Solbærmarmelade med vanilje og lime er en krydret marmelade. Spis marmeladen på ristet franskbrød eller, som tilbehør til brun skysauce med oksesteg eller vildt.
Luk øjnene, og forestil dig du står med et glas hjemmelavet solbærmarmelade i hånden, som du lavede i sommers.
Når du åbner glasset, kan du straks dufte bærrene og vil tænke tilbage på sommeren hvor du plukkede og lavede marmeladen.
Det hele vil fylde dine sanser op. Der er næsten ikke noget bedre end hjemmelavet solbærmarmelade.
Solbærmarmelade er dog også en meget speciel marmelade, som “deler vandene” lidt, enten elsker man solbærmarmelade højt eller også er man ikke så vild med den.
Vil du lave solbærmarmelade helt uden tilsætningsstoffer, så prøv vores andre spændende opskrifter med solbær.
Solbærmarmelade uden melatin og atamon og Solbærmarmelade klassisk opskrift
Gå til
Danmarks bedste solbærmarmelade
Vi kalder solbærmarmelade med vanilje for Danmarks bedste, og der er noget om det. Solbærmarmelade tilsat vanilje, citron og lime er en skøn sommer marmelade, som smager af sommer og sol.
Her er et par grunde til den gode smag:
Lime giver en dejlig eftersmag.
Citron tilfører frisk smag
Vanilje afrunder smagen
Derfor skal du lave solbærmarmelade
At lave opskriften på “Solbærmarmelade med Vanilje og Lime” er der flere grunde til at overveje:
Rig og frugtig smag: Solbærsyltetøj har en rig og intens frugtagtig smag, der er både sød og syrlig. Denne opskrift forbedrer den naturlige smag af solbær med tilsætning af vanilje og lime, hvilket skaber en dejlig kombination af smag.
Alsidighed: Solbærsyltetøj er utroligt alsidigt. Den kan nydes på toast, scones eller kager eller bruges som fyld til kager og tærter. Dens robuste smag tilføjer dybde til både søde og salte retter, hvilket gør den til en vidunderlig tilføjelse til dit kulinariske repertoire.
Ernæringsmæssige fordele: Solbær er kendt for deres høje indhold af antioxidanter, C-vitamin og andre gavnlige forbindelser. Ved at lave din egen solbærmarmelade kan du bevare disse nærende egenskaber og nyde de sundhedsmæssige fordele ved denne livlige frugt.
Lad os nu dykke ned i en lækker beskrivelse af solbærsyltetøj:
Forestil dig en krukke fyldt med lækker, juvelfarvet solbærsyltetøj. Når du åbner låget, omslutter et udbrud af sød og syrlig aroma dine sanser og vækker øjeblikkeligt dine smagsløg.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 8 min. Samlet tid er ca. 20 min. Opskrift giver ca. 800 g marmelade
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
500 g solbær, fuldmodne
250 g sukker
2 lime, saften
1 citron, saften
½ dl vand
Kornene af 1 vaniljestang
1 til 2 tsk. Rød melatin (Se vejledning på brevet)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Skyl solbær og kig dem efter. Nip stilke af og fjern store visne blomster i den anden ende. Derved åbner du også solbær, så de bedre kan koge ud.
Kom solbær, sukker (Gem lidt), limesaft, citronsaft og vand i en tykbundet gryde.
Flæk vaniljestangen og tag kornene ud og kom det i en gryden
Skær vaniljestang over i 4 stykker og kom den med i gryden.
Kog det langsomt op.
Kog det i ca. 8 minutter.
Bland sukker og rød melatin i en meljævner og kom det i gryden. Kog det yderligere 2 minutter.
Smag på marmeladen, er den for syrlig, kommes lidt ekstra sukker i.
Skum marmeladen.
Skold glas i kogende vand og skyld dem derefter i atamon. Læs evt. vejledningen på flasken.
Kom marmeladen i glassene og bind straks til.
Marmeladen skal stå i ca. 14 dage inden den tages i brug, så smagen kan trænge helt frem.
Opskrift med noter
Solbærmarmelade med vanilje og lime
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 500 g Solbær (fuldmodne)
- 250 g Sukker
- 2 stk. Lime (saften)
- 1 stk. Citron (saften)
- 1 stk. Vaniljestang
- 1 tsk. Rød melatin ((Se vejledning på brevet))
- ½ dl vand
Sådan gør du
- Skyl solbær og kig dem efter. Nip stilke af og fjern store visne blomster i den anden ende. Derved åbner du også solbær, så de bedre kan koge ud.
- Kom solbær, sukker (Gem lidt), limesaft, citronsaft og vand i en tykbundet gryde.
- Flæk vaniljestangen og tag kornene ud og kom det i en gryden
- Skær vaniljestang over i 4 stykker og kom den med i gryden.
- Kog det langsomt op.
- Kog det i ca. 8 minutter.
- Bland sukker og rød melatin i en meljævner og kom det i gryden. Kog det yderligere 2 minutter.
- Smag på marmeladen, er den for syrlig, kommes lidt ekstra sukker i.
- Skum marmeladen.
- Skold glas i kogende vand og skyld dem derefter i atamon. Læs evt. vejledningen på flasken.
- Kom marmeladen i glassene og bind straks til.
- Marmeladen skal stå i ca. 14 dage inden den tages i brug, så smagen kan trænge helt frem.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til solbærmarmelade:
Hvis der ønske en kraftigere smag af lime eller citron, kommes fintrevet skal fra lime eller citronskal med i marmeladen.
❓ FAQ
Et glas hjemmelavet solbærmarmelade, kan holde sig frisk i ca. 1 år.
Køligt, mørkt og tørt. Et køligt skab eller kælder er perfekt.
Marlene
Du skriver at der skal vand i gryden til solbær marmeladen….. men hvor meget mon?🤔
Bjørn Nielsen
Hej Marlene
Tak for dit spørgsmål. Jeg har redigeret opskrift.
Der skal bare lige lidt vand i gryden, sådan ca. en ½ dl eller mindre. Vandet er der blot, for at solbær ikke skal brænde på. Så hvis du har nippet og skyllet solbær og der hænger lidt vand på, så behøves du faktisk ikke at tilsætte vand.
Mvh.
Bjørn