Det her er vores anden opskrift på æbletrifli. I denne opskrift har vi lavet en vaniljecreme som vi tilsætter i stedet for almindelig flødeskum. Du kan udelade vaniljecreme hvis du vil spare lidt på tiden og så bare lave en almindelig piskefløde til topping. Æbletrifli med vaniljecreme er en virkelig delikat, nem og lækker dessert at lave. Man kan lave kogt æblegrød i forvejen hvis man vil forberede desserten. Prøv også æbletrifli med knuste makroner
Gå til
Filippa æble
Hvis man elsker æbler som vi gør, glæder vi os hvert år til at vores æbletræ (Filippa, som vi var så heldige stod her i forvejen) bærer æbler. Så laver vi æbletrifli i forskellige versioner og serverer for vores gæster eller laver til os selv. Æbletrifli med vaniljecreme og nødde lag er en af vores favorit opskrifter, som vi ofte laver om efteråret.
Smid ikke vaniljestang ud
Vi har brugt to vaniljestænger i denne opskrift og vaniljestænger er blevet lidt dyre i dag. Men vi gemmer også de tomme vaniljestænger og tilsætter de tomme stænger, når vi f. eks. koger æblegrød, da der sidder masser af vaniljesmag i bælgen. Så kommer vi de tomme vaniljestænger i æblegrøden, sammen med nye vaniljekorn og kasserer dem først derefter.
Nøddelag
Vi laver et lækkert krydret nøddelag med b.la. nødder, kokos og honning, som vi fordeler i æbletrifli. Nøddelaget giver en delikat smag til vaniljecreme og æbler. Man kan flambere nøddelaget hvis det skal være ekstra lækkert.
Opskrift med noter
Æbletrifli med vaniljecreme
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Ingredienser æblegrød
- 6 stk. danske æbler (Jonagold, filippa, golden delicious eller hvad du nu har)
- 1 stk. vaniljestang
- ½ tsk. stødt kanel
- ½ stk. usprøjtet (citron Økologisk)
- 60 g sukker (måske mere da sukkerindholdet er forskelligt i æbler)
- 2 spsk. vand
Ingredienser vaniljecreme
- 2 stk. æggeblommer
- 1 spsk Sukker
- 1 stk. vaniljestang (korn)
- 1 dl piskefløde
Ingredienser nøddelag
- 1 dl Havregryn
- 1 tsk. Smør
- 1 spsk. Honning (eller sirup)
- 2 dl Nødder (blandede f.eks. hasselnød, mandel og valnød)
- 1 spsk. Kokosflager (Kan udelades)
- 4 spsk. Spiritus ( (Kan udelades) Galliano, Rom, Amaretto, eller grand marnier)
Ingredienser æbletrifli
- 1 stk. Æblegrød
- 1 stk. nødde lag
- 1½ dl Piskefløde (og vaniljecreme)
Pynt
- 8 stk. Brombær (friske)
Sådan gør du
Fremgangsmåde æblegrød.
- Skyl æbler, fjern kernehus, skær dem i ud i grove tern, og kom dem op i en tykbundet gryde.
- Kom vandet i og tænd op for varmen. Læg låget på og kog og damp æblerne møre. Der skal røres rundt ind imellem, så æblerne ikke brænder på. Kog æblerne i ca. 10 minutter, eller indtil de er møre. Tilsæt sukker, kanel, citronsaft og fintrevet skal fra citron.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom det hele op i gryden. Lad det hele simre yderligere et par minutter, eller indtil al sukkeret er opløst. Smag på grøden, er den for syrlig, kommes mere sukker i. Der er meget forskel på sukkerindholdet i de forskellige æbler. Tag gryden af varmen, og køl æblegrøden ned.
Fremgangsmåde nødde lag
- Kom de blandede hakkede nødder og havregryn op på en varm pande uden fedtstof og rist dem i ca. 1 minut eller indtil nødder afgiver aroma.
- Rør honning eller sirup på panden indtil det samler sig. Tag det af varmen og rør en klat smør ind i nøddelaget. Hæld nødde blandingen ud på en tallerken til afkøling.
Fremgangsmåde vaniljecreme
- Skrab korn ud af vaniljestang og kom det i en skål. Kom æggeblomme og sukker op i skålen og pisk det let og luftigt.
