gluten i hvedekerner, hvis du ønsker et glutenfrit brød.
❓ FAQ
Stenalderbrød kan fryses ned.
Holdbarheden i på frys er ca. 14 dage og max 1 måned. Holdbarheden i brødskabet er ca. 2 dage.
Stenalderbrød indeholder en del fedt, som har tildens til at harske og give en dårlig smag.
Stenalderbrød bedste opskrift
Ingredienser
- 100 g Græskarkerner
- 100 g Solsikkekerner
- 100 g Mandler
- 100 g Valnødder
- 100 g Hasselnødder
- 100 g Hvedekerner (udblødte)
- 2 stk. Citron (økologisk skal og saft)
- 5 stk. Æg
- 1 dl Olivenolie
- 2 tsk Salt
Sådan gør du
- Skyl citroner og pres saften ud og kom det i en skål. Riv skallen af 1 citron.
- Læg hasselnødder og mandler i skålen med citronsaft i nogle timer.
- Bland alle ingredienser sammen i en skål.
Fremgangsmåde ovn
- Kom dejen i en smurt form.
- Bag brødet i en time ved 160 grader (forvarmet ovn).
- Bank brødet ud af formen og sæt stenalderbrødet til afkøling på en bagerist.
Fremgangsmåde grydebrød
- Sæt en gryde i ovnen der kan tåle varmen. Sæt varmen til 250 grader.
- Efter 20 minutter tages låget af gryden med specielle grydelapper og der drysses lidt mel i bunden af gryden. Hæld dejen i gryden og bag brødet i ca. 30 minutter med låg.
- Tag låget af gryden og bag brødet yderligere i 15 minutter ved 200 grader.
- Sæt brødet til afkøling på en bagerist.
Skriv et svar