Denne skønne gryderet med oksekød og hokkaido græskar er en rigtig skøn simreret, der smager helt fantastisk, og kan nydes over et par dage, hvis der laves en stor portion.
I dette dejlige og lune efterår, er det tid til, at begynde at nyde gryderetter igen. Denne gryderet er en traditionel dansk ret, der er perfekt at spise i køligt vejr, da den både smager fantastisk og giver god velvære i maven.
Der bliver også tilsat rodfrugter, rødvin og oksebouillon, så der er masser af god og kraftig smag i oksegryden.
Der skal beregnes et par timer for, at få den bedste og kraftigste smag af det gode oksekød.
Prøv også: Oksegryde med rodfrugter
Opskrift er udviklet af: Bjørn Nielsen, Lene Geisle og Nikolaj Geisle
Gå til
Inden du går i gang
Her er nogle ting, du skal overveje, inden du begynder at lave gryderet med oksekød og hokkaido græskar efter opskriften:
Læs opskriften først: Det er vigtigt, at læse opskriften igennem og forstå de involverede trin.
Alle ingredienser: Før du begynder på opskriften, skal du sørge for at have alle de nødvendige ingredienser og dine køkkenredskaber skal være klar.
Disse ingredienser er vigtige: Til denne ret skal du bruge oksekød, grøntsager, som rodfrugter og gulerødder.
Tid: Den samlede tid, der kræves for denne opskrift, er omkring 2 timer, inklusive forberedelse og madlavning, så sørg for at have tid og tålmodighed nok til, at lade gryderetten simre, indtil kødet er mørt.
Oksekød: Opskriften kræver 1 ½ kg oksekød, gerne gullaschkød. Du kan dog bruge enhver udskæring af oksekød, der er egnet til stuvning, såsom, oksetykkam, bryst, skank eller bov. Skær kødet i 2×2 cm tern og krydr det godt med salt og peber, inden det brunes i smør.
Du kan også justere tilberedningstiden efter behov, alt efter hvilken type og udskæring af kød du bruger. Jo mere mørt kød du bruger, jo kortere er tilberedningstiden.
Ændringer i opskriften
Rodfrugter: Opskriften indeholder en del rodfrugter og grøntsager, såsom løg, persillerødder, pastinak, gulerødder og græskar. Du kan også tilføje andre grøntsager, som du kan lide, såsom kartofler, selleri eller porrer. Skær også grøntsagerne i 2×2 cm tern og kom dem i gryderetten sammen med tomatpuré, rødvin og oksefond.
Krydderurter og krydderier: Opskriften tilføjer et strejf af friskhed og smag med timian, hvidløg og citronskal. Du kan også bruge andre krydderier, som f.eks. chili og spidskommen og krydderurter, som rosmarin, laurbærblade eller salvie. Hak krydderurter og hvidløg fint og bland med citronskal. Rør blandingen i gryderetten inden servering.
Vegetarisk udgave: Hvis du foretrækker en vegetarisk version, kan du erstatte kødet med tofu eller tempeh.
Justering: Smagsmæssigt foreslår opskriften at smage saucen og justere den efter din smag. Du kan tilføje flere eller forskellige ingredienser, såsom krydderier eller urter, for at passe til dine præferencer. Det er altid en god ide at smage og justere krydderier efterhånden.
Slow cooker: Du kan også bruge en slow cooker til denne opskrift. Du skal blot tilføje alle ingredienserne, undtagen græskar og oksebouillonen, i slow cookeren og koge ved lav temperatur i 6-8 timer. Til sidst tilsættes de resterende ingredienser.
Tilbehør: Gryderetten kan serveres med kartoffelmos, brød og smør. Du kan erstatte kartoffelmos med ris.
Derfor skal du lave denne gryderet med oksekød og hokkaido
Der er mange gode grunde til, at lave denne danske gryderet med oksekød, græskar og rødvin. Her er nogle af dem:
Det er en mættende og hyggelig ret, der er perfekt til de kolde og mørke efterårsaftener.
