Hvis du følger denne opskrift på brunkager klassisk opskrift, vil du få velsmagende sprøde knasende brunkager. Brunkager hører julen til og helst de gode gammeldags slags. Bag rigeligt og byd alle dine gæster dine egne hjemmelavede brunkager.
Gå til
Lav ekstra dej
Lav tre ruller dej, og læg de to i fryseren og bag brunkagerne når du har tid, og så du altid har friskbagte brunkager. Til brunkager klassisk opskrift, bruges altid potaske og sukat.
Bag brunkagerne direkte på en smurt bageplade eller med bagepapir, for perfekt sprødhed og resultat.
Opskrift med noter
Brunkager gammeldags opskrift
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- Tag det håndvarme vand og opløs potasken heri.
- Kom smør, sirup og sukker i en stor, tykbundet gryde og smelt det ved god varme og under rolig omrøring, så det koger op uden at brænde på. Kom derefter den opløste potaske i.
- Sæt det til side og afkøl det.
- Kom nu mandler, sukat, nellike, kanel og mel op i gryden med sukkeret og bland det hele godt sammen.
- Tag nu dejen op fra gryden og ælt den godt igennem og tril den til tre tykke stænger. De skal have småkage bredde.
- Kom stængerne i køleskabet i ca. 24 timer.
- Hvis du kun vil bage brunkager af den ene stang, kommes de to andre i fryseren.
- Skær rullerne i meget tynde skiver eller rul dejen ud og stik figurer ud. Læg dem på en smurt bageplade uden bagepapir.
- Tænd ovnen og sæt temperaturen til 200 grader.
- Bag brunkagerne på ribben lige over midten i ovnen, i ca. 7 – 10 min.
- Hold øje med brunkagerne, de må ikke blive mørkebrune, så er de ødelagte.
- Lad dem køle af på en bagerist.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 10 min. Samlet tid ca. 1 dag og 10 min. Opskrift giver 100 stk.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 250 g smør Lurpak
- 200 g sirup lys (ca. ¾ dl)
- 200 g sukker
- 1 ½ spsk. kanel stødt
- 1 tsk. nellike stødt
- 100 g mandler smuttede og finthakkede
- 100 g sukat finthakket eller appelsinskal
- 1 ½ tsk. potaske
- ½ dl. vand lunkent
- 500 g hvedemel (ca. 8½ dl)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Tag det håndvarme vand og opløs potasken heri.
- Kom smør, sirup og sukker i en stor, tykbundet gryde og smelt det ved god varme og under rolig omrøring, så det koger op uden at brænde på. Kom derefter den opløste potaske i.
- Sæt det til side og afkøl det.
- Kom nu mandler, sukat, nellike, kanel og mel op i gryden med sukkeret og bland det hele godt sammen.
- Tag nu dejen op fra gryden og ælt den godt igennem og tril den til tre tykke stænger. De skal have småkage bredde.
- Kom stængerne i køleskabet i ca. 24 timer.
- Hvis du kun vil bage brunkager af den ene stang, kommes de to andre i fryseren.
- Skær rullerne i meget tynde skiver eller rul dejen ud og stik figurer ud. Læg dem på en smurt bageplade uden bagepapir.
- Tænd ovnen og sæt temperaturen til 200 grader.
- Bag brunkagerne på ribben lige over midten i ovnen, i ca. 7 – 10 min.
- Hold øje med brunkagerne, de må ikke blive mørkebrune, så er de ødelagte.
- Lad dem køle af på en bagerist.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Sukat kan erstattes med revet appelsinskal. Tilsæt evt. kun 60 gram hvis der bruges appelsinskal.
- Hvis du bager to portioner, skal du være opmærksom på, at du ikke genbruger den varme bageplade, da småkagerne så kan flyde ud og derved blive branket i kanterne.
❓ FAQ
I en tæt kagedåse.
Ca. 3 uger
Kommentarer
Ingen kommentarer