Du kan bruge denne opskrift som ”sund slik” da det nærmest må betegnes som slik eller snack. Følger du opskriften, får du hjemmelavet tørret frugt, som er blødt og lækkert i konsistensen. Det er rigtig nemt at lave hjemmelavet tørret frugt, men det skal gøres på den helt rigtige måde. Her får du en god opskrift på tørring af frugt i ovn. Du kan bruge næsten alle slags frugter. Se vores forslag længere nede.
Opskrift giver ca. 2 bageplader eller 12 personer. Prøv også Müslibar opskrift
Gå til
Typer tørret frugt
Der er to typer tørret frugt
- helt tørt og ofte sprødt frugtkød
- alm. tørret frugt, som har gummiagtigt frugtkød.
Læs lidt mere om de to typer tørring herunder.
Tørret frugt – knaser og er sprødt
- Frugt der er tørret i meget lang tid, ofte flere dage udenfor i solen eller i specielle ovne. Frugten er ofte skåret i skiver, og vendes ofte, så tørringen bliver perfekt.
- Konsistensen er tør og knasende hos nogle frugter og gummiagtig ved andre. Lang holdbarhed.
Hurtig tørret – gummiagtigt som vingummi og lakrids
- Frugt der er tørret i solen eller i ovn i ca. 6 – 8 timer. Konsistensen er blød og ”slikagtig”.
- Kort holdbarhed i op til 14 dage på et mørkt, køligt og tørt sted.
Hvilke frugter er gode at tørre
Du kan bruge næsten alle slags frugter til tørret frugt, men du skal bruge moden frugt. Umoden eller overmoden frugt giver ikke et godt resultat. Du kan variere frugten, se vores forslag til frugter længere nede.
Opskrift med noter
Hjemmelavet tørret frugt
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Ovn
Ingredienser
Sådan gør du
- Kog en sukkerlage af vand og sukker og sæt det til afkøling.
- Pres citroner og kom saften i en dyb tallerken.
- Skyl æbler pærer i lunken vand.
- Skræl mango, kiwi, papaja og honningmelon og skær frugt ud i ca. 3 – 5 mm tykke skiver.
- Udhul æblet og fjern kernehus. Skær æblet i halve eller hele ringe.
- Udhul pæren og fjern kernehus, hvis der er et. Skær pæren i hele ringe.
- Dyp nu først æblet i citronsaft, og dernæst godt i sukkerlagen.
- Fordel frugten på en bageplade beklædt med bagepapir. Frugten skal ligge tæt, da den svinder under tørringen, men frugten må ikke røre hinanden.
- Gør det samme med resten af frugten til du har en, to eller tre fyldte plader.
- Tænd ovnen på 80 grader varmluft og sæt pladerne ind i ovne.
- Du kan også lægge frugten på bageristen, så går tørreprocessen hurtigere, da frugten så kan komme af med fugten på begge sider.
- Alternativt til bageplade med bagepapir, kan du ligge stykkerne på en rist eller en bageplade med et bomuldsklæde som stykkerne ligger på. Klædet skal så med i ovnen, under hele tørringsprocessen.
- Åbn ovnlågen engang imellem, så fugten i ovnen kan slippe væk.
- Efter ca. 6 timer har du dejlige, bløde og lidt gummiagtige frugtstykker, lige til at spise med det samme.
- Kom dem i et tæt glas eller bøtte, når de er kølet ned.
Noter
- Ananas
- æbler
- pærer
- ferskner
- nektarin
- abrikoser
- mango
- papaja
- melon
- kiwi
- banan
- sveskeblommer
- appelsin
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 6 timer. Samlet tid ca. 6 timer og 10 min. Opskrift til 12 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1 stk. Honningmelon
- 1 stk. Papaya
- 4 stk. Kiwi
- 2 stk. Pærer f.eks. conference pære
- 2 stk. Æbler
- 1 stk. Mango
- 250 g Sukker
- 2 ½ dl. Vand
- 2 stk. Citroner
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Kog en sukkerlage af vand og sukker og sæt det til afkøling.
- Pres citroner og kom saften i en dyb tallerken.
- Skyl æbler pærer i lunken vand.
- Skræl mango, kiwi, papaja og honningmelon og skær frugt ud i ca. 3 – 5 mm tykke skiver.
- Udhul æblet og fjern kernehus. Skær æblet i halve eller hele ringe.
- Udhul pæren og fjern kernehus, hvis der er et. Skær pæren i hele ringe.
- Dyp nu først æblet i citronsaft, og dernæst godt i sukkerlagen.
- Fordel frugten på en bageplade beklædt med bagepapir. Frugten skal ligge tæt, da den svinder under tørringen, men frugten må ikke røre hinanden.
- Gør det samme med resten af frugten til du har en, to eller tre fyldte plader.
- Tænd ovnen på 80 grader varmluft og sæt pladerne ind i ovne.
- Du kan også lægge frugten på bageristen, så går tørreprocessen hurtigere, da frugten så kan komme af med fugten på begge sider.
- Alternativt til bageplade med bagepapir, kan du ligge stykkerne på en rist eller en bageplade med et bomuldsklæde som stykkerne ligger på. Klædet skal så med i ovnen, under hele tørringsprocessen.
- Åbn ovnlågen engang imellem, så fugten i ovnen kan slippe væk.
- Efter ca. 6 timer har du dejlige, bløde og lidt gummiagtige frugtstykker, lige til at spise med det samme.
- Kom dem i et tæt glas eller bøtte, når de er kølet ned.
Anvendelse af tørret frugt
Hurtig tørret frugt kan bruges som snacks til hverdag eller når der er gæster, slik, på grøden, ovenpå havregryn, ovenpå yoghurt, som ekstra fyld i mysli, dessert, tilbehør til madpakken, kun fantasien sætter grænsen.
Disse frugter er særlig velegnet til tørring.
- Ananas
- æbler
- pærer
- ferskner
- nektarin
- abrikoser
- mango
- papaja
- melon
- kiwi
- banan
- sveskeblommer
- appelsin
Opbevaring
Hurtigt tørret frugt opbevares bedst i helt tætte dåser, glas eller plastbøtter.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Ønsker du mere ensartet og flad tørret frugt, laves der en bageplade med frugt, hvorpå du lægger et stykke bagepapir ovenpå frugten. Kom endnu en bageplade ovenpå med noget vægt på, der kan tynge pladen ned over frugten.
- Tørre tiden i ovnen forlænges ved denne metode.
❓ FAQ
Ja, bare man har en ovn og god tid.
Ja, der er stadig vitaminer og mineraler tilbage. Dog er sukkerindholdet forhøjet.
tina nymann
– og det smager af frugt og ikke af den plasticpose det har ligget i hos købmanden;-)
Mille
Hvorfor skal den gode frugt ødelægges af sukkerlage?
Når man spise tørret frugt er det jo nok fordi man vil undgå den sukkerholdige slik, og i stedet nøjes med det naturlige frugtsukker!
Bjørn Nielsen
Hej Mille
Tak for din kommentar.
Frugten holder længere,ser pænere ud og bliver mindre syrlig ved brug af sukker.
Men spiser du den tørrede frugt hurtigt og kan lide frugten uden sukker, skal du helt klart tørre frugten uden tilsat sukker, som du selv skriver.
Hilsen
Bjørn