Den er fuld af smag og aroma fra rødvinen, tomatpuréen, paprikaen og timian.
Den indeholder protein fra oksekød, og fibre og vitaminer fra græskarret og de andre grøntsager.
Den er nem at lave og kan tilberedes i én gryde.
Du kan også lave en stor portion og gemme nogle til næste dag.
Den kan serveres til forskellige slags tilbehør, såsom kartoffelmos, pasta, ris eller brød.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør: 5 minutter. Arbejdstid: ca. 10 min. Tilberedningstid: ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer og 15 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1½ kg oksekød (cuvette, culotte, bov, gullaschkød eller lign.)
25 g smør
2 tsk. salt
¼ tsk. peber
Grøntsager
4 stk. pastinakker
4 fed hvidløg
4 stk. gulerødder
½ stk. hokkaido
2 stk. løg
2 stk. persillerødder
2 stk. beder (eller persillerødder)
Sauce
7 dl oksebouillon
4 dl rødvin
2 spsk tomatpuré
1 bundt timian
1 stk. citron (fintrevet)
Meljævning
2 spsk. hvedemel
2 spsk. vand
Kartoffelmos med hokkaido
1½ kg kartofler (bage)
500 g hokkaido
75 g smør
2 dl mælk
1 tsk. salt og knivspids friskkværnet peber
¼ tsk. muskatnød (revet)
Pynt
1 håndfuld persille (grofthakket)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Oksekød
- Fjern sener og overskydende fedt på kødet og skær det i mundrette stykker. Krydr det med salt og peber og vend det hele godt sammen, så alt er krydret.
- Tag en stor tung gryde og tilsæt smørret og smelt det.
- Kom lidt af kødet i gryden og brun det på alle sider ved høj varme. Kom det brunede kød på en tallerken. Forsæt indtil att kødet er brunet. Behold stegefedtet i gryden.
Grøntsager
- Skræl rodfrugter og pil løg. Skær rodfrugter i mundrette stykker. Skær løg ud i små både.
- Skær græskar midt igennem. Skræl hokkaido og skær den i mundrette stykker.
- Tilsæt lidt smør til stegefedtet og svits grøntsager og løg til det hele har fået lidt farve. Til sidst tilsættes finthakket hvidløg, der steges med i ca. 1 minut.
- Kom kødet ned til grøntsagerne og rør rundt.
- Tilsæt tomatpuré og rør det godt sammen.
- Hæld rødvin og bouillon i gryden og skrue ned for varmen. Rør godt rundt og lad det komme forsigtigt i kog under låg.
- Skyl og kom en håndfuld frisk timian med stængler i gryden.
- Lad det hele stå og simre i ca. 1 time. Tilsæt græskar og lad det simre yderligere en time eller til kødet er helt mørt. Tag de kogte timian stængler op af gryden og smid dem ud.
- Skyl citron og dup den tør. Riv det gule af citronen.
- Hak frisk timian groft og bland citronskal og timian sammen. Vend blandingen i gryderetten og lad det få to minutter i gryden.
Kartoffelmos med hokkaido
- Skræl kartoflerne og fjern evt. urenheder f.eks øjne og råd. Skær kartofler i mindre stykker.
- Kog det hele i vand uden salt, ved svag varme, i en tykbundet gryde, i ca. 20 min.
- Hæld vandet fra kartoflerne (men gem lidt kogevand) og kom dem op i en skål. Mos evt. kartofler lidt med en gaffel.
- Tilsæt mælk lidt efter lidt under rolig piskning. Når kartoffelmosen er ensartet og færdig, tilsættes smørret, der piskes hurtigt ud. Krydr med salt og peber. Der kan tilsættes lidt kartoffelvand, hvis konsistensen skal være tyndere.
- Pisk mosen til den er let og luftig. Smag igen til med salt og peber. Pynt evt. kartoffelmos med frisk finthakket persille.
