Chilieddike (Til mayonnaise og dressinger)
Af min madopskrift
Det er muligt, at købe chilieddike, men det er sjovere, at lave det selv, og så smager det bedre.
Den helt enkle model er at proppe de rå chilier i skiver eller hele i et glas med ren vineddike.
Når chilierne er dækket af eddike, hælder man salt og lidt olivenolie over, så det lukker overfladen på eddiken.
Men man kan koge dem ganske kort, cirka 5 minutter hele i vineddike, tage dem op, drysse dem med groft salt og så opbevare dem i olivenolie. Både eddiken, chilierne og olien vil smage henrivende af chili.
Sådan laver man kryddereddiker:
Chilieddike
Tag pæne klare flasker med prop eller låg. De dyppes i kogende vand og skylles i atamon.
De er klare til brug, så snart de er helt tørre.
Så skal man også have fat i noget eddike.
Almindelig husholdningseddike er for surt og bør ikke bruges, med mindre man ligger inde med en god opskrift.
Den bedste og raffinerede smag fås med vineddike, herved fås den mest udsøgte kryddereddike.
Så finder man hele rene, friske chili i haven. Eller køber dem på. Det kan være både de umodne grønne og så modne røde chili man bruger. Undgå at skylle dem og derved forhindre et skimmelangreb i flasken.
Chili skal plukkes en dag med tørt vejr, så frugterne ikke er våde, og indeholder flest smagsstoffer.
Ingredienser:
Friske chili (Nok til at fylde den flaske du bruger)
God eddike/hvidvinseddike
Fremgangsmåde:
Man skal bruge lige så mange chilier som der kan være i det glas eller flaske, man vil bruge til at lave det i.
Knus frugterne let med siden af kokkekniven, inden de kommes ned i glasset/flasken.
Eddiken varmes op til simrepunktet og køles derefter lidt ned, inden den hældes på glasset eller flasken, så den dækker frugterne helt.
“Glasset fyldes med netop så meget eddike at det kan dække frugterne.”
Herefter skal eddiken stå i en måned og så skal den filtreres og hældes på flasker.
Chilier, kan nu have antaget en grålig farve og kasseres, eller gemmes til brug i madlavningen. Vil give et fantastisk pift til smagen i gryderetter.
Hvis du vil pynte lidt på eddiken, så put et par friske chilier ned i flaskerne inden du hælder chilieddiken på.
Derved får den flotte grønne og røde farve på frugterne tilbage, og som ligner den chilieddike, du kan købe i butikkerne.
Din chilieddike, smager bare meget bedre.
Kommentarer
Ingen kommentarer