Bedste opskrift på jordbærmarmelade. Her får du opskriften på skøn jordbærmarmelade, som den blev lavet i gamle dage, dog med den undtagelse, at vi bruger de bedste jordbær fra de nyeste jordbærsorter. Jordbærmarmelade hjemmelavet klassisk opskrift, laves i åbne gryder uden høj kogning og efter pund til pund metoden, som i gamle dage.
Derudover benytter vi et andet lille trick, for at få al smagen ud af jordbærrene, og det er, at vi lægger jordbærrene i sukkerlage i et døgn før de skal tilberedes.
Her får du al smagen af de dejlige syrlige og søde, rubinrøde jordbær, der bliver til den lækreste jordbærmarmelade, som du husker fra da du var barn.
Hjemmelavet jordbærmarmelade smager mange gange bedre, end den bedste marmelade du kan købe.
Prøv også Bjørns jordbærmarmelade med hyldeblomst
Gå til
Pluk selv jordbær eller købe jordbær
Det nemmeste er, at købe jordbær og så bruge dem til jordbærmarmelade. Men, problemet med købe jordbær er, at du ikke kender sorten og de er som regel ikke helt så friske som vi vil have dem..
Så du får ofte en bedre jordbærmarmelade, hvis du plukker dem selv og du ved sorten. Det kan dog være, at du kan købe færdig plukkede jordbær til jordbærmarmelade hos gårdbutikker, så ring rundt og forhør dig om, hvad de har lige netop nu, da jordbærsæsonen er svingende.
Hvilke jordbær er bedst til jordbærmarmelade
I gamle dage var Dybdahl og senga sengana de mest foretrukne bær til jordbærmarmelade pga. af kombinationen af sødme og syrlighed.
I dag er der fremavlet mange flere nye sorter, hvor nogle jordbærplanter giver et enormt udbytte.
Når der skal laves hjemmelavet jordbærmarmelade, ser vi kun på smagen og aromaen da det jo er derfor vi marmeladen selv.
De tre bedste sorter jordbær til jorbærmarmelade er
Sonata, Honeoye og Senga sengana og hvor sonata er den klart bedste til jordbærmarmelade.
Vi blander også nogle gange Sonata med Honeoye i forholdet 70/30, hvis vi ønsker flere slags smage i vores marmelader, så vi kan skifte lidt.
Derfor er Sonata den bedste jordbær til jordbærmarmelade
Sonata har alle de egenskaber vi ønsker til en marmelade.
Bærret er kæmpestort, så plukningen går let.
Sonata har en insisterende jordbærsmag og en utrolig aroma, som virkelig viser sig frem, når bærret bliver til marmelade.
Forholdet mellem sødme og syrlighed er perfekt, så den færdige marmelade bliver meget sød, men ikke for sød, da syren fra bærret afbalancerer dette.
Polka og korona er ikke så velegnede til jordbærmarmelade, og giver en færdig marmelade, som nogle gange er ligegyldig og minder om fabriksfremstillet marmelade.
Hvor plukker jeg sonata jordbær?
Sonata jordbær kan fås i mange gårdbutikker, som “pluk selv” men kan også købes færdig plukket. Da bærret er stort, er det let at plukke, så det kan være en fordel at plukke bærrene selv. Du skal beregne 1 times plukketid til ca. 10 kg. færdig plukket jordbær.
Fordelen ved “pluk selv” er:
Du får de bedste bær.
Du får en dejlig oplevelse og du så også lige kan smage på et bær eller to.
Prisen ved “pluk selv”, er ofte meget billigere end de færdig plukkede.
Hemmeligheden ved en god jordbærmarmelade
Sådan får de den bedste jordbærmarmelade:
1 – Jordbær. Selve de jordbær som bliver brugt
2 – Fremstillingsmåden. Den nænsomme kogemetode vi bruger uden høj kogning
3 – Procentdel af bær. Procentdelen af frugt i den færdige marmelade
4 – Tiden. Tag dig god tid
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 10 min. Samlet tid er ca. 25 min. Opskrift til 1 portion færdig jordbærmarmelade.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
500 gram jordbær (rensede, skyllede, nippede og halveret)
500 gram sukker
½ dl vand
1 stk. geleringsmiddel (f.eks. rød melatin)
1 stk. konserveringsmiddel (f.eks. atamon)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
1. Pluk og rens jordbær i koldt vand. Fjern den grønne stilk. Hvis du ikke vil bruge to dage, går du videre til næste dag.
2. Dagen før renses og skylles jordbær. Skæres i halve og kommes i en gryde. Hæld sukkeret over, og lad det trække i gryden under låg og koldt i køleskabet.
3. Næste dag.
4. Jordbær, sukker og vand bringes langsomt i kog men ikke buldrer kogning. Jordbærmarmeladen småsimrer omkring kogepunktet derefter i 10 til 20 minutter, med låget halvt på. Rør rundt ind imellem.
5. Tilsæt geleringsmiddel som anvist på posen og følg anvisningen på posen. Skum jordbærmarmeladen og fjern urenheder.
Konserveringsmiddel
Du kan nøjes med, at skylle glas i atamon, hvis du vil undgå atamon i marmeladen, det gør vi.
Hvis du vil tilsætte atamon til marmeladen. Tilsæt konserveringsmidlet atamon i den mængde som anvist på flasken og rør rundt imens.
Jordbærmarmelade uden hele eller stykke af bær
Hvis du ønsker en fin lind jordbærmarmelade, tager du dit piskeris og pisker i ca. 1 minut eller til du har en ensartet marmelade.
Pas på du ikke sprøjter varm marmelade på dig.
Kom marmeladen på rengjorte, atamon skyllede glas straks. Skru låget på glasset godt fast. Der høres som regel et klik, når låget suger sig fast når marmeladen køler ned.
Den færdige marmelade opbevares køligt og tørt i f. eks en kælder eller bagerst i et skab. Må ikke udsættes for sollys.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her får du nogle tips til, at få en perfekt hjemmelavet jordbærmarmelade:
Du skal bruge friskplukkede og modne bær med perfekt syre, og ikke daggamle jordbær.
Vi anbefaler Sonata og Honeoye i nævnte rækkefølge.
Jordbærmarmeladen skal laves uden høj kogning og tiden må helst ikke overskride 20 minutter.
Der skal være min. 50 % jordbær i den færdige jordbærmarmelade.
Lad marmeladen stå og trække i mindst 14 dage, inden der bruges af den, så smager den bedst.
Pisk marmeladen inden den kommer på glas. Giver en mere ensartet marmelade uden klumper.
Når du åbner et nyt glas, rører du rundt i glasset med en teske, og derved fordeler jordbærerne, som ofte samler sig i toppen af glasset.
❓ FAQ
Sonata har alle de egenskaber vi ønsker til en marmelade. Bærret er kæmpestort, så plukningen går let.
Sonata har en insisterende jordbærsmag og en utrolig aroma, som virkelig viser sig frem, når bærret bliver til marmelade.
Sonata, Honeoye og Senga sengana og hvor sonata er den klart bedste til jordbærmarmelade.
1 – Jordbær. Selve de jordbær som bliver brugt
2 – Fremstillingsmåden. Den nænsomme kogemetode vi bruger uden høj kogning
3 – Procentdel af bær. Procentdelen af frugt i den færdige marmelade
4 – Tiden. Tag dig god tid
Opskrift med noter
Jordbærmarmelade hjemmelavet – bedste opskrift
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 500 gram jordbær (rensede, skyllede, nippede og halveret)
- 500 gram sukker
- ½ dl vand
- 1 stk. geleringsmiddel (f.eks. rød melatin)
- 1 stk. konserveringsmiddel (f.eks. atamon)
Sådan gør du
- Pluk og rens jordbær i koldt vand. Fjern den grønne stilk. Hvis du ikke vil bruge to dage, går du videre til næste dag.
- Dagen før renses og skylles jordbær. Skæres i halve og kommes i en gryde. Hæld sukkeret over, og lad det trække i gryden under låg og koldt i køleskabet.
- Næste dag.
- Jordbær, sukker og vand bringes langsomt i kog men ikke buldrer kogning. Jordbærmarmeladen småsimrer omkring kogepunktet derefter i 10 til 20 minutter, med låget halvt på. Rør rundt ind imellem.
- Tilsæt geleringsmiddel som anvist på posen og følg anvisningen på posen. Skum jordbærmarmeladen og fjern urenheder.
Konserveringsmiddel
- Du kan nøjes med, at skylle glas i atamon, hvis du vil undgå atamon i marmeladen, det gør vi.
- Hvis du vil tilsætte atamon til marmeladen. Tilsæt konserveringsmidlet atamon i den mængde som anvist på flasken og rør rundt imens.
Jordbærmarmelade uden hele eller stykke af bær
- Hvis du ønsker en fin lind jordbærmarmelade, tager du dit piskeris og pisker i ca. 1 minut eller til du har en ensartet marmelade.
- Pas på du ikke sprøjter varm marmelade på dig.
- Kom marmeladen på rengjorte, atamon skyllede glas straks. Skru låget på glasset godt fast. Der høres som regel et klik, når låget suger sig fast når marmeladen køler ned.
- Den færdige marmelade opbevares køligt og tørt i f. eks en kælder eller bagerst i et skab. Må ikke udsættes for sollys.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer