Vi laver brunkager hvert år, og i år var ingen undtagelse. I år faldt vi over en opskrift, som vi simpelthen måtte prøve. Det var Kirsten Hüttemeier som lavede brunkager i et gammelt blad vi fandt. I kender hende sikkert fra TV, det er hende med skåneærmerne.
Vi prøvede at følge opskriften, men har “sjusset” os lidt mængden af mel og krydderier. Vi har top på vores teskefuld, så det skal indregnes, hvis du vil have samme smag som os.
Prøv også brunkager klassisk opskrift
Gå til
Lys sirup
Hüttemeiers brunkager er forrygende gode. Vi fik de lækreste sprøde, duftende og lyse brunkager, som smagte dejligt krydret. Det er helt sikkert en opskrift, som vi vil lave igen. Du vil bemærke, at brunkagerne er noget lysere end dem du køber, da vi bruger lys sirup. Men du kan sagtens bruge mørk sirup.
Kirsten Hüttemeiers brunkager
Hvis du har et gammelt blad, kan du måske finde den originale opskrift, men denne her er nu ret tæt på. Det er nu alligevel ret sjovt, at de “gamle” kogebogsforfattere, stadig har opskrifter som er helt aktuelle i dag, og som vi kan nyde. Hun ville nok rynke lidt på næsen, hvis hun vidste, at vi kan finde på, at komme revet citronskal i brunkagerne 🙂 men det smager nu faktisk ret godt.
Opskrift med noter
Brunkager som i gamle dage
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- Rør smør, sukker, sirup sammen i en skål.
- Tilsæt så krydderierne og rør det hele godt sammen.
- Hak mandlerne og kom dem i skålen sammen med natron og det meste af melet. Hold lidt af melet tilbage, indtil du kan se hvordan dejen ser ud.
- Ælt nu dejen og tilsæt evt. det sidste mel. Dejen skal være smidig og blank.
- Skær dejen midt over og rul dejene ud til 2 ruller på ca. 5 cm tykkelse. Pak rullerne ind i film og sæt dem på et fad i køleskabet i mindst 1 time.
- Skær dejen ud i 3 – 4 mm. tykke skiver og læg dem på en smurt bageplade eller bageplade med bagepapir og bag brunkagerne midt i en 200 grader varm ovn, i 5 min. eller indtil brunkagerne er gyldne og sprøde.
Noter
- Du kan også tilsætte kardemomme, hvis du ønsker dette.
- Hvis du vil lave lidt anderledes brunkager, kan vi anbefale, at komme lidt revet citronskal i dejen. Det giver en dejligt frisk smag.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 5 min. Samlet tid er ca. 1 time og 15 min. Opskrift giver 100 stk.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
200 g sukker
200 g smør blødt
1 dl sirup lys
1 tsk ingefær stødt
3 tsk kanel
2 tsk nelliker stødt
300 g hvedemel
1 tsk natron
125 g mandler hakkede
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Rør smør, sukker, sirup sammen i en skål.
- Tilsæt så krydderierne og rør det hele godt sammen.
- Hak mandlerne og kom dem i skålen sammen med natron og det meste af melet. Hold lidt af melet tilbage, indtil du kan se hvordan dejen ser ud.
- Ælt nu dejen og tilsæt evt. det sidste mel. Dejen skal være smidig og blank.
- Skær dejen midt over og rul dejene ud til 2 ruller på ca. 5 cm tykkelse. Pak rullerne ind i film og sæt dem på et fad i køleskabet i mindst 1 time.
- Skær dejen ud i 3 – 4 mm. tykke skiver og læg dem på en smurt bageplade eller bageplade med bagepapir og bag brunkagerne midt i en 200 grader varm ovn, i 5 min. eller indtil brunkagerne er gyldne og sprøde.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til Hüttemeiers brunkager:
- Du kan også tilsætte kardemomme, hvis du ønsker dette.
- Hvis du vil lave lidt anderledes brunkager, kan vi anbefale, at komme lidt revet citronskal i dejen. Det giver en dejligt frisk smag.
❓ FAQ
Mørkt og køligt og gerne i en tæt kagedåse eller stort glas med låg.
`Brunkager kan holde sig i lang tid, men smager bedst indenfor 3 uger.
Anne
Det er de bedste brunkager vi nogen sinde har smagt 🙂 Sprøde og lækre og sikke de dufter af jul !
Tak for opskriften, den vil vi lave hvert år fremover.
Bjørn Nielsen
Hej Anne
Tak for den positive tilbagemelding. Ja de er super gode de brunkager. Sprøde og lidt kraftige i smagen.
Hvis du vil have endnu stærkere smag, tilsætter du bare lidt mere ingefær. 🙂
Hilsen
Bjørn
Lilian
Hej
Virkelig sprøde brunkager i har lavet her. Og god smag.
Har i prøvet, at erstatte sirup med honning i jeres brunkager ?
Kan man det ? Vil gerne reducere sukker.
Bjørn Nielsen
Hej Lilian
Tak for kommentar.
Jeg har aldrig prøvet med honning, men det lyder som en fin ide.
Jeg tror du skal bruge akacie honning eller lynghonning, hvis du skal kunne smage væsentlig forskel.
Til sidst vil jeg dog sige, at dine gæster forventer hvordan brunkager smager, og de fleste vil have den smag de kender når det drejer sig om jul. 😉
Hilsen
Bjørn
Benedicte Berner
Jeg, årgang 1939, måtte altså prøve denne opskrift ( elsker Hüttemeyers ingefærkager !), men blev slemt skuffet. De blev lysebrune og pæne, men helt forkerte i smagen, ikke spor “brunkageagtige”. Jeg tror, det er natron i stedet for potaske, der gør det, og så fremgangsmåden. For gode til fuglene , men ikke gode nok til gæsterne, desværre.
Bjørn Nielsen
Kære Benedicte
Der er noget helt rigtigt i din beskrivelse, fordi Hüttemeyer brød sig ikke rigtig om ingefær 😉
Så det er jo lidt sjovt, at hun valgte at bruge ingefær i en brunkageopskrift. Så det er nok ikke natron men ingefær, du ikke synes godt om i opskriften.
Ingefær tilføjer en lidt stærk og speciel smag, som man enten kan lide eller ikke er så vild med.
Jeg er ret vild med ingefær, og kan godt lide lyse småkager, men alt er jo en smagssag.
Vi har også opskrift på ganske almindelige brunkager, som du er meget velkommen til at prøve.
Med venlig hilsen
Bjørn