Medaljer er en rigtig klassiker, som de fleste kender fra konditoren eller bageren. Medaljer med æble- og jordbærkompot er en smuk klassisk konditorkage, med sprøde bagte mørdej bunde, hvor der i mellem er fyld af flødeskum og kompot.
Du kan erstatte kompot med marmelade og få en endnu sødere kage og spare en del tid.
Vi anbefaler dog, at du bruger hjemmelavet kompot eller marmelade, da de købte marmelader er meget kedelige i smagen og uden de rigtige smagstoner og nuancer.
Prøv også dannebrogskage
Gå til
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 12 min. Arbejdstid ca. 10 min. Samlet tid ca. 30 min. Opskrift giver 6 stk.
Medalje bunde
- 120 g Hvedemel
- 30 g Mandelmel
- 50 g Flormelis
- 75 g Smør (blødt)
- 1 stk. Æggeblomme
- ¼ tsk. Salt
Jordbærkompot
- 250 g Jordbær (friske eller frosne)
- 1 spsk. Vand
- 50 g Sukker
Æblekompot
- 6 stk. Æbler
- ½ stk. Vaniljestang
- 35 g Sukker
- 1 spsk. vand
- 1½ spsk. citronsaft
Vaniljeskum
- 2½ dl piskefløde
- 2 tsk. vaniljesukker
Glasur & pynt
- 75 g flormelis
- 2 spsk. kogende vand
- 1 spsk. pistacienødder (saltet)
- 1 tsk. guldstøv (til mad)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Mørdej
- Kom hvedemel, mandelmel, flormelis og salt i en stor skål og bland det sammen.
- Skær smørret i lidt grove tern. Kom det i skålen med melblandingen og bland det hele sammen med fingrene til du har en tør smuldret masse.
- Tilsæt æggeblomme, og saml dejen hurtigt uden at ælte.
- Mørdejen pakkes ind i husholdningsfilm, og lægges i køleskabet i ca. en 1 times tid eller indtil mørdejen er helt kold.
- Tænd ovnen på 190°. Find en god stor kop eller glas der har en diameter, som en mariekiks.
- Rul den kolde mørdej ud på et meldrysset bord og stik bundende ud så de har en tykkelse på ca. 5 mm. Dette gøres 12 gange.
- Kom bunde på en smurt bageplade, eller en bageplade med bagepapir.
- Bag bunde midt i ovnen i ca. 12 minutter eller til de er let gyldne og gennembagte. Afkøl dem helt på en bagerist. Pas på, at de bagerste ikke bliver for mørke, hvis din ovn bager uens.
Jordbærkompot
- Skyl jordbær grundigt og skær den grønne stilk af. Hak jordbær lidt groft.
- Kom jordbærstykker, sukker og vand i en gryde og kog det op under omrøring.
- Lad det simre i ca. 15 minutter. Du kan nu blende kompot, hvis du ønsker en cremet kompot.
- Hæld kompot i et rengjort glas og sæt kompotten i køleskabet.
- Kompot indeholder ikke ret meget sukker, så holdbarheden er ca. 7 dage.
Æblekompot
- Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i lidt grove stykker. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland korn med lidt sukker.
- Kom æblestykker, sukker, vaniljekorn, vand og citronsaft i en stor gryde, og kog det op. Lad det simre i ca. 15 minutter eller til æblerne er møre. Du kan nu blende kompot, hvis du ønsker en cremet kompot. Sæt kompotten til afkøling og derefter i køleskabet.
- Kompot indeholder ikke ret meget sukker, så holdbarheden er ca. 7 dage.
Vaniljeskum
- Kom fløden og vaniljesukkeret i en skål, og pisk det til flødeskum. Fyld vaniljeflødeskummet i en sprøjtepose og sæt en stor stjernetylle på.
Glasur og pynt
- Flormelis og vand røres sammen i en skål til en tyk cremet glasur. Smør glasuren på 6 stk. mørdejsbunde, og pynt med finthakkede pistacienødder og drys lidt guldstøv over.
- Nu sprøjtes en ring af vaniljeflødeskum rundt langs kanten på de andre 6 stk. bunde, så der opstår et hul i midten, som kan fyldes med æblekompot og jordbærkompot.
- Fyld hullet i midten op med æblekompot og jordbærkompot. Sæt bundene med glasur ovenpå de fyldte bunde og anret dem på et smukt fad. De kan serveres med det samme eller kommes i køleskabet.
📖Variation
Selvom medaljer med æble- og jordbærkompot er en klassisk konditorkage, kan den selvfølgelig varieres.