🍽Servering
Oksegryde serveres med kartoffelmos med hokkaido og evt. en frisk salat med salat.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til Oksegryderet med hokkaido græskar og rodfrugter:
- Du kan tilsætte rosmarin
- Du kan tilsætte 2 dl fløde, så du får en flødesauce
- Jo mere mørt kød du bruger, jo kortere er tilberedningstiden
- Du kan erstatte oksekød med kalvekød, hvis du ønsker at reducere tilberedningstiden.
❓ FAQ
Ja du kan erstatte hokkaido med butternutsquash.
Opskrift med noter
Oksegryderet med hokkaido græskar og rodfrugter
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Gryde stor støbejernsgryde eller lign.
Ingredienser
- 1½ kg oksekød (cuvette, culotte, bov, gullaschkød eller lign.)
- 25 g smør
- 2 tsk. salt
- ¼ tsk. peber
Grøntsager
- 4 stk. pastinakker
- 4 fed hvidløg
- 4 stk. gulerødder
- ½ stk. hokkaido
- 2 stk. løg
- 2 stk. persillerødder
- 2 stk. beder (eller persillerødder)
Sauce
- 7 dl oksebouillon
- 4 dl rødvin
- 2 spsk tomatpuré
- 1 bundt timian
- 1 stk. citron (fintrevet)
Meljævning
- 2 spsk. hvedemel
- 2 spsk. vand
Kartoffelmos med hokkaido
Pynt
- 1 håndfuld persille (grofthakket)
Sådan gør du
Oksekød
- Fjern sener og overskydende fedt på kødet og skær det i mundrette stykker. Krydr det med salt og peber og vend det hele godt sammen, så alt er krydret.
- Tag en stor tung gryde og tilsæt smørret og smelt det.
- Kom lidt af kødet i gryden og brun det på alle sider ved høj varme. Kom det brunede kød på en tallerken. Forsæt indtil att kødet er brunet. Behold stegefedtet i gryden.
Grøntsager
- Skræl rodfrugter og pil løg. Skær rodfrugter i mundrette stykker. Skær løg ud i små både.
- Skær græskar midt igennem. Skræl hokkaido og skær den i mundrette stykker.
- Tilsæt lidt smør til stegefedtet og svits grøntsager og løg til det hele har fået lidt farve. Til sidst tilsættes finthakket hvidløg, der steges med i ca. 1 minut.
- Kom kødet ned til grøntsagerne og rør rundt.
- Tilsæt tomatpuré og rør det godt sammen.
- Hæld rødvin og bouillon i gryden og skrue ned for varmen. Rør godt rundt og lad det komme forsigtigt i kog under låg.
- Skyl og kom en håndfuld frisk timian med stængler i gryden.
- Lad det hele stå og simre i ca. 1 time. Tilsæt græskar og lad det simre yderligere en time eller til kødet er helt mørt. Tag de kogte timian stængler op af gryden og smid dem ud.
- Skyl citron og dup den tør. Riv det gule af citronen.
- Hak frisk timian groft og bland citronskal og timian sammen. Vend blandingen i gryderetten og lad det få to minutter i gryden.
Kartoffelmos med hokkaido
- Skræl kartoflerne og fjern evt. urenheder f.eks øjne og råd. Skær kartofler i mindre stykker.
- Kog det hele i vand uden salt, ved svag varme, i en tykbundet gryde, i ca. 20 min.
- Hæld vandet fra kartoflerne (men gem lidt kogevand) og kom dem op i en skål. Mos evt. kartofler lidt med en gaffel.
- Tilsæt mælk lidt efter lidt under rolig piskning. Når kartoffelmosen er ensartet og færdig, tilsættes smørret, der piskes hurtigt ud. Krydr med salt og peber. Der kan tilsættes lidt kartoffelvand, hvis konsistensen skal være tyndere.
- Pisk mosen til den er let og luftig. Smag igen til med salt og peber. Pynt evt. kartoffelmos med frisk finthakket persille.
Servering
- Oksegryde serveres med kartoffelmos med hokkaido og evt. en frisk salat med salat.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer