Vi synes selv, at denne opskrift er den bedste, på dette populære stenalderbrød. Vi “leger” lidt vi er i Italien og tilsætter lidt syre i form af citron, da vi synes stenalderbrød godt kan have en lidt “fed og fad” smag.
Stenalderbrød bedste opskrift, er inspireret af vores rejser til middelhavet. Denne opskrift er lidt mere tidskrævende, da vi lægger kerner i blød i citronsaft, til gengæld får du et mere sammenhængende brød med karakter.
Men, det er ikke nødvendigt, at komme kerner i citronsaft, dette kan bare udelades.
Prøv også glutenfri stenalderbrød
Gå til

Nødder i marinade
Vi har lagt hasselnødder og mandler i citronsaft i ca. seks timers tid, så de bliver lidt blødere i konsistensen og får en dejlig let syrlig smag.
Dette kan du bare udelade, hvis du ikke er så vild med citron. Du kan også ændre opskriften og så lægge nødder i en sød marinade bestående af honning eller sirup tilsat noget smag, som f.eks. lakrids.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 1 time. Samlet tid er ca. 1 time og 10 min. Opskrift giver 1 brød.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 200 g Græskarkerner
- 100 g Solsikkekerner
- 100 g Mandler
- 100 g Valnødder
- 50 g Hasselnødder
- 50 g Chiafrø
- 100 g Sesamfrø
- 2 stk. Citron (økologisk skal og saft)
- 5 stk. Æg
- 1 dl Olivenolie
- 2 tsk. Salt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Skyl citroner og pres saften ud og kom det i en skål. Riv skallen af 1 citron.
- Læg hasselnødder og mandler i skålen med citronsaft i nogle timer.
- Derefter når mandler og hasselnødder har trukket, blandes alle ingredienser sammen i en skål.
Fremgangsmåde ovn
- Kom dejen i en smurt form.
- Bag brødet i en time ved 160 grader (forvarmet ovn).
- Bank brødet ud af formen og sæt stenalderbrødet til afkøling på en bagerist.
Fremgangsmåde stenalderbrød bagt som grydebrød
- Sæt en gryde i ovnen der kan tåle varmen. Sæt varmen til 250 grader.
- Efter 20 minutter tages låget af gryden med specielle grydelapper og der drysses lidt mel i bunden af gryden. Hæld dejen i gryden og bag brødet i ca. 30 minutter med låg.
- Tag låget af gryden og bag brødet yderligere i 15 minutter ved 200 grader.
- Sæt brødet til afkøling på en bagerist.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Hvis du har mod på at prøve, kan du prøve at lægge nødder i vand tilsat lidt vanilje. Her skal det resterende vand smides ud, ellers smager brødet af vanilje.
- Der er mange andre muligheder man kan eksperimentere med. Byg- Rugkerner og havregryn er nogle andre eksempler.
- Hver opmærksom på, at der er gluten i hvedekerner, hvis du ønsker et glutenfrit brød.
❓ FAQ
Stenalderbrød kan fryses ned.
Holdbarheden i på frys er ca. 14 dage og max 1 måned. Holdbarheden i brødskabet er ca. 2 dage.
Stenalderbrød indeholder en del fedt, som har tildens til at harske og give en dårlig smag.
📋 Opskrift med noter
Stenalderbrød bedste opskrift
Hjælp andre ved at give opskriften stjerner når du har lavet den
Ingredienser
- 200 g Græskarkerner
- 100 g Solsikkekerner
- 100 g Mandler
- 100 g Valnødder
- 100 g Sesamfrø
- 50 g Hasselnødder
- 50 g Chiafrø
- 2 stk. Citron (økologisk skal og saft)
- 5 stk. Æg
- 1 dl Olivenolie
- 2 tsk Salt
Sådan gør du
- Skyl citroner og pres saften ud og kom det i en skål. Riv skallen af 1 citron.
- Læg hasselnødder og mandler i skålen med citronsaft i nogle timer.
- Derefter når mandler og hasselnødder har trukket, blandes alle ingredienser sammen i en skål.
Fremgangsmåde ovn
- Kom dejen i en smurt form.
- Bag brødet i en time ved 160 grader (forvarmet ovn).
- Bank brødet ud af formen og sæt stenalderbrødet til afkøling på en bagerist.
Fremgangsmåde stenalderbrød bagt som grydebrød
- Sæt en gryde i ovnen der kan tåle varmen. Sæt varmen til 250 grader.
- Efter 20 minutter tages låget af gryden med specielle grydelapper og der drysses lidt mel i bunden af gryden. Hæld dejen i gryden og bag brødet i ca. 30 minutter med låg.
- Tag låget af gryden og bag brødet yderligere i 15 minutter ved 200 grader.
- Sæt brødet til afkøling på en bagerist.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Skriv en kommentar