- Syrlig – Hvis man ønsker en mere syrlig smag er jordbær/rabarberfyld perfekt
- Sød – Hvis man ønsker en mere sød medalje, kan man lægge en tynd “bund” af marcipan ovenpå medalje bunde, hvor man kommer fyldet ovenpå.
- Luksus – Kom ægte vanilje i flødeskum og bunde
Opskrift med noter
Medaljer med jordbærkompot og æblekompot
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Elpisker til vaniljeskum
Ingredienser
Medalje bunde
- 120 g Hvedemel
- 30 g Mandelmel
- 50 g Flormelis
- 75 g Smør (blødt)
- 1 stk. Æggeblomme
- ¼ tsk. Salt
Jordbærkompot
- 250 g Jordbær (friske eller frosne)
- 1 spsk. Vand
- 50 g Sukker
Æblekompot
- 6 stk. Æbler
- ½ stk. Vaniljestang
- 35 g Sukker
- 1 spsk. vand
- 1½ spsk. citronsaft
Vaniljeskum
- 2½ dl piskefløde
- 2 tsk. vaniljesukker
Glasur & pynt
- 75 g flormelis
- 2 spsk. kogende vand
- 1 spsk. pistacienødder (saltet)
- 1 tsk. guldstøv (til mad)
Sådan gør du
Mørdej
- Kom hvedemel, mandelmel, flormelis og salt i en stor skål og bland det sammen.
- Skær smørret i lidt grove tern. Kom det i skålen med melblandingen og bland det hele sammen med fingrene til du har en tør smuldret masse.
- Tilsæt æggeblomme, og saml dejen hurtigt uden at ælte.
- Mørdejen pakkes ind i husholdningsfilm, og lægges i køleskabet i ca. en 1 times tid eller indtil mørdejen er helt kold.
- Tænd ovnen på 190°. Find en god stor kop eller glas der har en diameter, som en mariekiks.
- Rul den kolde mørdej ud på et meldrysset bord og stik bundende ud så de har en tykkelse på ca. 5 mm. Dette gøres 12 gange.
- Kom bunde på en smurt bageplade, eller en bageplade med bagepapir.
- Bag bunde midt i ovnen i ca. 12 minutter eller til de er let gyldne og gennembagte. Afkøl dem helt på en bagerist. Pas på, at de bagerste ikke bliver for mørke, hvis din ovn bager uens.
Jordbærkompot
- Skyl jordbær grundigt og skær den grønne stilk af. Hak jordbær lidt groft.
- Kom jordbærstykker, sukker og vand i en gryde og kog det op under omrøring.
- Lad det simre i ca. 15 minutter. Du kan nu blende kompot, hvis du ønsker en cremet kompot.
- Hæld kompot i et rengjort glas og sæt kompotten i køleskabet.
- Kompot indeholder ikke ret meget sukker, så holdbarheden er ca. 7 dage.
Æblekompot
- Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i lidt grove stykker. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland korn med lidt sukker.
- Kom æblestykker, sukker, vaniljekorn, vand og citronsaft i en stor gryde, og kog det op. Lad det simre i ca. 15 minutter eller til æblerne er møre. Du kan nu blende kompot, hvis du ønsker en cremet kompot. Sæt kompotten til afkøling og derefter i køleskabet.
- Kompot indeholder ikke ret meget sukker, så holdbarheden er ca. 7 dage.
Vaniljeskum
- Kom fløden og vaniljesukkeret i en skål, og pisk det til flødeskum. Fyld vaniljeflødeskummet i en sprøjtepose og sæt en stor stjernetylle på.
Glasur og pynt
- Flormelis og vand røres sammen i en skål til en tyk cremet glasur. Smør glasuren på 6 stk. mørdejsbunde, og pynt med finthakkede pistacienødder og drys lidt guldstøv over.
- Nu sprøjtes en ring af vaniljeflødeskum rundt langs kanten på de andre 6 stk. bunde, så der opstår et hul i midten, som kan fyldes med æblekompot og jordbærkompot.
- Fyld hullet i midten op med æblekompot og jordbærkompot. Sæt bundene med glasur ovenpå de fyldte bunde og anret dem på et smukt fad. De kan serveres med det samme eller kommes i køleskabet.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Du kan blande lidt kakao i glasur
- Du kan komme en spsk. limesaft i glasur, dette giver en dejlig syrlig smag
- Jordbærkompot kan erstattes af solbærmarmelade, sveskemarmelade eller hindbærmarmelade
❓ FAQ
I køleskabet
Medaljer skal spises samme dag de er lavet
Der kan pyntes med forskellige krymmel. Frysetørret hindbær er også velegnet. Finthakkede mandler og knust karamel.
Kommentarer
Ingen kommentarer