Langtidsstegt marineret oksefilet med urter
Til 4 personer
Af Min madopskrift
Oksefileten er et dejligt stykke velsmagende saftigt og mørt stykke kød. I denne opskrift marinerer vi oksefileten og bruger marinaden til at lave en dejlig smagfuld sauce med grøntsager.
Det er som sådan ikke nødvendigt at langtidsstege oksefilet, da det er en mør udskæring i forvejen, men langtidsstegningen gør alligevel, at oksefileten bliver ekstra mør og saftig hele vejen igennem.
Ingredienser
- 1200 gram oksefilet
- Olivenolie
- 3 fed presset hvidløg
- Salt
Marinade med rodfrugter
- 2 dl god rødvin
- 1 bundt frisk timian eller 1 spsk. tørret
- 1 spsk. paprika
- 1 rødløg
- 2 gulerødder
- 2 porrer
- ½ dl. grofthakket knoldselleri
- 3 fed hvidløg
- 1 tsk. Gorgonzola ost
- Evt. 1 laurbærblad
- Salt og peber
Tilbehør til ildfast fad
- Olivenolie
- Smør
- 3 dl oksefond eller oksebouillon
- 2 cl. Whisky
Sauce
- Sauce af stegesky
- Cremefraiche
- Gorgonzola
- 2 cl. Whisky
- Salt og peber
Tilbehør
- Bagt kartoffel med grøntsager
Fremgangsmåde:
- Skyl og rens grøntsagerne grundigt, især porre har jord under bladstilkene.
- Skær grøntsagerne ud i grove stykker.
- Tag halvdelen af grøntsagerne fra.
- Man skal gå oksefilet igennem for sener. Både på sider og på toppen. Fjern sener på oversiden, så der kun er fedt tilbage. Gå resten af fileten igennem. Bruger du vakuumpakket kød, skal det først trække en times tid i køleskabet inden du begynder marineringen.
- Bland alle ingredienser til marinaden og rør rundt.
- Tag oksefileten og kom den i en tætsluttende beholder eller fad og mariner den i ca. 6 timer eller mere, i marinaden med grøntsager.
- Kom derefter olie i en tykbundet gryde og brun oksefileten på alle sider i ca. 5 minutter i alt. Knus tre fed hvidløg og smør stegen ind med hvidløg og smør og svits den i et par minutter på alle sider igen, så hvidløg afgiver deres smag.
- Kom fileten op i et passende ildfast fad.
- Svits nu urterne fra marinaden i gryden. Kom evt. mere olie i gryden. Kom nu marinaden i gryden og kog det hele ind til ca. det halve.
- Tilsæt nu oksefond og rør rundt. Kom det op til oksefileten i fadet. Hæld whiskyen over kødet.
- Pres 3 fed hvidløg og smør oversiden af oksefilet med hvidløg og drys lidt timian over.
- Sæt det i ovnen og sæt temperaturen til 90 eller 100 grader.
- Kom et stegetermometer i og sæt det til mellem 55 og 60 grader.
- Kig til stegetermometeret løbende, men efter ca. 1 time skal du kigge på stegetemperaturen.
- Når stegen er ca. 6 til 10 grader fra den ønskede temperatur, skrues temperaturen op til 220 grader, så overfladen bliver meget varm. Giv den evt. et par minutter med grill.
- Tag derefter oksefileten ud og pak den ind i stanniol, og lad den hvile ca. 20 minutter.
- 55 grader for meget rød steg.
- 58 – 60 grader for medium rød.
- 65 – 67 grader giver let rosafarvet gennemstegt steg. (Som billede)
- Si sauceskyen fra fadet gennem et dørslag eller sigte og kom det i en saucegryde. Varm det op.
- Nu tilsættes et par spsk. cremefraiche mens der røres rundt. Smag til med salt og peber, Gorgonzola ost og whisky.
- Kom resten af de friske grøntsager i en gryde og kog eller damp dem.
- Server oksefilet i tynde skiver med bagte kartofler og kogte grøntsager og evt. flutes eller brød til.
Prøv også langtidssteg culotteroast
Tips
- Kogte kartofler eller hasselbackkartofler kan erstatte bagt kartoffel.
Kommentarer
Ingen kommentarer