Her får du en nem og hurtig opskrift på, hvordan du bedst tilbereder kogte og dampede asparges. Du kan både koge og dampe de friske asparges, og der kan være stor forskel i smag og konsistens på de to forskellige fremgangsmåder.
Der findes flere varianter af asparges. De mest almindelige er grønne, lilla og hvide. De lilla og grønne har samme fremgangsmåde.
De hvide asparges, kræver en anderledes fremgangsmåde, da de skal skrælles og have længere kogetid.
Du får opskriften til alle varianter af asparges her i denne opskrift.
Du får de mest sprøde og lækre asparges, hvis du tilbereder dem kort tid efter de er høstet.
I denne opskrift, kan du også bruge de friske danske asparges og de asparges der købes i bundter i supermarkeder, da fremgangsmåden er den samme.
Dampede asparges er et lækkert og sundt tilbehør, der passer godt til mange måltider.
Prøv også kartoffelfrikadeller nemme
Gå til
Kogetid grønne asparges
Det kommer helt an på, hvordan man ønsker konsistensen, hvor lang tid friske asparges skal tilberedes. Som hovedregel skal asparges koges forsigtigt i ca. 3 minutter, men du kan både forkorte eller forlænge kogetiden.
Jo kortere kogetid, jo mere sprød og grov bliver konsistensen. Jo længere kogetid jo mere mør bliver konsistensen.
Den perfekte kogetid afhænger af hvilken konsistens man ønsker og til hvilken ret asparges skal serveres til.
Beregn ca. 3 minutter kogetid for asparges der skal være møre, men stadig har en fast konsistens.
Hvide asparges
Sådan forbereder og koger du hvide asparges:
1 – Først skal du fjerne den træagtige ende på aspargesene. For at gøre dette skal du holde fast i hovedet og i bunden og derefter bøje asparges, indtil den knækker på sit naturlige knækpunkt.
2 – Det punkt, hvor den knækker, er der hvor den træagtige del ender.
3 – Kassér enden og gentag med de resterende asparges.
4 – Dernæst skal du skrælle aspargesene.
5 – Hvide asparges har et sejt ydre lag, der skal fjernes før tilberedning.
6 – For at skrælle aspargesene, bruges en grøntsagsskræller. En kartoffelskræller kan måske bruges, men er ikke optimal, da den skærer dybere.
7 – Skræl forsigtigt skindet fra lige under toppen til bunden af stilken.
8 – Når aspargesene er skåret og skrællet, skal du koge dem.
9 – Bring en gryde med letsaltet vand i kog og tilsæt aspargesene.
10 – Kog aspargesene i 8-10 minutter, eller til de er møre.
11 – Du kan derefter fjerne aspargesene fra vandet og holde dem kort under den kolde hane, så kogeprocessen stoppes.
12 – Hvide asparges kan serveres med smeltet smør, hollandaisesauce eller vinaigrette.
13 – Alternativt kan du også stege eller grille hvide asparges for, at få en anden smag og struktur.
Og det var det! Nyd dine lækre hvide asparges med dit favorit tilbehør.
Asparges fra supermarkedet
Bruger du asparges der er købt i supermarkedet, vil de som regel være høstet flere dage i forvejen og er derfor ikke helt friske. Men du kan faktisk få dem næsten helt friske igen, hvis du følger dette tips.
Skyl asparges og knæk ca. 3 cm eller mere af enderne og sæt dem i et glas med koldt vand fra vandhanen en times tid. Så suger asparges lidt af vandet og bliver spændstige igen.
Møre og lækre asparges
Hovedet på asparges er altid mør, men stænglen på asparges, bliver som hovedregel sejere at tygge, jo længere fra hoved den sidder.
Så der bør kun serveres asparges hvor stænglen med sikkerhed er mør og saftig. En stængel som er mør, kan knækkes af, hvorimod en stængel som er sej, ofte vil flosse og sidde fast når den høstes.
Kogte og dampede asparges skal være møre, men stadig have en fast struktur.
Hvornår skal asparges høstes?
Det er om foråret og først på sommeren, at de friske asparges er bedst og mange siger, at man kan høste asparges helt hen til sankthans. Men, hvis du ikke vil udmagre planten, bør du nok stoppe sidst i maj, så aspargesplanten kan samle energi til næste år.
Sådan skal du høste asparges
Hvis du høster asparges selv, skal du tage fat om det stykke stængel som sidder under asparges hovedet. Et godt stykke ned af stænglen, kan du knække stænglen. Tag fat i hver ende af den afskårne asparges og bøj den ved, at give den et let tryk. Den hårde ende af asparges, vil knække af der, hvor den hårde ende stopper, så du nu kun har den spiselige del tilbage.
Hvis du ikke kan finde dette sted, kan du blot skære eller knække asparges stænglen over, ca. 20 cm fra toppen.
Kogte og dampede asparges
Der er forskel på om du damper eller koger asparges.
Kogte asparges
Hvis du koger asparges, skal du bruge smide asparges i buldrende varmt vand, da du ellers risikerer, at koge smagen ud og konsistensen bliver slatten.
Kog asparges i ca. 3 minutter. Tag en asparges op for, at tjekke om de er møre. Asparges er møre, når de buer godt ned, når du tager dem op.
Kom de kogte asparges i et dørslag og skyl dem kort under den kolde hane for, at stoppe kogningen.
Hvis du ønsker mere rå asparges kan kogetiden forkortes.
Dampede asparges
Når du damper asparges, er det også vigtigt, at der er fuld knald på dampen, så op med varmen og dampen. Damp asparges i ca. 5 minutter.
Tag en asparges op for, at tjekke om de er møre. Asparges er møre, når de buer godt ned, når du tager dem op.
Kom de dampede asparges i et dørslag og skyl dem kort under den kolde hane for, at stoppe kogningen.
Hvis du ønsker mere rå asparges kan dampningen forkortes.
Dampning er den mest skånsomme tilberedelse og kan være mere sprøde når de serveres.
🚀Kvikguide
Her får du en kvikguide på, hvordan du koger eller laver dampede asparges:
Kogte asparges
1 – Skyl asparges grundigt og dup dem tørre.
2 – Knæk først de træagtige ender af aspargesene. Det kan du gøre ved, at knække enderne af eller skære dem af med en lille urtekniv.
3 – Bring derefter en gryde med letsaltet vand i kog. Når vandet koger, tilsættes aspargesene til gryden.
4 – Kog aspargesene i cirka 3-5 minutter, eller indtil de er møre, men stadig sprøde.
5 – Hæld kogevandet med asparges gennem en sigte og kom dem under rindende koldt vand for at stoppe tilberedningen.
6 – Du kan derefter servere kogte aspargesene som de er eller tilføje en lille smule koldt smør, olivenolie, citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Velbekomme! Du har nu perfekte kogte asparges.
Dampende asparges er en anden nem og sund måde at tilberede på. Sådan damper du asparges:
1 – Begynd med at knække eller skære de træagtige ender af aspargesene. Det kan du gøre ved at knække eller skære enderne af med en kniv.
2 – Kom derefter ca. 2 dl vand i en gryde og bring det i kog.
3- Når vandet koger, tilsættes de trimmede asparges i en damp enheden eller et dørslag af metal, der passer inde til gryden.
4 – Sørg for, at aspargesene ikke rører vandet men kun får damp.
5 – Kom låg på gryden og lad aspargesene dampe i cirka 5-7 minutter, eller til de er møre, men stadig faste i konsistensen.
6 – Du kan derefter tage aspargesene ud af gryden og servere dem som de er. Men du kan også smage de dampede asparges til med salt, peber og et par dråber citronsaft eller måske lidt revet parmesanost.
Det var det, nemt, lækkert og enkelt.
Forskel grønne og hvide asparges
Den største forskel mellem hvide og grønne asparges er, hvordan de dyrkes og høstes.
Grønne asparges vokser over jorden og udsættes for sollys, hvilket får den til at producere klorofyl og blive grønne.
De grønne asparges høstes, når hele topskuddet og stænglen er kommet op af jorden og er mere udbredt og tilgængelige i dagligvarebutikker.
Hvide asparges dyrkes derimod under jorden og udsættes ikke for sollys. Det betyder, at der ikke produceres så meget klorofyl og de forbliver hvide. Hvide asparges gror i høje jordvolde og høstes ofte manuelt i hånden, når de er omkring 6-8 centimeter høje.
Hvide asparges har en mildere smag end grønne asparges og foretrækkes nogle gange i europæiske køkkener, især i Tyskland, Holland og Frankrig. De hvide asparges er generelt også dyrere end grønne asparges på grund af den arbejdskrævende høst proces.
Grønne asparges kan koges uden nogen former forberedelse, mens hvide asparges skal skrælles fra hovedet og ned af stænglen, da de er trævlede i konsistensen.
Både hvide og grønne asparges er nærende og lækre og kan tilberedes på mange forskellige måder.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
I køleskabet uden indpakning
Nej, asparges opbevares bedst i en bøtte hvor låget ikke helt er lukket.
Ca. 10 dage i bunden af køleskabet
Ja, hvis de ikke er for gamle, skæres lidt af stænglen fra og de slatne asparges sættes i et glas med koldt vand et par timers tid.
Opskrift med noter
Grønne asparges – Den rigtige kogetid på kogte og dampede asparges
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 dampgryde
Ingredienser
- 20 stk. asparges (grønne)
Sådan gør du
Kogte asparges
- Skyl asparges grundigt og dup dem tørre.
- Knæk først de træagtige ender af aspargesene. Det kan du gøre ved, at knække enderne af eller skære dem af med en lille urtekniv.
- Bring derefter en gryde med letsaltet vand i kog. Når vandet koger, tilsættes aspargesene til gryden.
- Kog aspargesene i cirka 3-5 minutter, eller indtil de er møre, men stadig sprøde.
- Hæld kogevandet med asparges gennem en sigte og kom dem under rindende koldt vand for at stoppe tilberedningen.
- Du kan derefter servere kogte aspargesene som de er eller tilføje en lille smule koldt smør, olivenolie, citronsaft, salt og friskkværnet peber.
- Velbekomme! Du har nu perfekte kogte asparges.
Asparges dampede
- Begynd med at knække eller skære de træagtige ender af aspargesene. Det kan du gøre ved at knække eller skære enderne af med en kniv.
- Kom derefter ca. 2 dl vand i en gryde og bring det i kog.
- Når vandet koger, tilsættes de trimmede asparges i en damp enheden eller et dørslag af metal, der passer inde til gryden.
- Sørg for, at aspargesene ikke rører vandet men kun får damp.
- Kom låg på gryden og lad aspargesene dampe i cirka 5-7 minutter, eller til de er møre, men stadig faste i konsistensen.
- Du kan derefter tage aspargesene ud af gryden og servere dem som de er. Men du kan også smage de dampede asparges til med salt, peber og et par dråber citronsaft eller måske lidt revet parmesanost.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer