Hvis du er vild med julebagværk, skal du prøve at lave denne skønne safran krans som ligner en kringle men ikke er en kringle, selvom den kan minde om den. Safran krans er en mellemting mellem et brød og en kage. Vi ruller dejen og fyldet sammen, så der opstår flere lag. Dette gør, at kransen bliver meget luftig og lækker. Brug gerne nogle store rosiner, da de er sammen med marcipanen giver en speciel god smag. Du kan evt. røre lidt vanilje cremefraiche sammen, hvis du vil have lidt at dyppe kagen i.
Prøv også efterårs kringle med æbler
Gå til
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 12 min. Samlet tid er ca. 1 time og 37 min. Opskrift til 8 personer
Vaniljecreme
Du kan udelade cremen, hvis du vil have en mere “tør” kage, da kagecremen giver et mere “snasket” fyld. Vi er helt vilde med denne “julekage” som vi har brugt en del timer på, at komponere helt perfekt. Hvis du ser efter i opskriften bruger vi kun mandler til drys, men du kan også bruge hasselnødder.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser safran dej
- 150 g Smør blødt
- 50 g Gær
- 1,5 dl Sukker
- 1 dl Rosiner
- 1 tsk Salt
- 5 dl Sødmælk
- 15 dl Hvedemel
- 1 g Safran
- 1 stk. Æg til pensling
Ingredienser vaniljecreme
- 3 stk. Æggeblommer
- 3 spsk. Sukker
- 1 spsk. Maizena majsstivelse
- 2½ dl. Sødmælk
- 1 stk. Vaniljestang
Ingredienser fyld
🥬Pynt
- 100 g Mandler hakket
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde dej
- Rør gæren ud i mælken og sæt det til side. Nu tager du en morter og kommer safran i sammen med lidt sukker. Gnid det hele godt sammen.
- Kom alle ingredienser til dejen (Hold lidt mel tilbage) i en skål og rør og ælt det sammen til en dej. Tilsæt mel indtil du har den rette konsistens. Sæt det til hævning under et fugtigt viskestykke i en time.
Fremgangsmåde vaniljecreme
- Flæk vaniljestang og skrab korn ud. Kom mælk i en gryde og varm det op til det næsten koger. Sæt gryden til siden. Tag en skål og pisk maizenamel, vaniljekorn og æggeblommer sammen og kom det i gryden mens der piskes.
- Mens du pisker, hældes al mælken i stille og roligt. Hældes derefter tilbage i gryden og tilbage til komfuret. Rør rundt i vaniljecremen indtil den bliver cremet og temperaturen ligger på de 75 grader. Kom cremen tilbage i skålen og sættes til afkøling og i køleskabet.
- Cremen kan bruges når den er helt afkølet, eller næste dag.Kom evt. film hen over cremen, så undgår du, at creme stivner i toppen, hvis du gemmer den til næste dag.
Fremgangsmåde Safran Krans
- Dejen rulles ud på et meldrysset køkkenbord indtil du har en lidt aflang dej på ca. 50 cm. Fordel nu klatter af smør over hele dejen indtil du har brugt al smør. Skyl og fjern kernehus fra æbler. Skær dem ud i tynde både og fordel dem over dejen. Drys rosiner over hele dejen. Tag et rivejern og riv marcipanen på den grove side og fordel det over dejen.
- Rør kagecremen sammen og fordel den over. Til sidst drysser du sukker over.
- Rul dejen forsigtigt sammen på langs og luk enderne. Tryk enderne sammen så de danner en ring. Tryk på dejen for at få luften ud og gøre den helt tæt, så der ikke løber noget ud.
- Dæk dejen med et fugtigt klæde og lad den hæve i ca. 15 minutter. Pensl derefter kransen med sammenpisket æg.
- Hak mandlerne i og dem drys over kransen. Sæt det midt i ovnen på 175 grader og bag safran krans i cirka 25 minutter eller indtil kransen er gylden og gennembagt.
💭 Tips
- Du kan lave mandelflager i stedet for hakkede mandler.
- Hvis du vil servere kagen så den ser endnu mere indbydende, kan du drysse lidt sigtet flormelis over.
Opskrift med noter
Safran krans med marcipan og nødder
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Ingredienser safran dej
Ingredienser vaniljecreme
- 3 stk. Æggeblommer
- 3 spsk. Sukker
- 1 spsk. Maizena majsstivelse
- 2½ dl. Sødmælk
- 1 stk. Vaniljestang
Pynt
- 100 g Mandler (hakket )
Sådan gør du
Fremgangsmåde dej
- Rør gæren ud i mælken og sæt det til side. Nu tager du en morter og kommer safran i sammen med lidt sukker. Gnid det hele godt sammen.
- Kom alle ingredienser til dejen (Hold lidt mel tilbage) i en skål og rør og ælt det sammen til en dej. Tilsæt mel indtil du har den rette konsistens. Sæt det til hævning under et fugtigt viskestykke i en time.
Fremgangsmåde vaniljecreme
- Flæk vaniljestang og skrab korn ud. Kom mælk i en gryde og varm det op til det næsten koger. Sæt gryden til siden. Tag en skål og pisk maizenamel, vaniljekorn og æggeblommer sammen og kom det i gryden mens der piskes.
- Mens du pisker, hældes al mælken i stille og roligt. Hældes derefter tilbage i gryden og tilbage til komfuret. Rør rundt i vaniljecremen indtil den bliver cremet og temperaturen ligger på de 75 grader. Kom cremen tilbage i skålen og sættes til afkøling og i køleskabet.
- Cremen kan bruges når den er helt afkølet, eller næste dag.Kom evt. film hen over cremen, så undgår du, at creme stivner i toppen, hvis du gemmer den til næste dag.
Fremgangsmåde Safran Krans
- Dejen rulles ud på et meldrysset køkkenbord indtil du har en lidt aflang dej på ca. 50 cm. Fordel nu klatter af smør over hele dejen indtil du har brugt al smør. Skyl og fjern kernehus fra æbler. Skær dem ud i tynde både og fordel dem over dejen. Drys rosiner over hele dejen. Tag et rivejern og riv marcipanen på den grove side og fordel det over dejen.
- Rør kagecremen sammen og fordel den over. Til sidst drysser du sukker over.
- Rul dejen forsigtigt sammen på langs og luk enderne. Tryk enderne sammen så de danner en ring. Tryk på dejen for at få luften ud og gøre den helt tæt, så der ikke løber noget ud.
- Dæk dejen med et fugtigt klæde og lad den hæve i ca. 15 minutter. Pensl derefter kransen med sammenpisket æg.
- Hak mandlerne i og dem drys over kransen. Sæt det midt i ovnen på 175 grader og bag safran krans i cirka 25 minutter eller indtil kransen er gylden og gennembagt.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer