De glutenfri fastelavnsboller smager utroligt godt, og man kan selv vælge sit favorit fyld. Og du får tilmed her opskriften på sveskemarmelade, hvis du vil have det helt original fyld. Glutenfrie fastelavnsboller kan enten have fyld af svesker, marmelade, creme eller flødeskum. Vi har tilsat hindbær til flødeskum, så du får en lækker hindbærskum, men det kan du udelade, hvis du helst vil have almindelig flødeskum, men vi anbefaler den med hindbær…uhmmm.
Prøv også gammeldags fastelavnsboller
Gå til
Sojacreme
Den fyldige skum kan piskes af sojacreme, som giver et virkelig godt og holdbart skum. Men man kan også bruge ris- eller kokosmælk til piskning. Vi har brugt cremefine som er en fedtreduceret piskefløde. Men almindelig piskefløde er særdeles velegnet hvis man vil have det.
Glutenfri fastelavnsboller indeholder mindre fedt og sukker end de almindelige fastelavnsboller fra bageren.
📖 Opskrift
Glutenfri fastelavnsboller
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
Boller
Creme
- 3 dl Sødmælk
- 3 stk. Æggeblommer
- 3 spsk. Maizenamel
- 4 spsk. Rørsukker
- 1 tsk. Vaniljestang
Glasur
- 3-4 spsk. Flormelis
- 1 tsk. Kakaopulver
- 1 spsk. Koldt vand
Marmelade
- 200 g Sveskemarmelade
- 200 g Æble / Hindbær / Solbær / Blåbær
Hindbærskum
- 1,5 dl Cremefine (eller flødeskum. Se noter)
- 10 stk. Hindbær
- 4-5 spsk. hindbærmarmelade
Nem hjemmelavet sveske marmelade
- 200 g Svesker
- 3 dl Vand
- 1 knivspids Salt
Sådan gør du
Boller
- Tag en lille gryde og kom vand og smør i gryden og kog det op. Tilsæt rismel, salt og sukker under kraftig piskning. Rør rundt i ca. 5 minutter eller til du har en sammenhængende dej.
- Tag gryden af varmen og sæt det til afkøling, men rør i den ind i mellem, så dejen er sammenhængende. Når dejen er kølet helt ned efter ca. 20 minutter forsætter du til næste trin.
- Pisk æggene i et ad gangen indtil du har en blød men sammenhængende dej, der ikke flyder ud. Flyder dejen ud, er dejen for tynd og der skal tilsættes mere rismel.
- Kom dejen i en sprøjtepose og lav 12 boller af dejen på en bageplade med bagepapir eller en bageplade der er smurt med smør.
- Bag bollerne i ca. 35 min. ved 180°C eller til de er let gyldne og luftige.
- Bemærk: Du må IKKE åbne ovnen de første 25 minutter, da de ellers falder sammen!
- Lad bollerne køle helt af, inden du flækker dem og fylder dem op med dit ynglings fyld og pynter dem med glasur.
Creme
- Skrab korn ud af vaniljestang og bland det med sødmælk, æggeblommer, rørsukker og maizenamel i en gryde og pisk det sammen.
- Varm det langsomt op under omrøring indtil det bliver tykt.
- Sluk for varmen.
- Hæld blandingen over i en skål og lad det køle helt ned.
Hindbærskum
- Pisk fløden til let flødeskum og pisk marmeladen og de hele hindbær til lyserød hindbærskum.
Sveskemarmelade
- Kog sveskerne i ca. 20 min til de er møre.
- Blend dem med en stavblender. Tilsæt et lille drys salt.
- Hvis du savner sødme kan du tilsætte lidt honning eller sirup.
Glasur
- Hæld flormelis og kakaopulver i en skål og rør lidt vand i ad gangen, til det bliver en sej konsistens. Hvis det bliver for tyndt, så tilsæt ekstra flormelis.
- Hvis du ønsker glasur uden kakao, laver du en anden portion uden kakao.
- Fordel en passende mængde glasur på de afkølede boller.
Fastelavnsboller med creme og marmelade
- Skær en bolle midt over.
- Læg 2 spsk. marmelade på bunden og derefter 2 spsk. vaniljecreme ovenpå.
- Læg forsigtigt overbollen oven på fyldet og giv den et let tryk.
Fastelavnsboller med hindbærflødeskum
- Flæk en bolle. Læg 2-3 spsk. hindbærflødeskum på bunden.
- Læg forsigtigt overbollen oven på fyldet og giv den et let tryk.
Noter
- Piskefløde kan erstattes af cremefine, sojacreme, kokosmælk eller risfløde.
- Cremefine kan erstattes af piskefløde, sojacreme, kokosmælk eller risfløde.
- Fastelavnsboller skal spises samme dag de er bagt.
- Rismel, kan erstattes af anden glutenfrit mel
Ernærnærings fakta
⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 30 min. Samlet tid er ca. 50 min. Opskrift giver 12 stk.
🥘 Ingredienser
Boller
- 2,5 dl Vand
- 100 g Smør (Eller margarine)
- 125 g Rismel (eller havremel)
- 1 tsk. Sukker (kan udelades)
- 3 stk. Æg (store)
- 1 knivspids Salt
Creme
- 3 dl Sødmælk
- 3 stk. Æggeblommer
- 3 spsk. Maizenamel
- 4 spsk. Rørsukker
- 1 tsk. Vaniljestang
Glasur
- 3-4 spsk. Flormelis
- 1 tsk. Kakaopulver
- 1 spsk. Koldt vand
Marmelade
- 200 g Sveskemarmelade
- 200 g Æble / Hindbær / Solbær / Blåbær
Hindbærskum
- 1,5 dl Cremefine (eller flødeskum. Se noter)
- 10 stk. Hindbær
- 4-5 spsk. hindbærmarmelade
Nem hjemmelavet sveske marmelade
- 200 g Svesker
- 3 dl Vand
- 1 knivspids Salt
🔪 Sådan gør du
Boller
- Tag en lille gryde og kom vand og smør i gryden og kog det op. Tilsæt rismel, salt og sukker under kraftig piskning. Rør rundt i ca. 5 minutter eller til du har en sammenhængende dej.
- Tag gryden af varmen og sæt det til afkøling, men rør i den ind i mellem, så dejen er sammenhængende. Når dejen er kølet helt ned efter ca. 20 minutter forsætter du til næste trin.
- Pisk æggene i et ad gangen indtil du har en blød men sammenhængende dej, der ikke flyder ud. Flyder dejen ud, er dejen for tynd og der skal tilsættes mere rismel.
- Kom dejen i en sprøjtepose og lav 12 boller af dejen på en bageplade med bagepapir eller en bageplade der er smurt med smør.
- Bag bollerne i ca. 35 min. ved 180°C eller til de er let gyldne og luftige.
- Bemærk: Du må IKKE åbne ovnen de første 25 minutter, da de ellers falder sammen!
- Lad bollerne køle helt af, inden du flækker dem og fylder dem op med dit ynglings fyld og pynter dem med glasur.
Creme
- Skrab korn ud af vaniljestang og bland det med sødmælk, æggeblommer, rørsukker og maizenamel i en gryde og pisk det sammen.
- Varm det langsomt op under omrøring indtil det bliver tykt.
- Sluk for varmen.
- Hæld blandingen over i en skål og lad det køle helt ned.
Hindbærskum
- Pisk fløden til let flødeskum og pisk marmeladen og de hele hindbær til lyserød hindbærskum.
Sveskemarmelade
- Kog sveskerne i ca. 20 min til de er møre.
- Blend dem med en stavblender. Tilsæt et lille drys salt.
- Hvis du savner sødme kan du tilsætte lidt honning eller sirup.
Glasur
- Hæld flormelis og kakaopulver i en skål og rør lidt vand i ad gangen, til det bliver en sej konsistens. Hvis det bliver for tyndt, så tilsæt ekstra flormelis.
- Hvis du ønsker glasur uden kakao, laver du en anden portion uden kakao.
- Fordel en passende mængde glasur på de afkølede boller.
Fastelavnsboller med creme og marmelade
- Skær en bolle midt over.
- Læg 2 spsk. marmelade på bunden og derefter 2 spsk. vaniljecreme ovenpå.
- Læg forsigtigt overbollen oven på fyldet og giv den et let tryk.
Fastelavnsboller med hindbærflødeskum
- Flæk en bolle. Læg 2-3 spsk. hindbærflødeskum på bunden.
- Læg forsigtigt overbollen oven på fyldet og giv den et let tryk.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Piskefløde kan erstattes af cremefine, sojacreme, kokosmælk eller risfløde.
- Cremefine kan erstattes af piskefløde, sojacreme, kokosmælk eller risfløde.
- Fastelavnsboller skal spises samme dag de er bagt.
- Rismel, kan erstattes af anden glutenfrit mel
❓ FAQ
Ja
Ja, så får man en mere let creme
Susanne
Total misvisende billede det er vandbakkelser de danner ikke det flaky winerbrødsagtige som der er vist.
Men smagen er fin der er dog for meget væde i så de løber meget let ud.
Bjørn Nielsen
Hej Susanne
Tak for din kommentar.
Ja, det billede passer overhovet ikke, det er helt forkert.
Vi laver nogle nye glutenfri fastelavnsboller, og tilpasser opskriften, så fyldet bliver bedre.
Godt at høre, at de smagte godt, det er det vigtigste 🙂
Hilsen
Bjørn
Bjørn Nielsen
Hej Susanne
Så er der indsat nye billeder og opskriften er rettet til. Vi synes fastelavnsbollerne med den nye opskrift blev endnu bedre 🙂
Du er velkommen til at prøve den.
Hilsen
Bjørn
Lili
Hej
De her fastelavnsboller blev store og smagen var rigtig god, måske de bedste vi har smagt. Der løber heller ikke noget fyld ud.
Virkelig fin opskrift som jeg gemmer.
Bjørn Nielsen
Hej Lili
Tak for din fine tilbagemelding. Vi er glade for, at du kunne lide dem.
Ja, den nye opskrift er suveræn god. Og vi laver dem faktisk igen, netop nu 🙂
I dag supplerer vi dog med gammeldags fastelavnsboller, så der er lidt at vælge i mellem.
Forsat god weekend
Hilsen
Bjørn