Klejner er en klassisk gammel dansk opskrift, som de fleste på et tidspunkt har lavet, enten sammen med sin mor eller selv afprøvet i køkkenet. Her er den gode klassiske opskrift på gammeldags klejner med fløde og kardemomme. Klejnerne koges sprøde i svinefedt eller palmin. Klejnerne kan gemmes i tætlukket kagedåse julen over.
Se også: Klejner med citron og flormelis
Gå til
Klejner klassisk dansk opskrift
De fleste har smagt klejner og kan huske dem fra de var børn. En klejne er lidt i familie med berlinere, da begge kager har tydelig smag af svinefedt eller palmin. Det er fedtstoffet som er med til, at give smag til en klejne. Selve klejnen er ofte lidt tør i konsistensen med en sprød krumme. Klejner smager bedst samme dag de er lavet, og allerbedst når de stadig er lune.
Opskrift med noter
Klejner med kardemomme
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 150 g smør eller margarine
- 175 g sukker
- 4 stk. æg
- 1 tsk. bagepulver
- 3 tsk. kardemomme
- 3 spsk. fløde
- 1 knivspids salt
Til Kogning
- 1 pk Palmin eller svinefedt (eller olie)
Sådan gør du
- Bland mel, kardemomme og bagepulver i en skål. Rør smør og sukker med i skålen.
- Pisk æg lidt op i en anden lille skål, og tilsæt så fløden. Bland det hele sammen i den store skål.
- Ælt dejen til den er fast. Derefter sættes dejen køligt et par timer eller til næste dag.
- Så skal dejen rulles ud. Rul den tynd (ca. ½ cm. tykkelse) og skær den i strimler med en klejneskærer. Strimler skal være ca. 10 X 3 cm.
- Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen. Man kan også dreje strimlen en omgang. Så den kommer til at se ud som på billedet. Det ser også pænt ud, på kagetallerkenen.
- Varm gryden med fedtstoffet op. Sæt en træ tandstik ned i fedtstoffet, og når det bruser omkring tandstikken, er fedtstoffet klar til brug.
- Pas på med ikke at få fedtstoffet for varmt, da klejnen så bliver mørk udenpå og får en ubehagelig bismag. Kog klejnerne let brune.
- Der må ikke opstå lag i gryden, hver klejne, skal kunne "svømme" frit. Tag klejnerne op med en hulske når de er færdige og tilsæt en ny klejne til gryden.
- Lad klejnerne afdryppe på et sugende underlag. Når klejnerne er kolde, kan de lægges i en rengjort kagedåse.
- Klejner bliver tørre, hvis de opbevares længere end en uge. Sørg for at kagedåsen er helt tæt. Kom evt. kagedåse i en plastpose.
Noter
- I gamle opskrifter står der, at man kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at få den helt perfekte juleklejne.
- Gamle kagedåser kan lugte lidt muggent, pga. af de er næsten lufttætte. Inden en ny portion kommes i, rengøres kagedåsen i lunt vand evt. tilsat lidt atamon, og “afdufter” en dags tid.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Køletid ca. 1 time. Tilberedningstid ca. 1 min. Samlet tid ca. 1 time og 11 min. Opskrift til ca. 80 klejner.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 500 g hvedemel
- 150 g smør eller margarine
- 175 g sukker
- 4 stk. æg
- 1 tsk. bagepulver
- 3 tsk. kardemomme
- 3 spsk. fløde
- 1 knivspids salt
Til Kogning
- 1 pk Palmin eller svinefedt (eller olie)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde klejner:
- Bland mel, kardemomme og bagepulver i en skål. Rør smør og sukker med i skålen.
- Pisk æg lidt op i en anden lille skål, og tilsæt så fløden.
- Bland det hele sammen i den store skål.
- Ælt dejen til den er fast. Derefter sættes dejen køligt et par timer eller til næste dag.
- Så skal dejen rulles ud. Rul den tynd (ca.½ cm. tykkelse) og skær den i strimler med en klejneskærer.
- Strimler skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
- Man kan også dreje strimlen en omgang. Så den kommer til at se ud som på billedet. Det ser også pænt ud, på kagetallerkenen.
- Varm gryden med fedtstoffet op
- Sæt en træ tandstik ned i fedtstoffet, og når det bruser omkring tandstikken, er fedtstoffet klar til brug. Pas på med ikke at fedtstoffet for varmt. Så klejnen bliver mørk udenpå og får en ubehagelig bismag.
- Kog klejnerne let brune. Der må ikke opstå lag i gryden, hver klejne, skal kunne “svømme” frit. Tag klejnerne op med en hulske når de er færdige og tilsæt en ny klejne til gryden. Lad klejnerne afdryppe på et sugende underlag.
- Når klejnerne er kolde, kan de lægges i en rengjort kagedåse. Klejner bliver tørre, hvis de opbevares længere end en uge. Sørg for at kagedåsen er helt tæt. Kom evt. kagedåse i en plastpose.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- I gamle opskrifter står der, at man kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at få den helt perfekte juleklejne.
- Gamle kagedåser kan lugte lidt muggent, pga. af de er næsten lufttætte.
- Inden en ny portion kommes i, rengøres kagedåsen i lunt vand evt. tilsat lidt atamon, og “afdufter” en dags tid.
❓ FAQ
1 minut eller til den er lysebrun.
Ja, kærnemælk er særdeles velegnet til klejner.
Kommentarer
Ingen kommentarer