Denne gryderet har en helt speciel plads i vores køkken, da vi laver den så snart det er sæsom for rodfrugter. Gryderet med oksekød og rodfrugter er en af de bedste gryderetter vi kender. Smagen er intens med en dejlig lang krydret behagelig eftersmag.
Gryderetten med oksekød og rodfrugter smager endnu bedre dagen efter, så retten er meget velegnet til, at blive lavet i store portioner, som så kan spises i et par dage, eller varieres med anden aftensmad.
Vi varierer med forskellige rodfrugter, så smagen bliver aldrig helt den samme. Hvis man vil eksperimentere lidt med krydderier, er tilsætning af lidt hel kanel meget velegnet.
Det er ikke så vigtigt, at følge vægt i grøntsager nøjagtigt, bare sjus dig frem. Jo flere rodfrugter jo mere fylde får du i retten.
Mange har spurgt os, hvordan får vi den bedste smag frem i en gryderet. Vi har prøvet og lave et par afsnit med lidt gode fiduser, som du forhåbentligt kan bruge til, at frembringe en dejlig gryderet.
Gå til
Hvordan får jeg den bedste smag
Det afhænger selvfølgelig af opskriften på gryderetten med oksekød. Men generelt kan gryderetter med oksekød have en rig, kraftig og fyldig smag med en blanding af krydderier og forskellige grøntsager.
Generelt har gryderetter også en kraftig krydret duft af de ingredienser og krydderier der er brugt.
Oksekødet kan have en intens og kødfuld smag, mens saucen kan have en sød, sur eller krydret smag alt efter opskriften.
Nogle gryderetter kan også have en let syrlig smag fra tomat eller vin. Alt i alt er smagen af en gryderet med oksekød en kombination af de forskellige ingredienser i retten og krydderierne, der er blevet brugt.
Rødvin
Rødvin tilsættes ofte til gryderetter for at give retten en kraftig krydret og dyb smag.
Når rødvinen tilsættes til gryderetten, vil alkoholen i vinen fordampe eller koge væk, men smagen og aromaen fra vinen vil blive indlejret i retten.
Rødvin indeholder også syre, som kan hjælpe med at øge smagen af andre ingredienser i gryderetten.
Syren i vinen kan også hjælpe med at øge mørhed i kødet, da syren kan nedbryde bindevævet i kødet. Dvs, kødet bliver nemmere at tygge.
Derudover kan rødvin også hjælpe med at give gryderetten en flot farve og en mere kompleks smag.
Det er vigtigt at vælge en god kvalitet rødvin, der passer til opskriften, da vinen vil have en stor indflydelse på smagen af retten.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør 5 minutter. Arbejdstid 5 min. Tilberedningstid ca. 2 timer min. Samlet tid er ca. 2 timer, 10 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- oksebov (i tern)
- kartofler
- gulerødder
- persillerod
- knoldselleri
- beder, kan udelades
- pastinak
- oksebouillon
- løg
- hvidløg
- laurbærblade
- salt
- friskkværnet peber
- smør (til stegning)
- timian (frisk (eller 1 spsk. tørret timian))
- rosmarin (frisk)
- 2½ dl rødvin, men mindre kan også gøre det
- 1 dåse tomater (hakkede eller hele )
- 70 g koncentreret tomatpuré eller efter smag
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Tag kødet ud af køleskabet en time før det skal bruges, så det får stuetemperatur. Skær det derefter i tern.
- Pil og hak løg fint. Pil og pres hvidløg.
- Skræl kartofler, fjern urenheder og skær dem i lidt grove tern.
- Skræl rodfrugter, og skær dem i lidt grove tern. Kom de klargjorte grøntsager i en skål.
- Krydr kødet med salt og friskkværnet peber og svits det derefter i en stor gryde et par minutter eller indtil kødet er færdigt og har fået farve.
- Kom kødet fra gryden op i en skål eller tallerken, men behold stegefedtet i gryden.
- Kom alle grøntsagerne sammen med laurbærblade, timian og rosmarin op i gryden.
- Krydr med salt og peber, og svits det hele indtil grøntsagerne begynder at tage farve.
- Kom kødet tilbage i gryden. tilsæt rødvin, hakkede tomater, tomatpuré og oksebouillon. Vend det hele rundt, og læg et låg på gryden.
- Lad det hele stå og simre i mindst 2 timer, så smagen rigtig samler sig. Rør forsigtig i gryden ind i mellem.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til at lave en lækker gryderet med oksekød:
- Undgå at bruge bagekartofler, da de koger ud. Brug spisekartofler
- Oksebov eller oksetykkam er perfekt til gryderetter.
- Brug god kvalitet oksekød, der er egnet til gryderetter. Skær kødet i mindre stykker, da det vil hjælpe med at øge overfladearealet og få mere smag ud af kødet.
- Brun kødet godt i en gryde eller pande, inden du tilsætter andre ingredienser. Det vil hjælpe med at forsegle smagen i kødet og give det en flot farve.
- Tilsæt masser af grøntsager, som f.eks. løg, gulerødder og selleri, da det vil hjælpe med at øge smagen og næringsværdien af retten.
- Brug en god kvalitet fond eller bouillon i stedet for vand, da det vil hjælpe med at øge smagen af retten.
- Tilsæt krydderier og urter efter smag. Nogle almindelige krydderier til gryderetter med oksekød er f.eks. laurbærblade, timian, rosmarin og hvidløg.
- Tilsæt rødvin for at give retten en rig og dyb smag. Brug en god kvalitet rødvin, der passer til opskriften.
- Lad gryderetten simre i lang tid over lav varme, da det vil hjælpe med at øge smagen og mørhed i kødet
📖Variation
Du kan selvfølgelig variere gryderet med oksekød. Mulighederne er mange. Her får du et par stykker.
Stærk – tilsæt lidt friskhakket rød chili
Sødere – tilsæt lidt honning
Pikant krydret – Tilsæt hel kanel
Flere grøntsager – alle rodfrugter er velegnede
Opskrift med noter
Gryderet med oksekød, rodfrugter og rødvin
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 600 g oksebov (i tern)
- 250 g kartofler
- 150 g gulerødder
- 75 g beder
- 75 g pastinak
- 75 g persillerod
- 50 g knoldselleri
- ¼ liter oksebouillon
- 1 stk. løg
- 3 fed hvidløg
- 2 stk. laurbærblade
- 1 tsk. salt
- ¼ tsk. friskkværnet peber
- ½ spsk. smør (til stegning)
- 1 håndfuld timian (frisk (eller 1 spsk. tørret timian))
- 2 stilke rosmarin (frisk)
- 2½ dl rødvin
- 1 dåse tomater (hakkede )
- 70 g koncentreret tomatpuré
Sådan gør du
- Tag kødet ud af køleskabet en time før det skal bruges, så det får stuetemperatur. Skær det derefter i tern.
- Pil og hak løg fint. Pil og pres hvidløg.
- Skræl kartofler, fjern urenheder og skær dem i lidt grove tern.
- Skræl rodfrugter, og skær dem i lidt grove tern. Kom de klargjorte grøntsager i en skål.
- Krydr kødet med salt og friskkværnet peber og svits det derefter i en stor gryde et par minutter eller indtil kødet er færdigt og har fået farve.
- Kom kødet fra gryden op i en skål eller tallerken, men behold stegefedtet i gryden.
- Kom alle grøntsagerne sammen med laurbærblade, timian og rosmarin op i gryden.
- Krydr med salt og peber, og svits det hele indtil grøntsagerne begynder at tage farve.
- Kom kødet tilbage i gryden. tilsæt rødvin, hakkede tomater, tomatpuré og oksebouillon. Vend det hele rundt, og læg et låg på gryden.
- Lad det hele stå og simre i mindst 2 timer, så smagen rigtig samler sig. Rør forsigtig i gryden ind i mellem.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer