Her er den klassiske fynske æbleflæsk i en juleudgave. Æbleflæsk med vanilje er en herlig spise, som især kan serveres til et veldækket julefrokostbord med alle de traditionelle retter.
Vi tilsætter kun en ½ vaniljestang, da vi kun lige vil ane og dufte den herlige vanilje. Denne opskrift lavede vi sidste år, (2021) og den blev rost til skyerne, så vi har glædet os til, at udgive den.
Prøv også æbleflæsk med bacon
Gå til
Æbler til æbleflæsk
Vi bruger Filippa æbler til vores æbleflæsk med vanilje, men hvis du ikke har det æble, skal du bruge et madæble.
Spiseæbler kan også bruges, men de giver en lidt tynd æbleflæsk, pga. det høje indhold af saft.
Brug også et æble med god syrlighed og megen sødme, så smagen rigtig udvikles. Belle de boskoop er også særdeles velegnet til æbleflæsk.
Stegeflæsk eller bacon
I de gamle originale opskrifter bruges flæsk, og det kan man også bruge i stedet for bacon, som vi bruger.
Vi bruger bacon, da der er mere smag og vi kan godt lide den sprøde konsistens. Men hvis du vil lave den ægte fynske æbleflæsk, skal du erstatte bacon med stegeflæsk.
Rester
Ofte har man æbler i huset, og er de blevet tørre og runkne er det nu de er helt perfekte til æbleflæsk, så smid endelig ikke de kedelige æbler ud.
Æbleflæsk er nemt at lave, hvis man har nogle æbler i overskud og hvis der er bacon i køleskabet, så er æbleflæsk med vanilje perfekt at lave til frokostbordet og madpakken.
Har man ikke vanilje, kan man udelades det.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 5 min. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 15 min. Samlet tid ca. 25 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 400 g bacon (eller stegeflæsk)
- 2 stk. løg
- ½ stk. vaniljestang
- 6 stk. æbler (f.eks. Filippa)
- 1 spsk. citronsaft
- 1 knivspids salt og friskkværnet peber
🥬Pynt
- 1 spsk. purløg (eller persille)
🥗Tilbehør
- 8 stk. rugbrød (godt)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Skær bacon eller flæsk i små 1 cm. aflange stykker med en tykkelse på ca. ½ cm,
- Varm panden godt op. Læg baconstykkerne på panden, og svits dem indtil de har fået lidt farve og smidt en del af fedtet. Vend bacontern så alle sider bliver sprøde.
- Læg bacon på fedtsugende papir, og drys lidt flagesalt. Lad baconfedt blive på panden.
- Pil løg, og skær dem i halve ringe.
- Svits løgene let gyldne i stegefedtet og læg dem på fedtsugende papir.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem den tomme vaniljestang, hvis du vil koge æblegrød eller lign.
- Skræl æbler og tag kernehuset ud. Skær æblerne i tynde både og kom det på panden. Tilsæt vanilje.
- Varm æblerne op med vaniljen. Rør ind imellem. Tilsæt løgene og forsæt indtil det hele er mørt. Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Drys eller pynt evt. med lidt hakket persille eller purløg.
🍽Servering
- Æbleflæsk serveres med godt rugbrød og evt. smør.
Opskrift med noter
Æbleflæsk med vanilje
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 400 g bacon (eller stegeflæsk)
- 2 stk. løg
- ½ stk. vaniljestang
- 6 stk. æbler (f.eks. Filippa)
- 1 spsk. citronsaft
- 1 knivspids salt og friskkværnet peber
Pynt
- 1 spsk. purløg (eller persille)
Tilbehør:
- 8 stk. rugbrød (godt)
Sådan gør du
- Skær bacon eller flæsk i små 1 cm. aflange stykker med en tykkelse på ca. ½ cm,
- Varm panden godt op. Læg baconstykkerne på panden, og svits dem indtil de har fået lidt farve og smidt en del af fedtet. Vend bacontern så alle sider bliver sprøde.
- Læg bacon på fedtsugende papir, og drys lidt flagesalt. Lad baconfedt blive på panden.
- Pil løg, og skær dem i halve ringe.
- Svits løgene let gyldne i stegefedtet og læg dem på fedtsugende papir.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem den tomme vaniljestang, hvis du vil koge æblegrød eller lign.
- Skræl æbler og tag kernehuset ud. Skær æblerne i tynde både og kom det på panden. Tilsæt vanilje.
- Varm æblerne op med vaniljen. Rør ind imellem. Tilsæt løgene og forsæt indtil det hele er mørt. Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Drys evt. med lidt hakket persille eller purløg.
Servering
- Æbleflæsk serveres med godt rugbrød og evt. smør.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Har du ikke citron, kan du bruge lidt vineddike eller udelade det
- Brug grønne eller gule æbler
❓ FAQ
Filippa eller Belle de boskoop er de bedste æbler til æbleflæsk, da de ikke er for saftige, er søde og har den rigtige gode lidt grove konsistens.
Ja, i stedet for, at skære bacon eller flæsk i tern, kan man stege hele skiver og så lægge skiverne ovenpå.
Kommentarer
Ingen kommentarer