Her er den Gamle opskrift på æblemarmelade med vanilje, som mange kender og elsker. Æblemarmelade er en af de nemmeste marmelader at lave, da konsistensen er god med det samme, og der ikke skal tilsættes pektin, som f.eks. rød melatin.
Æblemarmelade er tyk i konsistensen og kan bruges som tilbehør til forskellige retter eller blot smøres ovenpå et stykke friskskåret franskbrød eller bolle med smør.
Prøv også gammeldags æblekage med flødeskum
Gå til
Derfor skal du lave æblemarmelade med vanilje
Her er et par grunde til, hvorfor du skal lave æblemarmelade med vanilje:
At lave æblemarmelade med vanilje, tilføjer et dejligt krydret twist til den klassiske æblesmag. Kombinationen af sød, aromatisk vanilje og æblernes naturlige sødme skaber en harmonisk og duftende smagsoplevelse.
Forbedret smag: Vanilje har en distinkt og behagelig smag, der tilføjer dybde og kompleksitet til æblemarmeladen. Det kan hæve smagen af æblerne, hvilket gør marmeladen mere interessant og tiltalende at spise.
Aromatisk aroma: Vanilje har en smuk, beroligende duft, der vil fylde dit køkken, mens marmeladen tilberedes. Aromaen tilføjer endnu en sanse dimension til madlavnings processen, hvilket gør den endnu mere behagelig.
Alsidighed: Vanilje er en smag, der passer godt sammen med en række forskellige frugter, herunder æbler. Det supplerer æblernes naturlige sødme og syrlighed, hvilket resulterer i en velafbalanceret og smagfuld marmelade.
Klassisk kombination: Æbler og vanilje er en klassisk kombination i mange desserter og bagværk. Når den bruges i æblemarmelade, bringer denne kombination en følelse af fortrolighed og nostalgi til bordet.
Personlig præference: I sidste ende kommer valget om, at lave æblemarmelade med vanilje til personlig smag. Hvis du elsker smagen af vanilje og nyder den måde, den forstærker æblernes naturlige sødme, så kan denne kombination være en dejlig tilføjelse til dit syltetøjs og marmelade repertoire.
Så uanset om du leder efter en ny smagsoplevelse eller blot nyder kombinationen af æbler og vanilje, vil hjemmelavet æblemarmelade med vanilje give et lækkert twist på en traditionel favorit.
Kan jeg ændre smagen
Opskriften på æblemarmelade med vanilje, både smager godt og ser lækker ud! Hvis du ønsker at forbedre eller ændre i opskriften, er her et par forslag:
Forøg vaniljesmagen: For at få vaniljesmagen endnu mere frem, kan du overveje at bruge en frisk vaniljestang i stedet for kun vaniljeekstrakt. Flæk vaniljestangen på langs og skrab frøene ud, og tilsæt derefter både frø og stang til marmeladen, mens den koger. Dette vil give en stærkere og mere aromatisk vaniljesmag.
Eksperimenter med krydderier: Tilsætning af varme krydderier som kanel, muskatnød eller kardemomme kan supplere æble smagen vidunderligt. Overvej at tilføje en knivspids af dine yndlingskrydderi(er) for at forbedre eller ændre marmeladens overordnede smagsprofil.
Tekstur variationer: Hvis du foretrækker en mere jævn konsistens, kan du blende den kogte æblegrød i en foodprocessor eller bruge en stavblender for at opnå den ønskede konsistens. For en tykkere tekstur kan du lade nogle små æblestykker være intakte eller endda tilføje et par æbler i tern mod slutningen af tilberedningen.
Sødme justering: Hvis du finder marmeladen for sødt, skal du reducere mængden af sukker i opskriften eller prøve at bruge en mindre sød æblesort. Du kan også tilføje et stænk citronsaft for at balancere sødmen og tilføje en note af citrus til smagen.
Kreative blandinger: Overvej at tilføje noget ekstra tekstur og smag ved at inkorporere hakkede nødder, tørret frugt eller et stænk calvados (æblebrændevin) eller rom. Disse tilføjelser tilføjer dybde og anderledes smag til æblemarmeladen.
