Opskrifter med asparges hvide
Af Min madopskrift
Aspargesplanten fรฅs bรฅde som hvide og grรธnne. Mange anser hvide asparges for at vรฆre finere og mere delikate end de grรธnne. Hyppes jorden op om stรฆnglerne, fรฅr man de eftertragtede hvide asparges, mens de stรฆngler, som fรฅr lov at vokse op i lyset, bliver til grรธnne asparges.
Hvide og grรธnne asparges er altsรฅ fra samme plante.
Sรฆsonen for asparges er kort, sรฅ det er om at nyde denne grรธntsag inden det er for sent.
Hvide asparges kan ogsรฅ bruges i salatskรฅlen. Skรฆr friske hvide asparges pรฅ skrรฅ, i stykker af et par cm lรฆngde.
Opbevaring af hvide asparges:
Hvide asparges opbevares bedst kรธligt og i en plastpose i kรธleskabet. Her kan de holde sig i en uges tid.
Skrรฆlning af hvide asparges
Lรฆg asparges pรฅ et fast underlag. Hold fast ved hovedet og skrรฆl ned mod bunden af aspargesen. Toppen pรฅ en asparges er blomsten og det lรฆkreste sรฅ det skal ikke skrรฆlles. Knรฆk til sidst den nederste trรฆvlede del af roden af. Trรฆvler i aspargesene er irriterende, sรฅ man skal vรฆre grundig. Bedst hvis aspargesene er tykke, de er nemmere at holde, og sรฅ er der en fin asparges, nรฅr man har skrรฆllet fรฆrdigt. Man kan tjekke om der er skrรฆllet nok ved, at se om asparges har flere trรฆvler efter den er blevet skรฆllet. Det er sรฆrligt bunden man skal vรฆre opmรฆrksom pรฅ.
Der findes en sรฆrlig aspargesskrรฆller, men almindelig kartoffelskrรฆller med bevรฆgeligt blad kan sagtens bruges.
Fond af de kasserede ender og skrรฆller:
Smid endelig ikke skrรฆller og bunden ud. Hรฆld en liter vand i en stor gryde. De almindelige asparges og ender og skrรฆller kommes i, sammen med 1 tsk. Salt. Tilsรฆt evt. 1 spsk. olien til vandet. Aspargesene koges eller dampes mรธre i vandet, i ca. 2 minutter og tages op.
Skrรฆller og ender koges ind i ca. 30 minutter og fonden sis fra.
Fonden er til aspargessuppe eller som fond til kalv i asparges, eller som almindelig grรธntsagsfond. Aspargesfonden kan fryses ned.


















Kommentarer
Ingen kommentarer