Blomkålsgratin nem, er en lækker og velsmagende ret, der byder på blomkål bagt med en cremet sauce og toppet med en sprød og gylden overflade. For at lave blomkålsgratin blancheres eller svitses blomkålsbuketter og porrer i ca. 5 minutter i kogende vand, de er blevet tilberedt lidt, men ikke så meget, at de er blevet møre. Anrettes derefter i en ovnfast fad.
Her får du også en lækker og fin cremet sauce, lavet med en kombination af fløde, ost og krydderier, der forsigtigt hældes over blomkålen.
Blomkålsgratinen bages herefter i ovnen indtil blomkålen er gennemstegt og saucen er boblende og tyknet. Det tager ca. 40 minutter. Et lag brødkrummer og ost drysses derefter ovenpå for at skabe en sprød og smagfuld skorpe.
Resultatet er en flot og velsmagende og indbydende ret der kan bruges som tilbehør eller som et vegetarisk hovedret, der viser blomkålens naturlige smag og tekstur, forstærket af porrenes smag, gratinens cremede og osteagtige smag med den lette sprøde overflade.
Hvis du har lavet opskriften korrekt, vil blomkålsgratinen være høj og indholdet vil være dejligt fyldigt, ligesom en æggekage.
Vi har i denne opskrift valgt, koge blomkål, da vi gerne vil bruge lidt af kogevandet til saucen.
Men du kan også vælge, at blanchere grøntsagerne i stedet, hvis du ønsker, at grøntsager skal beholde mest af deres smag.
Prøv også danmarks bedste æggekage
Opskrift udviklet af: Bjørn Nielsen, Lene Geisle, Nikolaj Geisle
Gå til
Derfor skal du lave blomkålsgratin nem
Lækker smagskombination: Denne opskrift kombinerer de distinkte smag af blomkål, porre og ost for at skabe en gratin med en unik og velsmagende smag. Blomkålens sødme, den milde løg lignende smag af porren og den cremede smeltede ost samles for, at skabe en harmonisk blanding af smag, der er både velsmagende og giver en tilfredsstillende mæthedsfornemmelse.
Nem: Denne opskrift hedder blomkålsgratin nem, fordi retten er meget nem at lave. Og du får endda en fantastisk lækker og fyldig gratin, som bare smager godt. Du vil lave denne gratin igen og igen, hvis du følger opskriften korrekt.
Nærende ingredienser: Blomkål og porre er begge nærende grøntsager, der tilbyder en række sundhedsmæssige fordele. Blomkål er lavt i kalorier og spækket med vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin, K-vitamin og folat. Porrer er en god kilde til fibre, vitamin A og vitamin K. Ved at samle disse grøntsager i en gratin kan du nyde en lækker ret, mens du også tilføjer gavnlige næringsstoffer til dit måltid.
Cremet og osteagtig tekstur: Osten i denne gratin opskrift, tilføjer en cremet og overdådig konsistens til retten. Det smelter og binder ingredienserne sammen, hvilket skaber en lækker og tilfredsstillende konsistens.
Kombinationen af osteagtig smag med blødheden af blomkål og porrer giver en virkelig dejlig spiseoplevelse.
Hovedret eller tilbehør: Blomkålsgratin kan serveres som tilbehør ved siden af en hovedret, såsom stegt kød eller grillet kylling.
Det kan også være en selvstændig vegetarisk hovedret, der giver en solid og lækker mulighed for dem, der foretrækker kødfrie måltider.
Retten kan tilpasses og tilpasses ved at tilføje andre ingredienser såsom urter, krydderier eller yderligere grøntsager, så de passer til din smag.
5 yderligere grunde til, at lave denne gratin
Alsidig ret: Denne opskrift kan varieres med forskellige grøntsager. Du kan f.eks. udskifte eller tilsætte forskellige grøntsager.
Kartofler eller sød kartoffel er også meget velegnet. Løg og forårsløg, eller du kan udskifte blomkål med broccoli. Prøv dig frem, indtil du har den smagskombination, du bedst kan lide.
Rester: Har du en forskellige rester af grøntsager i dit køleskab, kan disse måske bruges til din blomkålsgratin. Kig i dit køleskab inden du køber nye grøntsager.
Urter og krydderier: Retten kan tilpasses og tilpasses ved at tilføje andre ingredienser såsom, urter, krydderier eller yderligere grøntsager, så de passer til din smag.
Blomkål: Blomkål er en alsidig og nærende grøntsag, så at lave den til en gratineret ret, giver dig mulighed for at fremvise dens naturlige kvaliteter. Bageprocessen frembringer sin sødme og tilføjer smagsdybde, hvilket gør den til en lokkende mulighed for både blomkåls elskere og dem, der måske tøver med at prøve det i andre former.
En pleaser: Blomkålsgratin er en ret, der ofte nydes af en bred vifte af mennesker. Dens cremede, fyldige og spisevenlige egenskaber, appellerer til både voksne og børn, hvilket gør den til et populært valg til familiesammenkomster,
👨🏻🍳Beskrivelse af Ingredienser
Her er en beskrivelse af ingredienserne der er brugt i blomkålsgratin, samt hvad de bidrager med til retten.
Blomkål: Blomkål er stjerne ingrediensen i gratinen. Den giver en mild og let sød smag, samt en fyldig struktur. Blomkål er en nærende grøntsag, rig på vitaminer, mineraler og fibre, hvilket gør den til en fantastisk tilføjelse til retten både med hensyn til smag og sundhedsmæssige fordele.
Porre: Porrer tilfører gratinen en delikat og let løgagtig smag. De er medlem af Allium-familien, som omfatter løg og hvidløg. Porrer bringer en subtil sødme og dybde af smag til retten, som komplementerer blomkål og ost. De bidrager også med fibre og forskellige vitaminer til gratinens overordnede ernæringsprofil.
Ost og rasp: Opskriften indeholder parmesan og rasp, som sammen tilføjer en smeltende og sprød topping, der tilføjer smag og sprødhed til retten.
Mælken: Mælken er nøglekomponentet i smagen og samler hele retten, til en lækkert måltid. Du kan udskifte mælk med fløde, hvis du vil gå all in på konsistens og smag.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 45 min. Samlet tid ca. 55 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 stk. blomkål
1 stk. porre
100 g parmesan (flager)
40 gram smør
1½ spsk. hvedemel
4 spsk. rasp
3 dl mælk
4 stk. æg
2 tsk. salt
1 knivspids friskkværnet peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Skær blomkål ud i små buketter og kom dem i et dørslag eller en sigte. Skyl buketter under den kolde hane og sæt det til afdrypning.
Rens porren grundigt og skær den i tynde skiver.
Kog blomkålsbuketter og porre i nogle minutter i lidt vand der er tilsat lidt salt. Grøntsager skal koge indtil de er al dente. dvs. indtil de er næsten møre, men stadig har en fast konsistens. Kom blomkålsbuketter i et dørslag. Behold lidt af kogevandet.
I en lille gryde smeltes smørret forsigtigt. Drys melet i under kraftig piskning. Tilsæt mælken lidt af gangen mens der piskes. Tilsæt derefter kogevandet og pisk indtil du har en lækker cremet sauce. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Sættes til afkøling.
Tag en skål og pisk hviderne stive.
Æggene slås itu og deles i blommer og hvider. Tilsæt æggeblommer til saucen mens der piskes. Vend æggehviden i saucen.
Tænd ovnen på 200°. Smør formen med lidt smør.
Skær eller riv parmesan i tynde flager.
Hæld lidt under halvdelen af æggeblandingen i formen, og anret blomkålsbuketter ovenpå. Fordel resten af æggeblandingen. Drys med ost og rasp.
Bag gratinen i ovnen i ca. 40 minutter eller til den er gylden og sprød. Det er vigtig at der ikke åbnes ind i ovnen under bagningen, da gratinen så vil falde sammen og blive flad.
Servering
Serveres straks.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til blomkålsgratin:
Forbered blomkålen og porrerne ordentligt: Sørg for at skære eller brække blomkålen af i lige store buketter og skær porrerne i ensartede tynde skiver.
Dette vil hjælpe dig med, at få det hele jævnt svitset, eller med at koge jævnt hvis du vælger at blanchere grøntsager. Dette sikrer en ensartet struktur i gratinen, så alle grøntsager er møre.
Blancher grøntsagerne: Blanchering af blomkål og porrer før de kommer i ovnen hjælper med at blødgøre dem lidt og koger dem delvist, så de er møre og gennemstegte i den sidste ret. Sørg for at dræne dem godt for at fjerne overskydende fugt, da det kan påvirke gratinens tekstur.
Vælg den rigtige ost: Mens opskriften foreslår at bruge parmesan, er du velkommen til at eksperimentere med andre typer, der smelter godt og supplerer smagen af blomkål og porre.
Cheddar, Gruyère, fontina eller endda en smule blåskimmelost kan tilføje en ekstra dimension af smag til gratinen.
Smag til: Glem ikke at krydre retten med salt, peber og andre urter eller krydderier, du nyder. Smag saucen til, før du hælder den over grøntsagerne for at sikre, at den har nok krydderier, da smagen kan mindskes under bagningen.
Kun blomkål: Hvis du kun vil have blomkål i din gratin, kan du sagtens udelade porre.
Opskrift med noter
Blomkålsgratin med fløde høj og lækker
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- Skær blomkål ud i små buketter og kom dem i et dørslag eller en sigte. Skyl buketter under den kolde hane og sæt det til afdrypning.
- Rens porren grundigt og skær den i tynde skiver.
- Kog blomkålsbuketter og porre i nogle minutter i lidt vand der er tilsat lidt salt. Grøntsager skal koge indtil de er al dente. dvs. indtil de er næsten møre, men stadig har en fast konsistens. Kom blomkålsbuketter i et dørslag. Behold lidt af kogevandet.
- I en lille gryde smeltes smørret forsigtigt. Drys melet i under kraftig piskning. Tilsæt mælken lidt af gangen mens der piskes. Tilsæt derefter kogevandet og pisk indtil du har en lækker cremet sauce. Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Sættes til afkøling.
- Tag en skål og pisk hviderne stive.
- Æggene slås itu og deles i blommer og hvider. Tilsæt æggeblommer til saucen mens der piskes. Vend æggehviden i saucen.
- Tænd ovnen på 200°. Smør formen med lidt smør.
- Skær eller riv parmesan i tynde flager.
- Hæld lidt under halvdelen af æggeblandingen i formen, og anret blomkålsbuketter ovenpå. Fordel resten af æggeblandingen. Drys med ost og rasp.
- Bag gratinen i ovnen i ca. 40 minutter eller til den er gylden og sprød. Det er vigtig at der ikke åbnes ind i ovnen under bagningen, da gratinen så vil falde sammen og blive flad.
Servering
- Serveres straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Per
Man får helt lyst til, at lave blomkålsgratin 🙂