- Pisk fløden til flødeskum og vend den i vaniljecreme.
Fremgangsmåde æbletrifli med vaniljecreme
- Kom først i lag af nødder i bunden i bunden af et lille glas. Hvis du vil tilsætte alkohol, drypper du nu alkohol (f. eks. amaretto) over nødde lag.
- Kom en spiseskefuld æblegrød i glasset. Gentag dette, indtil der næsten ikke kan være mere i glasset.
- Slut af med letpisket vaniljefløde på toppen og pynt evt. med friske bær som vi har gjort med brombær fra haven.
Servering
- Server triflien straks eller lad den stå og samle sig en ½ time i køleskabet, inden den serveres.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 25 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser æblegrød
- 6 stk. danske æbler Jonagold, filippa, golden delicious eller hvad du nu har
- 1 stk. vaniljestang
- ½ tsk. stødt kanel
- ½ stk. usprøjtet citron Økologisk
- 60 g sukker måske mere da sukkerindholdet er forskelligt i æbler
- 2 spsk. vand
Ingredienser vaniljecreme
- 2 stk. æggeblommer
- 1 spsk Sukker
- 1 stk. vaniljestang korn
- 1 dl piskefløde
Ingredienser nøddelag
- 1 dl Havregryn
- 1 tsk. Smør
- 1 spsk. Honning eller sirup
- 2 dl Nødder blandede f.eks. hasselnød, mandel og valnød
- 1 spsk. Kokosflager Kan udelades
- 4 spsk. Spiritus (Kan udelades) Galliano, Rom, Amaretto, eller grand marnier
Ingredienser æbletrifli
- 1 stk. Æblegrød
- 1 stk. nødde lag
- 1½ dl Piskefløde og vaniljecreme
🥬Pynt
- 8 stk. Brombær friske
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde æblegrød.
- Skyl æbler, fjern kernehus, skær dem i ud i grove tern, og kom dem op i en tykbundet gryde.
- Kom vandet i og tænd op for varmen. Læg låget på og kog og damp æblerne møre. Der skal røres rundt ind imellem, så æblerne ikke brænder på.
- Kog æblerne i ca. 10 minutter, eller indtil de er møre. Tilsæt sukker, kanel, citronsaft og fintrevet skal fra citron.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom det hele op i gryden. Lad det hele simre yderligere et par minutter, eller indtil al sukkeret er opløst. Smag på grøden, er den for syrlig, kommes mere sukker i.
- Der er meget forskel på sukkerindholdet i de forskellige æbler. Tag gryden af varmen, og køl æblegrøden ned.
Fremgangsmåde nøddelag
- Kom de blandede hakkede nødder og havregryn op på en varm pande uden fedtstof og rist dem i ca. 1 minut eller indtil nødder afgiver aroma.
- Rør honning eller sirup på panden indtil det samler sig. Tag det af varmen og rør en klat smør ind i nøddelaget.
- Hæld nøddeblandingen ud på en tallerken til afkøling.
Fremgangsmåde vaniljecreme
- Skrab korn ud af vaniljestang og kom det i en skål. Kom æggeblomme og sukker op i skålen og pisk det let og luftigt.
- Pisk fløden til flødeskum og vend den i vaniljecreme.
Fremgangsmåde æbletrifli med vaniljecreme
- Kom først i lag af nødder i bunden i bunden af et lille glas. Hvis du vil tilsætte alkohol, drypper du nu alkohol (f. eks. amaretto) over nødde lag.
- Kom en spiseskefuld æblegrød i glasset. Gentag dette, indtil der næsten ikke kan være mere i glasset.
- Slut af med letpisket vaniljefløde på toppen og pynt evt. med friske bær som vi har gjort med brombær fra haven.
🍽Servering
- Server triflien straks eller lad den stå og samle sig en ½ time i køleskabet, inden den serveres.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan evt. erstatte et lag med æblegrød med et lag af hakkede hjemmelavede syltede pærer.
- Man kan flambere nøddelaget med spiritus.
❓ FAQ
Nej, den er ikke velegnet til frysning.
Æbletrifli kan holde sig frisk 1 dag i køleskabet.
I køleskab ved 4 grader.
Kommentarer
Ingen kommentarer