Valnøddesnaps er vel nok den mest kendte kryddersnaps, og den de fleste begynder med. Valnøddesnaps har opnået sin fulde smag efter et år, men vinder ved yderligere lagring.
Den helt raffinerede smag opnås efter ca. 10 års lagring. Til kryddersnaps benyttes grønne valnødder der plukkes juli og senest i august, eller inden skallen bliver hård.
Den færdige valnøddesnaps er gylden og rund i smagen, og her skal man prøve og smage sig lidt frem for, at få den smag der passer til ens egen smag. Nogen foretrækker en kraftig smag andre en mild smag.
Prøv også Marehalm kryddersnaps
Gå til
Valnøddesnaps essens
Til den klassiske valnøddesnaps, bruges grønne valnødder, som skal lagre i klar snaps eller vodka.
Derefter har man en valnøddeessens, som man derefter fortynder og lagrer. I de fleste opskrifter på valnøddesnaps bruges ca. 2 til 4 valnødder.
Du kan komme 10 valnødder i glasset hvis du vil have ekstra meget stærk smag. Det gør vi i vores valnøddesnapse, som vi lagrer i typisk 4 år.
Den stærke smag er blevet så afrundet, at vi drikker den som den er, helt uden at fortynde den.
Det er altså valnøddeessens som er blevet afrundet og har opnået toner af, lakrids og anis med en portvinsagtig eftersmag.
Derfor skal du lave retten
Her er et par grunde til, hvorfor du måske vil prøve at lave valnøddesnaps:
At lave denne opskrift kan være en fornøjelig måde, at udforske danske kulinariske traditioner og prøve noget unikt og smagfuldt.
Smag: Kombinationen af rå valnødder og vodka og de krydderier de udvikler i valnøddesnapsen, skaber en rig og aromatisk smagsprofil. Det kan være en dejlig drik, du kan nyde alene eller som digestif efter et måltid.
Hjemmelavet touch: At lave valnøddesnaps derhjemme giver dig mulighed for at have kontrol over ingredienserne og tilpasse opskriften efter dine præferencer. Du kan justere sødme- eller krydderiniveauet, så det passer til dine smagsløg.
Gaver: Hjemmelavet spiritus med smag, som valnøddesnaps kan være tankevækkende og unikke gaver til venner og familie. Det er en dejlig måde at dele en smag af dansk kultur og dine egne kulinariske færdigheder.
Kulinarisk udforskning: At prøve nye opskrifter og eksperimentere med forskellige smagsvarianter kan være en sjov og kreativ oplevelse. Valnøddesnaps vil måske introducere dig til en helt ny verden af kryddersnapse og inspirere dig til også at udforske andre traditionelle kryddersnapse opskrifter.
Tålmodighed: Valnøddesnaps er en infusion af vodka (eller klar snaps) med valnødder, som sammen skaber en unik og smagfuld snaps. Det kræver lidt tålmodighed, da smagene skal have tid til at udvikle sig under infusions processen.
Derfor skal du lave valnøddesnaps
Der er flere grunde til, at valnøddesnaps er en af de bedste hjemmelavede kryddersnapse.
Unik og distinkt smag: Valnøddesnaps giver en unik og tydelig smagsprofil, som ikke almindeligvis findes i andre spiritus. Den rige og nøddeagtige smag af valnødder trænger ind i alkoholen, hvilket resulterer i en mild og behagelig snaps.
Hjemmelavet Delight: At lave din egen valnøddesnaps giver dig mulighed for at få en hjemmelavet specialitets drinks, som du kan nyde og dele med andre. Det kan være en dejlig tilføjelse til sammenkomster eller nydes som en personlig forkælelse.
Alsidighed: Valnøddesnaps kan nydes alene som digestif eller bruges som ingrediens i forskellige cocktails og blandede drinks. Dens robuste smag kan tilføje dybde og kompleksitet til dine yndlings kreationer.
Digestif
En digestif er en lille snaps eller drinks der indeholder en del alkohol og som indtages ved slutningen af et måltid. En digestif er er altså det modsatte af en aperitif der indtages før maden.
Man tager bl.a. en digestif for, at rense munden. Den traditionelle opfattelse er også, at digestifs bidrager til bedre fordøjelse af maden, så man undgår forstoppelse, hvis der spises store portioner eller mange retter.
👨🏻🍳Beskrivelse af Ingredienser
Lad os nu beskrive ingredienserne i “Valnøddesnaps”-opskriften og deres bidrag til snapsen:
Valnødder: Valnødder er stjerneingrediensen i denne opskrift. De giver en rig, nøddeagtig smag og aroma til snapsen. Olierne og forbindelserne i valnødder trænger ind i alkoholen, hvilket giver snapsen dens distinkte smag.
Vodka eller snaps: Vodka er basisalkoholen, der bruges til at lave snapsen, men du kan også bruge klar snaps uden nogen ingredienser.
Opskrift med noter
Valnøddesnaps
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Gummihandsker
Sådan gør du
- Tag gummihandsker på, da valnødder indeholder kraftig farve.
- Skyl valnødder og dup dem tørre.
- Halver dem i hver i 4 stykker eller flere.
- Kom dem i et skoldet glas.
- Overhæld valnødder med snaps.
- Nu sættes glasset et mørkt og lunt.
- Efter et stykke tid, bliver blandingen mørkt eller næsten sort.
- Ryst glasset en gang imellem eller mindst en gang om ugen.
- Åben glasset hver gang, så frisk luft kan komme ned i glasset.
- Når der er gået en måned rystes blandingen rigtigt grundigt.
- Lad det lagre med nødderne i ca. 3 måneder i alt.
- Du kan godt lagre det længere, men der vindes ikke meget mere smag.
- Efter to måneder skal blandingen eller essensen filtreres gennem et kaffefilter.
- Nu tager du en ny eller nye flasker snaps.
- Nu skal du lave din helt egen valnøddesnaps. Som en fingerregel skal der bruges en del essens til 10 dele ren snaps. Men en god kraftig valnøddesnaps består af 5 dele essens til 5 dele ny snaps.
- Lagres en valnøddesnaps i over 4 år, er det ofte ikke nødvendigt at fortynde, da smagen nu er så fin og afrundet.
- Kom kryddersnaps på flotte flasker og sæt dem mørkt. Efter 14 dage smages på snapsen, er den for tynd kommes mere ekstrakt i . Er den for kraftig, skal den lagres længere.
- Der vil komme sort bundfald og det er helt naturligt.
- Efter 14 dage er snapsen klar til servering.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid er ca. 5 min. Samlet tid er ca. 3 måneder. Opskrift giver 1 flaske
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
4 store grønne valnødder
1 flaske klar snaps eller vodka
Gummihandsker
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Tag gummihandsker på, da valnødder indeholder kraftig farve.
Skyl valnødder og dup dem tørre.
Halver dem i hver i 4 stykker eller flere.
Kom dem i et skoldet glas.
Overhæld valnødder med snaps.
Nu sættes glasset et mørkt og lunt.
Efter et stykke tid, bliver blandingen mørkt eller næsten sort.
Ryst glasset en gang imellem eller mindst en gang om ugen.
Åben glasset hver gang, så frisk luft kan komme ned i glasset.
Når der er gået en måned rystes blandingen rigtigt grundigt.
Lad det lagre med nødderne i ca. 3 måneder i alt.
Du kan godt lagre det længere, men der vindes ikke meget mere smag.
Efter to måneder skal blandingen eller essensen filtreres gennem et kaffefilter.
Nu tager du en ny eller nye flasker snaps.
Nu skal du lave din helt egen valnøddesnaps. Som en fingerregel skal der bruges en del essens til 10 dele ren snaps. Men en god kraftig valnøddesnaps består af 5 dele essens til 5 dele ny snaps.
Lagres en valnøddesnaps i over 4 år, er det ofte ikke nødvendigt at fortynde, da smagen nu er så fin og afrundet.
Kom kryddersnaps på flotte flasker og sæt dem mørkt. Efter 14 dage smages på snapsen, er den for tynd kommes mere ekstrakt i . Er den for kraftig, skal den lagres længere.
Der vil komme sort bundfald og det er helt naturligt.
Efter 14 dage er snapsen klar til servering.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til valnøddesnaps:
Du kan forkorte eller forlænge lagringen og prøve dig frem.
Der kan tilsættes helt op til 10 grønne valnødder.
En valnøddesnaps opnår den mest raffinerede smag når den lagres i 10 år.
En valnøddesnaps kan med fordel drikkes af en langt smalt glas med bred krop, så man kan dufte tonerne og aromaer (rom glas).
❓ FAQ
De er lige velegnede, men snaps skal være uden tilsætning af krydderier. Der fås specielle klare snaps der er beregnet til, at lave kryddersnaps af.
Efter ca. 2 måneder, kan den nydes, men den vinder meget ved yderligere lagring.
Tørt og ved stuetemperatur eller lidt under.
Den kan nydes helt kold eller ved stuetemperatur, alt efter ens foretrukne måde. Men denne snaps er bedst når den har stuetemperatur eller lidt under.
En digestif er en lille snaps eller drinks der indeholder en del alkohol og som indtages ved slutningen af et måltid.
Petrea
Hej
Jeg har et spørgsmål omkring valnøddesnaps. Jeg har forsøgt for første gang at lave min egen, jeg nusser konstant om den ved at give den ilt og ryste den. Nu er jeg bekymret for om den overhovedet kan drikkes.
Jeg plukkede valnødder slut august, hvor skallen var hård. Jeg tænkte ikke yderligere over det, men har nu hørt at man skal plukke dem i juni eller noget, hvor skallen er blød. Jeg ved ikke om formålet er at de er nemmere at skære, eller det handler om smagen.
Så mit spørgsmål går på: Vil min valnøddesnaps smage dårligt nu hvor jeg har plukket dem i august hvor skallen er hård?
Tak på forhånd, hilsen
en fortvivlet amatør-snapsemager
Bjørn Nielsen
Hej Petrea
Vi er alle amatører og der er ingen grund til fortvivlelse, det værste der kan ske er, at den ikke smager helt så godt som du håbede 😉
Din valnøddesnaps vil smage ganske udmærket, men bare lidt anderledes end valnøddesnaps lavet på helt grønne valnødder.
Og skallen er også lidt hård, når jeg plukker dem, så bare rolig, du er på rette vej.
Du stiller din blanding ind i et mørkt skab eller lign. og lader den være. Når der er gået et år, sier du bare valnødder fra.
Så lader du valnøddesnaps trække i ca. 14 dage og så smager du på den. Jeg tænker den smager godt.
Nogle drikker først deres valnøddesnaps, når den har trukket i 10 år, men det synes jeg er synd.
Jeg får helt lyst til en valnøddesnaps, så jeg nupper lige en 🙂
Held og lykke med din snaps og forsæt endelig med andre kryddersnapse, det er en spændende verden.
Hilsen
Bjørn
André
Når man har den rene essen og lader den stå giver det så nogen fordel at blive ved med at åbene den så den får frisk luft?
Bjørn Nielsen
Hej André
Når du har den rene essens, skal du ikke åbne den mere.
Nu blander du essens til en færdig valnøddesnaps som skal trække i mindst 14 dage.
Essens kan og skal ikke drikkes rå, da den er stærk og bitter.
Det er kun mens den trækker med frugt, den skal af med “gasser”.
Håber det giver svar.
Med venlig hilsen
Bjørn
Elsebeth Thuesen
Kære Bjørn.
I et par år har jeg lavet valnøddesnaps, som jeg har været tilfreds med. Lige nu har jeg siet årets høst og kom til at tænke på, om man kan bruge “affaldet” til noget? Altså kan man bruge kærnerne nu. Jeg har delt nødderne i fire i sommer, men skallerne er stadig lidt hårde. Har du erfaring med at skrabe kærnerne ud af nødderne og bruge dem til noget godt?
Mange hilsner
Elsebeth Thuesen
Bjørn Nielsen
Kære Elsebeth Thuesen
Tak for din henvendelse.
Nej, det har jeg ikke erfaring med, men jeg tror ikke kernerne i valnødder kan bruges til madlavning eller lign. Da smagen vil være meget speciel.
Det eneste jeg kan komme i tanke om, ville være, at hakke nødder og bruge dem i hjemmelavet brød, evt. valnøddebrød.
Håber du fik lidt inspiration.
Hilsen
Bjørn
Maria
Hej
Jeg fik den vildeste valnøddesnaps med denne opskrift.
Vi lagrede den kun 1 måned og alligevel blev den god.