Langtidsstegt marineret oksefilet med urter
Til 4 personer
Af Min madopskrift
Oksefileten er et dejligt stykke velsmagende saftigt og mรธrt stykke kรธd. I denne opskrift marinerer vi oksefileten og bruger marinaden til at lave en dejlig smagfuld sauce med grรธntsager.
Det er som sรฅdan ikke nรธdvendigt at langtidsstege oksefilet, da det er en mรธr udskรฆring i forvejen, men langtidsstegningen gรธr alligevel, at oksefileten bliver ekstra mรธr og saftig hele vejen igennem.
Ingredienser
- 1200 gram oksefilet
- Olivenolie
- 3 fed presset hvidlรธg
- Salt
Marinade med rodfrugter
- 2 dl god rรธdvin
- 1 bundt frisk timian eller 1 spsk. tรธrret
- 1 spsk. paprika
- 1 rรธdlรธg
- 2 gulerรธdder
- 2 porrer
- ยฝ dl. grofthakket knoldselleri
- 3 fed hvidlรธg
- 1 tsk. Gorgonzola ost
- Evt. 1 laurbรฆrblad
- Salt og peber
Tilbehรธr til ildfast fad
- Olivenolie
- Smรธr
- 3 dl oksefond eller oksebouillon
- 2 cl. Whisky
Sauce
- Sauce af stegesky
- Cremefraiche
- Gorgonzola
- 2 cl. Whisky
- Salt og peber
Tilbehรธr
- Bagt kartoffel med grรธntsager
Fremgangsmรฅde:
- Skyl og rens grรธntsagerne grundigt, isรฆr porre har jord under bladstilkene.
- Skรฆr grรธntsagerne ud i grove stykker.
- Tag halvdelen af grรธntsagerne fra.
- Man skal gรฅ oksefilet igennem for sener. Bรฅde pรฅ sider og pรฅ toppen. Fjern sener pรฅ oversiden, sรฅ der kun er fedt tilbage. Gรฅ resten af fileten igennem. Bruger du vakuumpakket kรธd, skal det fรธrst trรฆkke en times tid i kรธleskabet inden du begynder marineringen.
- Bland alle ingredienser til marinaden og rรธr rundt.
- Tag oksefileten og kom den i en tรฆtsluttende beholder eller fad og mariner den i ca. 6 timer eller mere, i marinaden med grรธntsager.
- Kom derefter olie i en tykbundet gryde og brun oksefileten pรฅ alle sider i ca. 5 minutter i alt. Knus tre fed hvidlรธg og smรธr stegen ind med hvidlรธg og smรธr og svits den i et par minutter pรฅ alle sider igen, sรฅ hvidlรธg afgiver deres smag.
- Kom fileten op i et passende ildfast fad.
- Svits nu urterne fra marinaden i gryden. Kom evt. mere olie i gryden. Kom nu marinaden i gryden og kog det hele ind til ca. det halve.
- Tilsรฆt nu oksefond og rรธr rundt. Kom det op til oksefileten i fadet. Hรฆld whiskyen over kรธdet.
- Pres 3 fed hvidlรธg og smรธr oversiden af oksefilet med hvidlรธg og drys lidt timian over.
- Sรฆt det i ovnen og sรฆt temperaturen til 90ย eller 100 grader.
- Kom et stegetermometer i og sรฆt det til mellem 55 og 60 grader.
- Kig til stegetermometeret lรธbende, men efter ca. 1 time skal du kigge pรฅ stegetemperaturen.
- Nรฅr stegen er ca. 6 til 10 grader fra den รธnskede temperatur, skrues temperaturen op til 220 grader, sรฅ overfladen bliver meget varm. Giv den evt. et par minutter med grill.
- Tag derefter oksefileten ud og pak den ind i stanniol, og lad den hvile ca. 20 minutter.
- 55 grader for meget rรธd steg.
- 58 – 60 grader for medium rรธd.
- 65 โ 67 grader giver let rosafarvet gennemstegt steg. (Som billede)
- Si sauceskyen fra fadet gennem et dรธrslag eller sigte og kom det i en saucegryde. Varm det op.
- Nu tilsรฆttes et par spsk. cremefraiche mens der rรธres rundt. Smag til med salt og peber, Gorgonzola ost og whisky.
- Kom resten af de friske grรธntsager i en gryde og kog eller damp dem.
- Server oksefilet i tynde skiver med bagte kartofler og kogte grรธntsager og evt. flutes eller brรธd til.
Prรธv ogsรฅ langtidsstegย culotteroast
Tips
- Kogte kartofler eller hasselbackkartofler kan erstatte bagt kartoffel.




















Kommentarer
Ingen kommentarer