Lammeskank braiseret serveres med de lækreste rosmarin kartofler. Her får du en ret med lam, som passer sig selv og er rimelig hurtig at lave.
Sund og velsmagende ret, som både smager rigtigt godt og som også ser rigtig flot ud på tallerkenen.
Nyd denne ret som den er, hvis du bare vil nyde den som en slags forret. Men den kan også serveres med brasede eller ovnstegte kartofler.
Gå til
Fond eller bouillon til lam
Der er mange typer fond eller bouillon, som du kan bruge til lammekød. Nogle populære muligheder inkluderer oksebouillon, kyllingebouillon og lammebouillon.
Hvis du vil have en mere smagfuld bouillon, kan du prøve at bruge en kombination af okse- og lammebouillon.
Derudover kan du tilføje urter og krydderier såsom timian, rosmarin og laurbærblade for at forbedre smagen af bouillonen.
Hvorfor skal lammekød simre?
Lammekød og lammeskank skal simre i et par timer for at opnå en blød og mør konsistens.
Lammekød indeholder bindevæv og kollagen, som kan gøre kødet hårdt og sejt, hvis det ikke tilberedes længe nok.
Ved at simre lammekødet i et par timer løsnes bindevævet gradvist, og kollagen omdannes til gelatine, hvilket giver kødet en blødere og mere mør konsistens.
Når lammekødet skal simrer i lang tid er også en god måde at trække smag ud af de skønne urter og krydderier, som du måtte have tilsat under tilberedningen.
Fedt
Derfor er det også vigtigt for smagen, at det meste af fedt, hinder og sener fjernes inden lammekødet kommes i fadet, da fedtet i lammekødet er med til, at gøre smagen ringere og sener og hinder er med til, at gøre konsistensen dårligere.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 2 timer. Samlet tid ca. 2 timer og 10 min. Opskrift til 4 personer.
- 4 stk. lammeskank
- hvidløg (presset)
- 1 liter fond (eller bouillon terning)
- groft salt
- friskkværnet peber og hele peberkorn
- 3 stk. løg
- 2 stk. gulerødder
- 2 stk. porrer
- 1 stk. pastinak
- 3 dl hvidvin (tør)
- timian (eller 1 spsk. tørret)
- ¼ stk. spidskål
- honning
- 70 g koncentreret tomatpure
- smør
🥗Tilbehør
- 400 g grøntsager (dampkogte)
- 1500 g kartofler (ovnstegte med rosmarin)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Kom smør og olivenolie i en stor gryde.
- Lammeskanke svitses på begge sider i et par minutter i gryden.
- Gnid derefter skankene med lidt hvidløg, salt og peber og kom dem op i et ildfast fad.
- Rens og skyl pastinak, porre. Pil to løg og de halveres på tværs.
- Pastinakkerne deles i grove stykker og både løg og pastinak kommes ned til skankerne i fadet.
- Skær porren ud i 5 cm stykker, og halver dem på langs og læg den ned i fadet.
- Hæld nu hvidvin ned i fadet.
- Fordel nu timian i fadet.
- Tag et løg, pil det og hak det groft og sauter det i fedtstoffet fra skankerne. Når løgene er gyldne, tilsættes 2 spsk. tomat koncentrat, som lige skal sauteres med en et lille minut.
- Tilsæt fonden og bring det hele i kog.
- Når fonden koger, kommes den over skankerne og grøntsagerne i fadet, og ti hele peberkorn lægges ved.
- Læg låg på, eller dæk med stanniol og lad det hele simre ca. 2 timer ved 160 grader i ovnen eller indtil skankerne er møre.
- Hæld lidt af væsken over kødet af og til og vend jævnligt skankene.
- Lammeskank serveres med de halve løg og de grove pastinakker.
- Det fond der er tilbage skal sigtes og koges ned til en dejlig kraftig skysauce som serveres til lammeskanken. Tilsæt evt. fløde til skyen.
🥦Grøntsager
- Klargør grøntsager.
- Snit 1 porre, 2 gulerødder og ¼ spidskål ud i aflange strimler og damp dem møre i smør.
- Smages til med en anelse citronskal, honning og salt.
- Fordeles over skankene ved serveringen.
Rosmarin kartofler
- Skær de kolde forkogte kartofler i både og kom dem i en pose. Hæld lidt olivenolie i posen og tilsæt lidt salt. Vend det hele sammen.
- Hæld kartoflerne på en ovnplade med bagepapir og stil i ovnen ved 225º i 15 minutter.
- Tag kartofler ud og vend dem. Krydr med salt, peber og lidt friskhakket rosmarin.
- Stil dem i ovnen igen ved 200º i ca. 20 minutter. Eller indtil kartoflerne er gyldne og sprøde.
- Anret det hele på en tallerken og servér straks.
Opskrift med noter
Braiseret lammeskank med kartofler i rosmarin
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 4 stk. lammeskank
- 4 fed hvidløg (presset)
- 1 liter fond (eller bouillon terning)
- 2 tsk. groft salt
- ¼ tsk. friskkværnet peber og hele peberkorn
- 3 stk. løg
- 2 stk. gulerødder
- 2 stk. porrer
- 1 stk. pastinak
- 3 dl hvidvin (tør)
- 6 kviste timian (eller 1 spsk. tørret)
- ¼ stk. spidskål
- 1 tsk. honning
- 1 dåse koncentreret tomatpure
- 1 spsk. smør
Tilbehør
- 400 g grøntsager (dampkogte)
- 1500 g kartofler (ovnstegte med rosmarin)
Sådan gør du
- Kom smør og olivenolie i en stor gryde.
- Lammeskanke svitses på begge sider i et par minutter i gryden.
- Gnid derefter skankene med lidt hvidløg, salt og peber og kom dem op i et ildfast fad.
- Rens og skyl pastinak, porre. Pil to løg og de halveres på tværs.
- Pastinakkerne deles i grove stykker og både løg og pastinak kommes ned til skankerne i fadet.
- Skær porren ud i 5 cm stykker, og halver dem på langs og læg den ned i fadet.
- Hæld nu hvidvin ned i fadet.
- Fordel nu timian i fadet.
- Tag et løg, pil det og hak det groft og sauter det i fedtstoffet fra skankerne. Når løgene er gyldne, tilsættes 2 spsk. tomat koncentrat, som lige skal sauteres med en et lille minut.
- Tilsæt fonden og bring det hele i kog. Vi har brugt lammefond men oksefond kan også bruges.
- Når fonden koger, kommes den over skankerne og grøntsagerne i fadet, og ti hele peberkorn lægges ved.
- Læg låg på, eller dæk med stanniol og lad det hele simre ca. 2 timer ved 160 grader i ovnen eller indtil skankerne er møre.
- Hæld lidt af væsken over kødet af og til og vend jævnligt skankene.
- Lammeskank serveres med de halve løg og de grove pastinakker.
- Det fond der er tilbage skal sigtes og koges ned til en dejlig kraftig skysauce som serveres til lammeskanken. Tilsæt evt. fløde til skyen.
Grøntsager
- Klargør grøntsager.
- Snit 1 porre, 2 gulerødder og ¼ spidskål ud i aflange strimler og damp dem møre i smør.
- Smages til med en anelse citronskal, honning og salt.
- Fordeles over skankene ved serveringen.
Rosmarin kartofler
- Skær de kolde forkogte kartofler i både og kom dem i en pose. Hæld lidt olivenolie i posen og tilsæt lidt salt. Vend det hele sammen.
- Hæld kartoflerne på en ovnplade med bagepapir og stil i ovnen ved 225º i 15 minutter.
- Tag kartofler ud og vend dem. Krydr med salt, peber og lidt friskhakket rosmarin.
- Stil dem i ovnen igen ved 200º i ca. 20 minutter. Eller indtil kartoflerne er gyldne og sprøde.
- Anret det hele på en tallerken og servér straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer