Sesamfrø giver laks et sprødt knassende bid og aromatisk smag. Det er et sundt og let hovedmåltid, som er nemt at lave. Ovnbagt laks med sesam kan kombineres med andet tilbehør hvis man vil variere lidt. Blomkålsris er rigtigt sundt tilbehør og god erstatning for ris, da der er færre kalorier i blomkål og flere sunde vitaminer og mineraler.
Gå til
Laks i ovn med sesam topping
Det er en rigtig god måde at tilberede en laks i ovn med en sesam topping, da toppingen holder på fugtigheden i laksen, og man hele tiden kan holde øje med, at den ikke bliver stegt tør. Når sesamfrø giver lyde “crack” er laksen klar. Det tager ca. 20 minutter.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 20 min. Samlet tid er ca. 35 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Laks i sesamfrø
Dressing
- 3 spsk. Ingefær friskrevet
- 1 fed hvidløg
- 1 dl Sojasauce
- 1 spsk. Olivenolie
- 1 spsk. Sukker
- 1 spsk. Æbleeddike
Blomkålsris
Svitset broccoli
- 1 stk. Broccoli
- 2 spsk. Olivenolie
- 1 spsk. Citronsaft
- ½ tsk. Salt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Laks med sesam
- Først tændes ovnen på ca. 200°. Læg laksesiden med skinsiden nedad i et ovnfast fad, som er smurt med smør. Brug evt. bagepapir.
- Tag en stor stegepande og varm den op uden fedtstof. Hæld og fordel sesamfrø på panden og rist dem, så de får ganske lidt farve. Men heller ikke for meget, da de skal “kracke” i ovnen.
- Tag en lille skål og sæt frem. Pil hvidløg og pres indholdet ned i skålen. Skræl ingefær og riv det fint og kom det i skålen. Tilsæt olivenolie, soja, æbleeddike, og sukker og rør det hele godt sammen og hæld det op til sesamfrø og rør rundt. Lad det koge ind i et minut eller til det samler sig.
- Med en spiseske fordeles sesamdressingen på laksesiden. Sæt det ind midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller til sesamfrø “cracker” og laksen er mør.
Svitset broccoli
- Skyl broccoli godt og dup den tør. Skær den ud i lidt store buketter. Kom olivenolie på en varm stegepande og svits broccolibuketter i ca. 5 minutter eller til de er gyldne.
- Smag til med salt og citronsaft.
Blomkålsris
- Kog 1 liter vand.
- Skær blomkål i fire både og riv blomkål på den grove side af et rivejern.
- Hæld det op i en stor skål. Pres citron og hæld saften i skålen sammen med det kogende vand så blomkålsris er dækket.
- Lad det stå i ca. 30 til 45 sekunder. Hæld det i en sigte så der kun er blomkålsris tilbage. Kom det i en skål. Tag nu et broccoli og skær forsigtigt det grønne fra hovedet så det drysser ned på blomkålsris og brug det som pynt. Luk varmen inde med folie.
🍽Servering
- Anret ovnbagt sesamlaks med svitset broccoli, og servér blomkålsris til.
💭 Tips
- Hvis man gerne vil have lidt sauce til blomkålsris, kan man lave en nem fiskebouillon og servere til.
- Det er vigtigt, at sætte temperaturen til ca. 200 grader, da sesam laver et “låg” som varmen skal passere. Sættes temperaturen lavere, er der risiko for tør eller rå laks.
Opskrift med noter
Ovnbagt laks med sesam og blomkålsris
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Ingredienser dressing
- 3 spsk. Ingefær (friskrevet)
- 1 fed hvidløg
- 1 dl Sojasauce
- 1 spsk. Olivenolie
- 1 spsk. Sukker
- 1 spsk. Æbleeddike
Blomkålsris
Svitset broccoli
- 1 stk. Broccoli
- 2 spsk. Olivenolie
- 1 spsk. Citronsaft
- ½ tsk. Salt
Sådan gør du
Laks med sesam
- Først tændes ovnen på ca. 200°. Læg laksesiden med skinsiden nedad i et ovnfast fad, som er smurt med smør. Brug evt. bagepapir.
- Tag en stor stegepande og varm den op uden fedtstof. Hæld og fordel sesamfrø på panden og rist dem, så de får ganske lidt farve. Men heller ikke for meget, da de skal "kracke" i ovnen.
- Tag en lille skål og sæt frem. Pil hvidløg og pres indholdet ned i skålen. Skræl ingefær og riv det fint og kom det i skålen. Tilsæt olivenolie, soja, æbleeddike, og sukker og rør det hele godt sammen og hæld det op til sesamfrø og rør rundt. Lad det koge ind i et minut eller til det samler sig.
- Med en spiseske fordeles sesamdressingen på laksesiden. Sæt det ind midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller til sesamfrø "cracker" og laksen er mør.
Svitset broccoli
- Skyl broccoli godt og dup den tør. Skær den ud i lidt store buketter. Kom olivenolie på en varm stegepande og svits broccolibuketter i ca. 5 minutter eller til de er gyldne. Smag til med salt og citronsaft.
Blomkålsris
- Kog 1 liter vand.
- Skær blomkål i fire både og riv blomkål på den grove side af et rivejern.
- Hæld det op i en stor skål. Pres citron og hæld saften i skålen sammen med det kogende vand så blomkålsris er dækket.
- Lad det stå i ca. 30 til 45 sekunder. Hæld det i en sigte så der kun er blomkålsris tilbage. Kom det i en skål. Tag nu et broccoli og skær forsigtigt det grønne fra hovedet så det drysser ned på blomkålsris og brug det som pynt. Luk varmen inde med folie.
Servering
- Anret ovnbagt sesamlaks med svitset broccoli, og servér blomkålsris til.
Noter
- Hvis man gerne vil have lidt sauce til blomkålsris, kan man lave en nem fiskebouillon og servere til.
- Det er vigtigt, at sætte temperaturen til ca. 200 grader, da sesam laver et “låg” som varmen skal passere. Sættes temperaturen lavere, er der risiko for tør eller rå laks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer