Her er en af de største klassiske madopskrifter, som ofte serveres til nytår, nemlig hamburgerryg med grønlangkål, hvide og brunede kartofler. Køb en hamburgerryg af god kvalitet, det betaler sig.
Denne opskrift, er den helt klassiske hvor vi bruger helt små pillekartofler til brunede, men hvis du kan få aspargeskartofler, er disse også særdeles velegnede.
Hamburgerryg med hvide og brunede kartofler og grønlangkål er en god efterårs og vinter menu, som mange kan huske fra deres barndom.
Opskriften er stadig aktuel den dag i dag, så prøv den endelig.
Prøv også vores anden opskrift på hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler
Gå til
Indpakning med net
Når du køber en hamburgerryg er der ofte et net udenpå. Nettet skal fastholde kødet under kogningen.
Nettet er kogefast og lavet i et plast og gummi materiale, der er godkendt til fødevarer og som sådan ikke er giftigt og derfor sagtens kan blive på under kogningen.
Tilbered uden net
Vi tager dog altid nettet af hamburgerryggen inden kogningen, da nettet har tildens til, at koge sig fast i kødet.
Når man så vil trække nettet af efter kogningen, hænger nettet ofte fast og trækker kødet med af, så udseendet ikke er pænt. Derfor anbefaler vi, at koge hamburgerryggen uden net.
Derudover, slipper man også for eventuelle micro plaststykker i sin mad.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Arbejdstid ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 60 min. Samlet tid er ca. 1 time 20 min. Opskrift til 6 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1½ kg hamburgerryg
- 1½ kg kartofler (spise )
Brunede kartofler
- 1 kg kartofler (små pille )
- 50 gram sukker
- 50 gram smør
Grønlangkål
- 500 gram grønkål (frossen)
- 3 dl sødmælk
- 1½ dl sukker (eller efter smag)
- 30 gram margarine (eller smør)
- 1 tsk. salt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Begynd med, at tage nettet af hamburgerryg, og skær overflødigt fedt væk, hvis der er noget. Man kan også fint lade nettet blive på, men det har tildens til, at koge ind i kødet og sætte sig fast. Derfor koger vi kødet uden net.
- Kog hamburgerryggen i ca. 1 time og træk derefter nettet af. Stik evt. et stege termometer ned i hamburgerryggen. Kernetemperaturen skal vise min. 75 grader, så alle bakterier er dræbt. Pak kødet ind i stanniol, og lad den trække i ca. 15 min.
- Ca. en halv time inden hamburgerryggen er klar til servering, begyndes der på kartoflerne.
Brune kartofler
- Kog pillekartoflerne til de er næsten møre, og pil dem. Sættes til afkøling.
- Smørret smeltes på en stor varm stegepande med sukker ved lav til mellem varme. Rør rundt imens. Når sukkeret har fået farve lægges de afkølede pillekartofler på panden.
- Vend hele tiden kartofler, så der hænger brun sukkermasse på. Når kartoflerne har fået nok sukker, tages de af panden.
Hvide spisekartofler
- Kartoflerne skrælles og kommes i en gryde med letsaltet vand.
- Kog kartoflerne møre i ca. 18 minutter eller indtil alle kartofler er møre og færdige.
Grønlangkål
- Tilsæt smør til en varm gryde. Når smørret er smeltet tilsættes melet under piskning. Lad melet brænde af på bunden af gryden. Derved forsvinder smagen af mel. Tilsæt mælken i en tynd stråle mens der piskes.
- Kom den frosne grønkål i gryden og rør rundt indtil al grønkål er optøet. Kog grønlangkålen op og smag til med salt og sukker. Grønlangkål smager bedst, når den er let sød.
Opskrift med noter
Hamburgerryg, grønlangkål, hvide og brunede kartofler
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1½ kg hamburgerryg
- 1½ kg kartofler (spise )
Brunede kartofler
- 1 kg kartofler (små pille )
- 50 gram sukker
- 50 gram smør
Sådan gør du
- Begynd med, at tage nettet af hamburgerryg, og skær overflødigt fedt væk, hvis der er noget. Man kan også fint lade nettet blive på, men det har tildens til, at koge ind i kødet og sætte sig fast. Derfor koger vi kødet uden net.
- Kog hamburgerryggen i ca. 1 time. Stik evt. et stege termometer ned i hamburgerryggen. Kernetemperaturen skal vise min. 75 grader, så alle bakterier er dræbt. Pak kødet ind i stanniol, og lad den trække i ca. 15 min.
- Ca. en halv time inden hamburgerryggen er klar til servering, begyndes der på kartoflerne.
Brune kartofler
- Kog pillekartoflerne til de er næsten møre, og pil dem. Sættes til afkøling.
- Smørret smeltes på en stor varm stegepande med sukker ved lav til mellem varme. Rør rundt imens. Når sukkeret har fået farve lægges de afkølede pillekartofler på panden.
- Vend hele tiden kartofler, så der hænger brun sukkermasse på. Når kartoflerne har fået nok sukker, tages de af panden.
Hvide spisekartofler
- Kartoflerne skrælles og kommes i en gryde med letsaltet vand. Kog kartoflerne møre i ca. 18 minutter eller indtil alle kartofler er møre og færdige.
Grønlangkål
- Tilsæt smør til en varm gryde. Når smørret er smeltet tilsættes melet under piskning. Lad melet brænde af på bunden af gryden. Derved forsvinder smagen af mel. Tilsæt mælken i en tynd stråle mens der piskes.
- Kom den frosne grønkål i gryden og rør rundt indtil al grønkål er optøet. Kog grønlangkålen op og smag til med salt og sukker. Grønlangkål smager bedst, når den er let sød.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Du kan erstatte lidt af mælk i grønlangkål med fløde
Frossen grønkål kan erstattes af frisk grønkål
Pas på med, at koge hamburgerryg ved for høj varme og for længe, da hamburgerryggen så risikerer at blive tør.
Hvis du ønsker en lidt finere smag i grønlangkål, kan der tilsættes lidt revet muskatnød
Du kan erstatte smør med margarine i brunede kartofler
❓ FAQ
Den skal koges og simre lige ved kogepunktet, så den ikke koges tør indeni og hård udenpå.
Hvis din kogte hamburgerryg smager saltet, er det ofte fordi, kødet er pumpet med saltlage og er en dårlig kvalitet.
Nej, man kan sagtens pille nettet af, som hamburgerryggen er pakket ind i, men nettet har tildens til, at koge sige fast i kødet, så det er svært, at trække nettet af bagefter.
Som udgangspunkt nej, da nettet er godkendt til fødevarer, men der vil blive kogt Micro plast ud i kogevandet under tilberedningen, som vil kunne sættes sig på kødet. Det er dog meget små mængder.
Kommentarer
Ingen kommentarer