Fastelavn er mit navn … BOLLER vil jeg HAAAAAAAVEEEE! Jeg ved godt at det ikke er fastelavn mere end 1 gang om รฅret meeeeen … det skal nu ikke stoppe mig fra at spise disse herligheder pรฅ alle รฅrstider. Jeg ELSKER fastelavnsboller og gerne “hjemmelavede gammeldags fastelavnsboller” det er faktisk min yndlingskage, problemet er bare, at de sรฆlges kun til fastelavn, dvs. i Februar.
Det blev jeg hurtigt trรฆt af, sรฅ derfor har jeg taget sagen i egen hรฅnd og har nu fundet den perfekte opskrift pรฅ de lรฆkreste gammeldags fastelavnsboller med syltetรธj og creme, sรฅ jeg kan spise dem lige nรฅr jeg vil, lige prรฆcis pรฅ den รฅrstid jeg vil. :-).
Se ogsรฅ glutenfri fastelavnsboller eller fastelavnsboller bedste opskrift
Prรธv ogsรฅ mine Nutella snegle
Indhold i opskrift - Hop til:
Gammeldags fastelavnsboller med creme
Opdateret 2020. ๐ Nu, har jeg lavet nogle med flรธdeskum og creme.
Jeg har kommet lidt syltetรธj indenunder nogle af dem ogsรฅ.
Du pisker bare flรธdeskummet og kommer den ovenpรฅ cremen og lukker bollen. Mmmmm det lรฆkkert.
Skriv nede i kommentaren, hvis du har spรธrgsmรฅl ! Hรฅber du bliver glad for mine fastelavnsboller. Jeg er ihvertfald ๐

โฒ๏ธ Klargรธring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 15 min. Samlet tid er ca. 2 timer og 30 min. Opskrift giver 16 fastelavnsboller.
๐ฅ Ingredienser – Indkรธbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslรฅr ogsรฅ andre alternativer til ingredienser. Hvis du รธnsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at รฆndre eller tilfรธje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkรธbsseddel.
Dej
2 dl mรฆlk
50 g gรฆr
1 ยฝ dl flรธde
3ยฝ spsk. sukker
125 g blรธdt smรธr
ยฝ tsk. salt
1 tsk.- vanilje sukker
450 g hvedemel (jeg tager det altid pรฅ slump, for pรฅ den mรฅde at have bedre fรธling med dejen og dens mรฆthed).
Creme
6 dl mรฆlk
4 รฆg
6 spsk sukker
2 spsk vanillesukker
4 spsk maizenamel (og det skal vรฆre det, har haft afprรธvet med hvedemel og det blev ikke nรฆr sรฅ godt)
Glasur
Vand
Flormelis
Kakaopulver
Note: (hvis du hellere vil have kakaoglasur eller vil lave begge dele) – jeg lavede hvid glasur pรฅ dem med syltetรธj og kakao glasur pรฅ dem med creme ๐ sรฅ kunne jeg ogsรฅ kende forskel nรฅr de skulle spises ๐
๐ช Fremgangsmรฅden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmรฅde i nummerere trin. Her finder du ogsรฅ alternativer til fremgangsmรฅder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Creme
- Start med at lave cremen – den skal nemlig stรฅ i kรธleskabet til afkรธling.
- Nรฅr du skal lave cremen, blandes alle ingredienserne sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens.
- Pas pรฅ, at den ikke brรฆnder pรฅ! – Pisk derfor jรฆvnligt i den. Stil den da til afkรธling i kรธleskabet.
Dej
- Smรธr smeltes i en gryde, mรฆlk tilsรฆttes sรฅ temperaturen er lillefingervarm.
- Smuldr sรฅ gรฆr i den lune smรธr/mรฆlk og rรธr indtil gรฆren er helt vรฆk i blandingen.
- Tilsรฆt nu sukker, salt, flรธde og mel og รฆlt godt sammen. Lad dejen hรฆve i 1 time. Det er vigtigt du lader den hรฆve en time – hverken mere eller mindre!
- Nรฅr dejen er klar efter fรธrste hรฆvning, deles dejen i firkanter og cremen/syltetรธjet eller begge dele for den sags skyld, fordeles pรฅ dem.
- Jeg plejer at putte 1ยฝ-2 spsk creme/syltetรธj i dejen. De lukkes sammen og vendes. Lad dem efterhรฆve 1 time.
Tilberedning
- Nรฅr de har hรฆvet en time, bages de ved 225 grader i 10-15 min. alt efter ovntype.
Glasur
- Nรฅr fastelavnsbollerne er kรธlet af, kan de pyntes med glasur. Det er vigtigt du venter med glasuren til bollerne er helt afkรธlet, ellers falder den bare af og det er rigtig รฆrgerligt.
- Hvis du venter og laver en rigtig tyk glasur, fรฅr bollen en perfekt smag! ?
- Rรธr flormelis og vandet sammen indtil du har en glat glasur og kom den pรฅ de fastelavnsboller som skal have lys glasur.
- Tilsรฆt kakaopulver og rรธr kakao glasuren sammen og kom den pรฅ bollerne.
๐ฝServering
Sรฅ er der fastelavnsboller og ja … de kan sagtens laves selvom det ikke er fastelavn. En bolle med fyld af creme eller syltetรธj er vel i orden pรฅ alle tider af รฅret ๐
๐ Komplet opskrift med noter

Hjemmelavede gammeldags fastelavnsboller
Bedรธm opskriften โญ Hvor mange stjerner fรฅr den? โญโญโญโญโญ
Ingredienser
Dej
- 2 dl Sรธdmรฆlk
- 50 g Gรฆr
- 1 ยฝ dl Flรธde
- 3ยฝ spsk. Sukker
- 125 g Smรธr (blรธdt)
- ยฝ tsk. Salt
- 1 tsk. Vaniljesukker
- 450 g hvedemel (jeg tager det altid pรฅ slump, for pรฅ den mรฅde at have bedre fรธling med dejen og dens mรฆthed)
Creme
- 6 dl Mรฆlk
- 4 stk. รg
- 6 spsk Sukker
- 2 spsk Vaniljesukker
- 4 spsk Maizenamel ((og det skal vรฆre det, har haft afprรธvet med hvedemel og det blev ikke nรฆr sรฅ godt))
Glasur
- 1 dl Vand
- 200 g Flormelis
- 1 spsk. Kakaopulver
Sรฅdan gรธr du
Creme
- Start med at lave cremen – den skal nemlig stรฅ i kรธleskabet til afkรธling.
- Nรฅr du skal lave cremen, blandes alle ingredienserne sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens.
- Pas pรฅ, at den ikke brรฆnder pรฅ! – Pisk derfor jรฆvnligt i den. Stil den da til afkรธling i kรธleskabet.
Dej
- Smรธr smeltes i en gryde, mรฆlk tilsรฆttes sรฅ temperaturen er lillefingervarm.
- Smuldr sรฅ gรฆr i den lune smรธr/mรฆlk og rรธr indtil gรฆren er helt vรฆk i blandingen.
- Tilsรฆt nu sukker, salt, flรธde og mel og รฆlt godt sammen. Lad dejen hรฆve i 1 time. Det er vigtigt du lader den hรฆve en time – hverken mere eller mindre!
- Nรฅr dejen er klar efter fรธrste hรฆvning, deles dejen i firkanter og cremen/syltetรธjet eller begge dele for den sags skyld, fordeles pรฅ dem.
- Jeg plejer at putte 1ยฝ-2 spsk creme/syltetรธj i dejen. De lukkes sammen og vendes. Lad dem efterhรฆve 1 time.
Tilberedning
- Nรฅr de har hรฆvet en time, bages de ved 225 grader i 10-15 min. alt efter ovntype.
Glasur
- Nรฅr fastelavnsbollerne er kรธlet af, kan de pyntes med glasur. Det er vigtigt du venter med glasuren til bollerne er helt afkรธlet, ellers falder den bare af og det er rigtig รฆrgerligt.
- Hvis du venter og laver en rigtig tyk glasur, fรฅr bollen en perfekt smag! ?
- Rรธr flormelis og vandet sammen indtil du har en glat glasur og kom den pรฅ de fastelavnsboller som skal have lys glasur. Tilsรฆt kakaopulver og rรธr kakao glasuren sammen og kom den pรฅ bollerne.
Servering
- Server fastelavnsboller lune.
Ernรฆrnรฆrings fakta
Ernรฆringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
๐ญโ Tips og FAQ
Her er nogle tips til gammeldags fastelavnsboller:
Jeg laver ofte dobbeltportion. Fordi hvis du/i ikke fรฅr spist alle bollerne dagen hvor du har lavet dem, kan de kommes i en frysepose og fryses ned. Sรฅ er der altid til, nรฅr lรฆkkersulten melder sig – og det har jeg tit elsket mig selv for at have gjort ๐
Derudover er bollerne stadig rigtig lรฆkre bรฅde dagen efter, men ogsรฅ et par dage efter de er lavet.
Hvis bare du opbevarer dem i en tรฆt lukket frysepose, kan du sagtens gemme nogle pรฅ kรธkkenbordet til dagene efter ๐
โ FAQ
Ja
Fastelavnsboller smager bedst samme dag de er lavet. Men de kan holde sig friske, i ca. 2 dage i brรธdskabet. Hvis de lunes op bliver de bedre.
Ca. 30 dage.
Velbekomme og rigtig god fornรธjelse!
Mvh. Julie Fie Geisle
Madskribent pรฅ Min Madopskrift
Har du spรธrgsmรฅl, ris/ros til opskrifterne, er du velkommen til, at skrive en kommentar under opskriften, eller sende mig en mail pรฅ: Juliefiegeisle@hotmail.com – jeg vil glรฆde mig til at hรธre fra dig ๐


















Kommentarer
Ingen kommentarer