Denne opskrift på vaniljekranse med marcipan og vanilje er en gammel Dansk opskrift som stadig er meget populær. Marcipan giver en dejlig blød konsistens til vaniljekranse, især de første dage.
Du kan erstatte mandelmel med knuste mandler.
Prøv også klassiske vaniljekranse
Gå til
Spar på sukkeret
Man skal spare lidt på indtagelsen af vaniljekranse, da kalorieindholdet er meget højt. Der bruges meget sukker i opskriften, og det er med til at hæve kalorie niveauet.
Du kan prøve at reducere sukkeret i opskriften, hvis du vil mindske kalorierne i vaniljekranse.
Marcipan
Vaniljekranse med marcipan smager virkelig godt og det er svært at nøjes med en. Vi har ændret indholdet af marcipan i denne opskrift, så der nu kun skal bruges 100 gram.
Dette kan justeres, så det passer til sin egen smag. Se evt. i kommentarer under opskriften.
Vi bruger ægte marcipan af høj kvalitet og ikke bagemarcipan, da den ofte indeholder mere sukker og ikke er lige så god kvalitet som ægte marcipan.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Tilberedning ca. 10 min. Samlet tid ca. 1 time og 20 min. Opskrift giver 30 stk.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
250 g hvedemel
175 g smør
1 stk. vaniljestang Korn
100 gram marcipan Kan mindskes til 75 g (Se noter)
75 gram rørsukker
1 stk. æg
75 gram mandelmel
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Kom mel i en skål.
- Hak smør og marcipan ud i mel.
- Skrab vaniljekorn ud og bland dem med spiseske sukker og kom det i melet.
- Kom mandelmel og sukker i skålen og rør godt rundt og saml til sidst dejen med ægget.
- Læg dejen med film over i køleskabet i 1 time.
- Kom dejen i en bollesprøjte.
- Sprøjt nu dejen ud i længder på ca. 10 cm og saml dem til vaniljekranse.
- Bag vaniljekranse ved 180 grader i ca. 10 minutter midt i ovnen eller indtil de er let gyldne.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan uden at ændre opskriften, reducere marcipan til 100 gram, hvis du vil spare lidt på det.
- Hvis du har en kødhakker kan du komme dejen i den og sætte en stjernekniv på. Denne metode er stadig brugbar.
- Som det tydeligt ses på de vaniljekranse der ikke er bagt, har vi lavet vores eget mandelmel ved, at komme hele mandler i en multihakker og så hakke dem fint.
❓ FAQ
Ja, man kan lave dem dobbelt størrelse, så de bliver sprøde udenpå og bløde indeni. Men de bør spises lidt hurtigere.
Ja
Opskrift med noter
Vaniljekranse med marcipan og vanilje
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 250 g hvedemel
- 175 g smør
- 1 stk. vaniljestang (Korn )
- 100 gram marcipan (Kan mindskes til 75 g (Se noter))
- 75 gram rørsukker
- 1 stk. æg
- 75 gram mandelmel
Sådan gør du
- Kom mel i en skål.
- Hak smør og marcipan ud i mel.
- Skrab vaniljekorn ud og bland dem med spiseske sukker og kom det i melet.
- Kom mandelmel og sukker i skålen og rør godt rundt og saml til sidst dejen med ægget.
- Læg dejen med film over i køleskabet i 1 time.
- Kom dejen i en bollesprøjte.
- Sprøjt nu dejen ud i længder på ca. 10 cm og saml dem til vaniljekranse.
- Bag vaniljekranse ved 180 grader i ca. 10 minutter midt i ovnen eller indtil de er let gyldne.
Noter
- Du kan nøjes med 75 – 100 g marcipan ved 1 portion og 150 g marcipan ved to portioner og stadig få de lækreste vaniljekranse, med dejlig smag af marcipan og vanilje.
- Som det tydeligt ses på de vaniljekranse der ikke er bagt, har vi lavet vores eget mandelmel ved, at komme hele mandler i en multihakker og så hakke dem fint.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Pia
Jeg har bagt mange forskellige slags vanillekranse igennem årene, men disse her er FANTASTISKE, tror det er de bedste jeg har bagt! ❤️❤️
Jeg lavede en dobbelt portion i går, men brugte kun sukker og marcipan tilsvarende én portion, og det er perfekt!
Er kommet til, at give opskriften én stjerne, den skal helt sikkert have fem! ?????
Bjørn Nielsen
Hej Pia
Sikke en dejlig besked at få, tak for den 🙂
Ja, de er rigtig gode. Det kan da være vi skal lave en ekstra portion 🙂
Ja, det marcipan gør noget godt for de vaniljekranse.
Super, du lige skriver de gode råd ! Det kan være man skal spare på de ekstra ingredienser, når resultatet nu blev så godt.
Hvis du vil prøve en anden god opskrift, har vi lige sat Hüttemeiers brunkager på siden. De også rigtig gode 🙂
Hilsen
Bjørn
Pia
Hej Bjørn,
Det er jo forskelligt hvor sødt man vil have dem, men jeg synes helt klart at der er en fin undertone af marcipan, så det ikke overdøver vaniljen – det ville jo trods alt være lidt synd i en vanillekrans☺️
Har bagt brunkager, men jeg vil da kigge på opskriften, det kan jo være man kan lade sig inspirere igen.
Rigtig god jul og tak for dejlige opskrifter 🎄🎄❤️
Mvh.
Pia
Bjørn Nielsen
Tak for inspiration til opskriften!
Rigtig god jul til dig også 🎄🎄
/Bjørn
Jenny
Hej
Jeg har i dag prøvet jeres opskrift og så lige kommentaren om, at bruge mindre marcipan. Jeg fik også de lækreste vaniljekranse, med mindre marcipan. Så det kan man godt spare på.
Glædelig jul 🎄🎄🎄🎄🎄
Jenny