Denne opskrift er nok en af de mest kendte af de klassiske opskrifter. Brændende kærlighed er egentlig bare kartoffelmos med bacon og løg dryppet med baconfedt. Der er masser af umami smag som også kendetegner rigtig herremad. En iskold pilsner er rigtig godt tilbehør at servere til. Det er vigtigt at du bruger friske kartofler af rigtig god kvalitet, da der kun skal bruges få ingredienser i denne opskrift.
Prøv også opskrift på klassisk kartoffelmos
Gå til
Ekstra tilbehør
Det er en ret som altid er populær at servere og vi serverer den næsten altid med pølser vi har grillet. Vi vil anbefale at servere frisk salat og friskpresset appelsinsaft til, da retten er “tung” og mættende. Syltede rødbeder er også særdeles velegnet tilbehør. Vi spiser denne kartoffelmos uden de store “dikkedarer”.
Let og luftig kartoffelmos
Vi laver kartoffelmos som i opskriften, men hvis vi laver den om, tilsætter vi forskellige rodfrugter som vi har i forvejen og pisker den godt igennem, så den altid er let og luftig.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 20 min. Samlet tid er ca. 35 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 2 kg kartofler
- 2 dl mælk
- 50 g smør
- 1 tsk. Salt og knivspids friskkværnet peber
- ½ tsk. muskatnød fintrevet
Ingredienser topping
🥬Pynt
- 1 spsk. persille finthakket
🥗Tilbehør
- 1 stk. Pilsner øl Iskold i glas
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Skræl kartoflerne og fjern evt. urenheder f.eks øjne og råd. Skær kartofler i mindre stykker.
- Kog det hele i vand uden salt, ved svag varme, i en tykbundet gryde, i ca. 20 min.
- Hæld vandet fra kartoflerne og kom dem op i en skål. Mos evt. kartofler lidt med en gaffel.
- Tilsæt mælk lidt efter lidt under rolig piskning. Når kartoffelmosen er ensartet og færdig, tilsættes smørret, der piskes hurtigt ud. Krydr med salt og peber.
- Pisk mosen til den er let og luftig. Smag igen til med salt og peber.
Fremgangsmåde bacon og løg
- Pil og hak løg fint. Skær bacon i små tern.
- Kom smør på en varm stegepande og svits bacon til de smider lidt af fedtet. Kom de finthakkede løg på panden og svits dem indtil de har fået lidt farve. Der må gerne være godt med fedtstof tilbage på panden.
🍽Servering
- Kom en portion kartoffelmos på en tallerken.
- Tag en spiseske bacon og løg og fordel over kartoffelmosen.
- Hæld lidt baconfedt over og pynt evt. med friskhakket persille. Serverer du pølser også, lægges disse ved på, hver tallerken.
💭 Tips
- Revet muskatnød pisket i kartoffelmosen kan udelades.
- Et par kogte gulerødder pisket i mosen, løfter også smagen.
- Et par kogte jordskokker pisket i mosen, løfter også smagen.
- Bagekartofler er særdeles velegnede til kartoffelmos og de har en god smag.
❓ FAQ
Ja, men mosen er bedst når den er helt frisk, da den har tildens til, at blive “vandet” ved optøning.
Ja, alle rodfrugter er velegnet. Tilsæt evt. 10 – 20 % andre rodfrugter for variation. Gulerødder, jordskok og pastinak er særdeles velegnet.
Ja, tilsæt lidt hakket chilipulver eller ½ tsk. cayennepeber.
Opskrift med noter
Brændende kærlighed
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Elpisker
Ingredienser
- 2 kg kartofler
- 2 dl mælk
- 50 g smør
- 1 tsk. Salt og knivspids friskkværnet peber
- ½ tsk. muskatnød fintrevet
Pynt
- 1 spsk. persille (finthakket)
Tilbehør
- 1 stk. Pilsner øl (Iskold i glas)
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og fjern evt. urenheder f.eks øjne og råd. Skær kartofler i mindre stykker.
- Kog det hele i vand uden salt, ved svag varme, i en tykbundet gryde, i ca. 20 min.
- Hæld vandet fra kartoflerne og kom dem op i en skål. Mos evt. kartofler lidt med en gaffel.
- Tilsæt mælk lidt efter lidt under rolig piskning. Når kartoffelmosen er ensartet og færdig, tilsættes smørret, der piskes hurtigt ud. Krydr med salt og peber.
- Pisk mosen til den er let og luftig. Smag igen til med salt og peber.
Fremgangsmåde bacon og løg
- Pil og hak løg fint. Skær bacon i små tern.
- Kom smør på en varm stegepande og svits bacon til de smider lidt af fedtet. Kom de finthakkede løg på panden og svits dem indtil de har fået lidt farve. Der må gerne være godt med fedtstof tilbage på panden.
Servering
- Kom en portion kartoffelmos på en tallerken. Tag en spiseske bacon og løg og fordel over kartoffelmosen. Hæld lidt baconfedt over og pynt evt. med friskhakket persille. Serverer du pølser også, lægges disse ved på, hver tallerken.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer