Syltede rødbeder
Af Min Madopskrift
Syltede rødbeder, så enkelt, velsmagende, og super sundt!
Rødbeder man sylter selv, smager anderledes end dem man køber færdige på glas. Smagen er mere nuanceret og sødere.
Det er egentlig lidt mærkeligt, fordi der skal såmænd ikke ret mange ingredienser eller besværlige syltemetoder til, for at lave velsmagende syltede rødbeder.
Denne opskrift er en gammel klassisk opskrift vi har fået foræret og afprøvet. Opskriften giver meget velsmagende syltede rødbeder.
Som næsten alle klassiske opskrifter, er fordelingen af sukker og frugt, 1 kg. rødbeder til 500 gram sukker.
Lagereddike bruges til syltning af rødbeder, agurker, græskar, drueagurker, asier, og lign. og til konservering af sild men kan også bruges i forskellige salatdressinger og gryderetter.
Ønsker man en mere mild og krydret smag, tilsættes blot ekstra sukker.
Se også Chefkokkens hjemmelavede rødbeder med krydderier
Ingredienser:
- En grydefuld runde eller aflange rødbeder (Ca. 1 -1,5 kg.)
- 1 ½ spsk. salt
- 12 peberkorn
- 2 stjerneanis
- 1 rødløg
- 6 dl til 1 liter almindelig lagereddike. (evt. lidt æblecidereddike, kan erstatte lagereddiken)
- 500 – 600 g sukker til 1 liter eddike
- Evt. små skiver peberrod. F.eks. 5 cm i små skiver.
- Atamon
Fremgangsmåde:
Rødbederne vaskes grundigt så jord og skidt fjernes. Kommes derefter i en gryde med vand med en spsk. salt.
Rødbeder koges ved laveste blus i ca. en time alt efter str. på rødbederne. Man kan efter ca. 40 min. stikke en gaffel i dem og mærke om de er møre, ligesom man gør ved kartofler. Er de møre, er de færdige.
Når rødbederne er kogt færdige, så hældes det kogende vand fra. Giv så rødbederne et kulde chok ved at stille gryden med dem ind under iskoldt rindende vand fra hanen, indtil rødbederne er kolde og man kan holde dem uden at brænde sig på fingrene. Temperaturforandringen gør, at skindet løsnes bedre og rødbederne bliver mere møre og lækre.
Nu skal rødbederne flås. Dette gøres ved at vride lidt i rødbeden, så skindet sprækker og sprænger, så man kan trække skindet af.
Tag nu rødbeder og skær ender og spidser af og smid dem ud. Så skæres de i skiver og lægges i atamonskyllede glas.
Eddike, peberrod, rødløg, stjerneanis, peberkorn og sukker gives et opkog.
Der slukkes for varmen og gryden tages af blusset. Der tilsættes atamon til lagen (Se dosering på flasken) og den næsten kogende lage hældes over rødbedeskiver i glassene.
Så lukkes glasset straks med tætsluttende låg og du har de mest lækre hjemmelavede syltede rødbeder, der smager vidunderligt på en leverpostejmad!
Husk, at rødbeder skal trække ca. 14 dage i glasset, inden du bruger af dem, da smagen først rigtig bliver perfekt når de har trukket lidt.
Tips
Erstat lidt af lagereddike med æblecidereddike.
Hvor meget eddike man bruger, er forskelligt og kommer an på, hvor tæt man kommer rødbederne i glasset.
Peberrod afrunder smagen
Henny
Det er godt nok en god opskrift. Rødbederne smage helt anderledes og meget bedre, end dem på glas.
Er i gang med portion nr. to 🙂
Jens
Jeg er også overrasket hvor gode de var. Jeg smagte lige på eddiken inden jeg kom rødbeder i, derved kunne jeg reducere sukkeret lidt, da jeg bedst kan lide det meget surt 🙂
Bjørn Nielsen
Tak for jeres feedback
Ja, det er rigtigt Jens!. Man skal altid smage på eddiken, så den bliver som man selv gerne vil have den. 🙂
Skriv endelig jeres bemærkninger til opskriften, så vil vi rette den til, hvis den kan blive bedre. 🙂
Mvh.
Team
Min Madopskrift