Opskrifter er kun et udgangspunkt, og du kan altid tilpasse dem, så de passer til dine præferencer.
Æblemarmelade klassisk opskrift
Man bør skrælle æbler inden de bruges til marmelade, af to vigtige årsager. Æbler med stød skal kasseres, og det kan være svært at se, hvis æblet ikke bliver skrællet.
Derudover kan små æbleskræller være lidt ubehagelige at spise. Derudover klæder æbleskræller heller ikke æblemarmeladen.
🌡️Opbevaring
Æblemarmelade opbevares bedst køligt i køleskabet eller en tør og kølig kælder.
Vi anbefaler du læser denne artikel, Henkogning af marmelade øger holdbarhed
Måske du vil prøve vores Brombærmarmelade med vanilje og æblemarmelade med rom
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 20 min. Samlet tid er ca. 35 min. Opskrift giver 6 glas marmelade
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
2 kg Æbler
¼ liter Vand
400 g Sukker (rørsukker eller alm.)
1 stk. Vaniljestang
1 stk. Citron (saft og den gule skal (Kan udelades))
1 tsk. Atamon
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde æblemarmelade med æbler uden skræl
Tag en stor gryde og tilsæt vand og citronsaften.
Skyl og vask æblerne grundigt. Skræl æblerne og skær dem i 4 både eller grove stykker med det samme. Fjern kernehus, indtørret blomst og stilk. Hvis der er brune stødpletter, fjernes de, da marmeladen ellers forringes væsentligt.
Skær æblebåde i mindre stykker, og kom det i gryden, som kan står på en vægt, så du kan holde øje med, når du har 2 kilo færdig frugt.
Varm det langsomt op, og pas på, at æbler ikke brænder på. Kog det i ca. 10 – 15 minutter. Mos æbler så æblestykker nemmere koger ud.
Skær vaniljestang igennem på langs og skrab vaniljekorn ud, og kom det i mosen. Kom den tomme vaniljestang med.
Tilsæt næsten al sukkeret, men hold en kopfuld tilbage.
Lad det koge lidt, og smag så på æblemarmeladen, er den for syrlig, kommes resten af sukkeret i, ellers koger du marmeladen videre i yderligere 10 til 15 minutter, eller indtil du har en færdig marmelade uden for mange klumper. Hvis du har klumper kan du blende marmeladen i gryden. (Men pas på med “sprøjt” fra marmeladen).
Tag gryden af varmen og tilsæt atamon mens der røres.
Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas, der derefter er skyllet i atamon og marmeladen bindes til med det samme.
Fremgangsmåde æblemarmelade med æbler med skræl
Hvis du ikke vil skrælle dine æbler inden du bruger dem til marmelade, kan du gøre følgende, når du har vasket og skyllet æblerne, fjernet kernehus, indtørret blomst og stilk
Tag nu en kødhakker eller en blender og lav æblerne til æblemos.
Kom mosen i gryden med vandet og citronsaft og skal. Dette gøres for, at undgå at æblemosen bliver for brun.
Varm indholdet langsomt op under låg.
Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Kom både korn og stænger med i gryden og rør rundt.
Mosen koges nu i ca. 10 min.
Sukkeret drysses i og den fine æblemarmelade koges yderligere 10 min. Blend nu marmeladen, så skallen på æbler findeles yderlige.
Tag gryden af varmen og tilsæt atamon mens der røres.
Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas der derefter er skyllet i atamon og bindes til med det samme.
Æblemarmeladen sættes mørkt og køligt og skal helst stå og trække i ca. 14 dage inden du kan bruge af glasset,for at smagen udvikles perfekt.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til æblemarmelade med vanilje:
Når du har tilsat sukkeret, kan du tage gryden af varmen, og lade marmeladen trække til næste dag i gryden, og derefter varme indholdet op, og komme marmeladen på glas. Dette gøres for at udvikle smagen yderligere.
Man kan benytte vaniljesukker fra bøtte, hvis man ikke ønsker at bruge ægte vanilje. Beregn ca. to tsk. eller følg vejledningen på vanilje dåsen.
Når æblerne er moset, skal de kommes i vandet tilsat med citron med det samme, ellers bliver mosen brun.
Askorbinsyre tabletter kan købes på apoteket. Disse forhindrer effektivt at marmeladen bliver brun. Askorbinsyre tabletter tilsættes så samtidigt med sukkeret.
❓ FAQ
Nej, æbler skal helst både være søde og lidt syrlige på samme tid.
Jo, men smagen bliver lidt kedelig, det er vigtigt der er lidt syrlighed for, at få den rigtige smag frem.
Opskrift med noter
Æblemarmelade med vanilje – Bedste opskrift
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 2 kg Æbler
- ¼ liter Vand
- 400 g Sukker (rørsukker eller alm.)
- 1 stk. Vaniljestang
- 1 stk. Citron (saft og den gule skal (Kan udelades))
- 1 tsk. Atamon
Sådan gør du
Fremgangsmåde æblemarmelade med æbler uden skræl
- Tag en stor gryde og tilsæt vand og citronsaften.
- Skyl og vask æblerne grundigt. Skræl æblerne og skær dem i 4 både eller grove stykker med det samme. Fjern kernehus, indtørret blomst og stilk. Hvis der er brune stødpletter, fjernes de, da marmeladen ellers forringes væsentligt.
- Skær æblebåde i mindre stykker, og kom det i gryden, som kan står på en vægt, så du kan holde øje med, når du har 2 kilo færdig frugt.
- Varm det langsomt op, og pas på, at æbler ikke brænder på. Kog det i ca. 10 – 15 minutter. Mos æbler så æblestykker nemmere koger ud.
- Skær vaniljestang igennem på langs og skrab vaniljekorn ud, og kom det i mosen. Kom den tomme vaniljestang med.
- Tilsæt næsten al sukkeret, men hold en kopfuld tilbage.
- Lad det koge lidt, og smag så på æblemarmeladen, er den for syrlig, kommes resten af sukkeret i, ellers koger du marmeladen videre i yderligere 10 til 15 minutter, eller indtil du har en færdig marmelade uden for mange klumper. Hvis du har klumper kan du blende marmeladen i gryden. (Men pas på med "sprøjt" fra marmeladen).
- Tag gryden af varmen og tilsæt atamon mens der røres.
- Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas, der derefter er skyllet i atamon og marmeladen bindes til med det samme.
Fremgangsmåde æblemarmelade med æbler med skræl
- Hvis du ikke vil skrælle dine æbler inden du bruger dem til marmelade, kan du gøre følgende, når du har vasket og skyllet æblerne, fjernet kernehus, indtørret blomst og stilk
- Tag nu en kødhakker eller en blender og lav æblerne til æblemos.
- Kom mosen i gryden med vandet og citronsaft og skal. Dette gøres for, at undgå at æblemosen bliver for brun.
- Varm indholdet langsomt op under låg.
- Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Kom både korn og stænger med i gryden og rør rundt.
- Mosen koges nu i ca. 10 min.
- Sukkeret drysses i og den fine æblemarmelade koges yderligere 10 min. Blend nu marmeladen, så skallen på æbler findeles yderlige.
- Tag gryden af varmen og tilsæt atamon mens der røres.
- Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas der derefter er skyllet i atamon og bindes til med det samme.
- Æblemarmeladen sættes mørkt og køligt og skal helst stå og trække i ca. 14 dage inden du kan bruge af glasset,for at smagen udvikles perfekt.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Hanne
Vanilje giver bare marmeladen det ekstra 🙂
Leif
Hvilke æbler vil i anbefale. Vi har nogle røde som er lidt tørre, men smagen er god
Bjørn Nielsen
Hej Leif
Du kan bruge alle modne æbler til æblemarmelade. Både, gule, røde og grønne.
Men, der er nogle æblesorter der er bedre end andre.
Rød Belle de boskoop er den bedste, da den har en perfekt smag, konsistens og syrlighed.
Hilsen
Bjørn