Mayonnaise er verdens mest berømte dip sauce og kan nemt laves på få minutter. Hjemmelavet mayonnaise på 5 minutter har en fantastisk smag, når den er lavet fra bunden som vi gør i denne opskrift.
Det er vigtigt, at alle ingredienser har stuetemperatur, da mayonnaisen ellers vil skille.
Mayo som mange også bare kalder mayonnaisen, kan bruges til mange ting; b.la ingrediens i forskellige dressinger, salater, saucer og dips. Som tilbehør til, pommes frites, kartofler, forskellige retter og smørrebrød.
Mayonnaise kan varieres i smag, blot ved at, tilsætte de krydderier som du bedst kan lide.
Herunder kan du se vores forslag på forskellige mayonnaise opskrifter.
Prøv også chili mayo eller mayonnaise med dijonsennep
Gå til
Derfor skal du lave hjemmelavet mayonnaise
Der er et par gode grunde til, at man skal vælge at lave hjemmelavet mayonnaise. For det første kan det være et sjovt og givende køkkenprojekt.
Derudover, så ved du hvad mayonnaisen indeholder og at der ikke er tilsat nogen tilsætningsstoffer.
Derudover er hjemmelavet mayo ofte friskere og har en bedre og rigere smag end købte varianter.
At lave din egen mayo giver dig også mulighed for at tilpasse ingredienserne, så de passer til dine præferencer, såsom at bruge en bestemt type olie eller tilføje forskellige urter og krydderier.
Endelig kan fremstilling af hjemmelavet mayo være et omkostningseffektivt alternativ til at købe dyrere håndværks- eller special mayo mærker.
Hvilke krydderier og urter kan tilsættes mayo
Der er en række forskellige krydderier og urter, du kan tilføje til mayonnaise for at give den lidt ekstra lækker smag.
Nogle populære muligheder omfatter:
Hvidløgspulver, paprika, cayennepeber, chili, sennepspulver og dild.
Du kan også eksperimentere med forskellige urter som;
Estragon, basilikum, persille eller koriander for at skabe en unik smag.
Hvis du føler dig eventyrlysten, kan du endda prøve at tilføje noget karry, muskatnød, spidskommen eller varm sauce!
Vigtigt. Alle ingredienser skal have stuetemperatur. Ellers skiller mayonnaisen.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid: er ca. 2 min. Arbejdstid: ca. 3 min. Samlet tid ca. 5 min. Opskrift giver en portion.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
2 stk. æggeblommer (pasteuriserede og stuetemperatur)
2 dl solsikkeolie (stuetemperatur)
1 spsk. citronsaft
1 spsk. estragoneddike (stuetemperatur)
1 knivspids salt (stuetemperatur)
1 knivspids friskkværnet hvid peber (stuetemperatur)
Ekstra tilbehør
1 dl estragon (hakket)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Mayonnaise rørt med i hånden
Klargør alle ingredienser så de har stuetemperatur
Æggeblommerne kommes i en skål.
Der krydres med salt og peber.
Nu kommes olien i dråbevis, mens der piskes kraftigt med et lille piskeris.
Når mayonnaisen har samlet sig, kommes skiftevis citronsaft, og estragoneddike i dråbevis, mens der stadig piskes.
Når mayonnaisen er cremet i konsistensen er den færdig.
Smag mayo til med citronsaft og salt og peber.
Ekstra smag
Hvis det ønskes, kan man forstærke smagen af estragon, ved at tilføre friskhakket estragon. Tag så meget estragon som ønskes f.eks. to stilke eller 1 spsk. friskhakket estragon
Hak det meget fint og rør det rundt i mayonnaisen.
Hver opmærksom på, at frisk estragon farver mayonnaisen.
Smag på mayonnaisen.
Hæld derefter mayonnaisen i en skål og tildæk den. Sæt den i køleskabet.
Mayonnaise består af meget olie, og kan kun opbevares i køleskabet i 3 dage pga. bakterier.
Friske krydderurter begrænser holdbarheden til 1 dag.
Mayonnaise rørt med blender (mayo på 5 minutter)
1 stk. pasteuriseret æggeblomme og et helt æg kommes i en blender.
Krydres med salt og peber.
Tilsæt lidt af olien og lidt estragoneddike.
Sæt blender i gang i nogle sekunder. Gør dette et par gange, til massen er ensartet.
Tilsæt resten af olien mens den løber ned i massen og blend imens. Gør det samme med estragoneddiken, og citronsaften.
Hvis det ønskes, kan man forstærke smagen af estragon, ved at tilføre friskhakket estragon. Tag så meget estragon som ønskes f.eks. to stilke eller 1 spsk. friskhakket estragon
Hak det meget fint og rør det rundt i mayonnaisen.
Hver opmærksom på, at frisk estragon farver mayonnaisen.
Smag på mayonnaisen.
Hæld derefter mayonnaisen i en skål og tildæk den. Sæt den i køleskabet.
Mayonnaise består af meget olie, og kan opbevares i køleskabet i 3 dage.
Friske krydderurter begrænser holdbarheden til 1 dag.
💭❓ Tips og FAQ
Her er nogle tips til hjemmelavet mayonaise:
Vigtigt. Alle ingredienser skal have stuetemperatur. Ellers skiller mayonnaisen.
Du kan bruge olivenolie i stedet for solsikkeolie
Opskrift med noter
Hjemmelavet mayonnaise på 5 minutter
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Vigtigt. Alle ingredienser skal have stuetemperatur. Ellers skiller mayonnaisen.
- 2 stk. æggeblommer (pasteuriserede og stuetemperatur)
- 2 dl solsikkeolie (stuetemperatur)
- 1 spsk. citronsaft
- 1 spsk. estragoneddike (stuetemperatur)
- 1 knivspids salt (stuetemperatur)
- 1 knivspids friskkværnet hvid peber (stuetemperatur)
Ekstra tilbehør
- 1 dl estragon (hakket)
Sådan gør du
Mayonnaise rørt med i hånden
- Klargør alle ingredienser så de har stuetemperatur
- Æggeblommerne kommes i en skål.
- Der krydres med salt og peber.
- Nu kommes olien i dråbevis, mens der piskes kraftigt med et lille piskeris.
- Når mayonnaisen har samlet sig, kommes skiftevis citronsaft, og estragoneddike i dråbevis, mens der stadig piskes.
- Når mayonnaisen er cremet i konsistensen er den færdig.
- Smag mayo til med citronsaft og salt og peber.
Ekstra smag
- Hvis det ønskes, kan man forstærke smagen af estragon, ved at tilføre friskhakket estragon. Tag så meget estragon som ønskes f.eks. to stilke eller 1 spsk. friskhakket estragon
- Hak det meget fint og rør det rundt i mayonnaisen.
- Hver opmærksom på, at frisk estragon farver mayonnaisen.
- Smag på mayonnaisen.
- Hæld derefter mayonnaisen i en skål og tildæk den. Sæt den i køleskabet.
- Mayonnaise består af meget olie, og kan kun opbevares i køleskabet i 3 dage pga. bakterier.
- Friske krydderurter begrænser holdbarheden til 1 dag.
Mayonnaise rørt med blender (mayo på 5 minutter)
- 1 stk. pasteuriseret æggeblomme og et helt æg kommes i en blender.
- Krydres med salt og peber.
- Tilsæt lidt af olien og lidt estragoneddike.
- Sæt blender i gang i nogle sekunder. Gør dette et par gange, til massen er ensartet.
- Tilsæt resten af olien mens den løber ned i massen og blend imens. Gør det samme med estragoneddiken, og citronsaften.
- Hvis det ønskes, kan man forstærke smagen af estragon, ved at tilføre friskhakket estragon. Tag så meget estragon som ønskes f.eks. to stilke eller 1 spsk. friskhakket estragon
- Hak det meget fint og rør det rundt i mayonnaisen.
- Hver opmærksom på, at frisk estragon farver mayonnaisen.
- Smag på mayonnaisen.
- Hæld derefter mayonnaisen i en skål og tildæk den. Sæt den i køleskabet.
- Mayonnaise består af meget olie, og kan opbevares i køleskabet i 3 dage.
- Friske krydderurter begrænser holdbarheden til 1 dag.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer