Gammeldags fastelavnsboller - Med hjemmelavet creme og syltetøj
Antal: 16 mellemstore boller
Tid: 2 ½ time (da dejen skal have af 2 omgange af en time og derefter bages i 20 min.)
Af Julie Fie - Min Madopskrift
Fastelavn er mit navn ... BOLLER vil jeg HAAAAAAAVEEEE!
Jeg ved godt at det ikke er fastelavn mere end 1 gang om året meeeeen ... det skal nu ikke stoppe mig fra at spise disse herligheder på alle årstider.
Jeg ELSKER fastelavnsboller og det er faktisk min ynglingskage, problemet er bare ... de sælges kun til fastelavn dvs. i Februar.
Det blev jeg hurtigt træt af, så derfor har jeg taget sagen i egen hånd og har nu fundet den perfekte opskrift på de perfekte fastelavnsboller, så jeg kan spise dem lige når jeg vil, lige præcis på den årstid jeg vil. 🙂
Opdateret 2020. 🙂 Nu, har jeg lavet nogle med flødeskum og creme.
Jeg har kommet lidt syltetøj indenunder nogle af dem også. Du pisker bare flødeskummet og kommer den ovenpå cremen og lukker bollen. Mmmmm det lækkert. Skriv nede i kommentaren, hvis du har spørgsmål ! Håber du bliver glad for mine fastelavnsboller. Jeg er ihvertfald 😀
Det skal du bruge:
Dejen:
- 2 dl mælk
- 50 g gær
- 1 ½ dl fløde
- 3½ spsk sukker
- 125 g blødt smør
- ½ tsk salt
- 1 tsk- vanilje sukker
- 450 g mel (jeg tager det altid på slump, for på den måde at have bedre føling med dejen og dens mæthed).
Cremen:
- 6 dl mælk
- 4 æg
- 6 spsk sukker
- 2 spsk vanillesukker
- 4 spsk maizenamel (og det skal være det, har haft afprøvet med hvedemel og det blev ikke nær så godt)
Glasuren:
- Vand
- Flormelis
- Kakaopulver (hvis du hellere vil have kakaoglasur eller vil lave begge dele) - jeg lavede hvid glasur på dem med syltetøj og kakao glasur på dem med creme 🙂 så kunne jeg også kende forskel når de skulle spises 😀
Fremgangsmåden
Cremen:
- Start med at lave cremen - den skal nemlig stå i køleskabet til afkøling.
- Når du skal lave cremen, blandes alle ingredienserne sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens.
Pas på, at den ikke brænder på! - Pisk derfor jævnligt i den. Stil den da til afkøling i køleskabet.
Dejen:
- Smør smeltes i en gryde, mælk tilsættes så temperaturen er lillefingervarm.
- Smuldr så gær i den lune smør/mælk og rør indtil gæren er helt væk i blandingen.
- Tilsæt nu sukker, salt, fløde og mel og ælt godt sammen. Lad dejen hæve i 1 time. Det er vigtigt du lader den hæve en time - hverken mere eller mindre!
- Når dejen er klar efter første hævning, deles dejen i firkanter og cremen/syltetøjet eller begge dele for den sags skyld, fordeles på dem.
- Jeg plejer at putte 1½-2 spsk creme/syltetøj i dejen. De lukkes sammen og vendes. Lad dem efterhæve 1 time.
- Når de har hævet en time, bages de ved 225 grader i 10-15 min. alt efter ovntype.
- Når fastelavnsbollerne er kølet af, kan de pyntes med glasur. Det er vigtigt du venter med glasuren til bollerne er helt afkølet, ellers falder den bare af og det er rigtig ærgerligt.
- Hvis du venter og laver en rigtig tyk glasur, får bollen en perfekt smag! 🙂
Så er der fastelavnsboller og ja ... de kan sagtens laves selvom det ikke er fastelavn. En bolle med fyld af creme eller syltetøj er vel i orden på alle tider af året 😀
TIPS til Hjemmelavede gammeldags fastelavnsboller!
- Jeg laver ofte dobbeltportion. Fordi hvis du/i ikke får spist alle bollerne dagen hvor du har lavet dem, kan de kommes i en frysepose og fryses ned. Så er der altid til når lækkersulten melder sig - og det har jeg tit elsket mig selv for at have gjort 😉
- Derudover er bollerne stadig rigtig lækre både dagen efter, men også et par dage efter de er lavet. Hvis bare du opbevarer dem i en tæt lukket frysepose, kan du sagtens gemme nogle på køkkenbordet til dagene efter 🙂
Prøv også mine Nutella snegle
Velbekomme og rigtig god fornøjelse!
Mvh. Julie Fie Geisle
Madskribent på Min Madopskrift
Har du spørgsmål, ris/ros til opskrifterne, er du velkommen til, at skrive en kommentar under opskriften, eller sende mig en mail på: Juliefiegeisle@hotmail.com - jeg vil glæde mig til at høre fra dig 🙂
Skriv et svar