Oksespidsbryst med citron og rosmarin, er en af de dejlige hovedretter, som bare smager super godt, hvis man kæler lidt for kødet. Oksespidsbryst er en lidt sej udskæring, men som indeholder masser af lækker smag. Derfor langtidssteger man oksespidsbryst, så man både for smagen frem og lækker mørt kød.
Se også langtidsstegning af oksespidsbryst eller grillet oksespidsbryst
Gå til
Oksespidsbryst langtidsstegt med timian kartofler
Vi serverer ovnstegte timian kartofler til, men man kan også servere andre traditionelle kartoffelretter til. Her er kartoffelmos også et godt valg, da den også tager lidt tid, at lave.
Opskrift med noter
Oksespidsbryst med ovnstegte timian kartofler
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1 stk. Oksespidsbryst (1,2 til 1,5 kg)
- 1 stk. Løg
- 2 fed Hvidløg
- 3 stilke Rosmarin (frisk, eller 1 spsk. tørret rosmarin)
- 1 stk. Citron (økologisk)
- 2 dl Hvidvin ( f. eks. fra Alsace)
- 3 dl Oksebouillon
Salat
- 2 stk. appelsiner
- 1 håndfuld spinat blade (friske)
- ¼ stk. icebergsalat
- 1 spsk. Rapsolie
- 1 spsk. Honning (eller rørsukker)
- 1 dl citronsaft
- 1 knivspids Salt og peber
- 1 dl pinjekerner (ristede)
Sådan gør du
- Skær uønsket fedt væk. Kødet svitses på alle sider på en varm pande, og lægges derefter i et ildfast fad.
- Pil og pres hvidløg. Rids overfladen i stegen, og gnid hvidløg godt ind i overfladen. Krydr med salt og peber.
- Hak rosmarin lidt groft. Riv lidt af den gule skal fra citron, og gnid kødet godt på toppen og sider med rosmarin og revet citronskal. Der må ikke komme det hvide underlag med fra citronen. Det er bittert.
- Kom nu vin, løg skåret i både og bouillon i fadet, og dæk fadet med alufolie. Stil formen i ovnen, som indstilles på 140 grader.
- Lad kødet blive i ovnen i ca. 2 ½ time.
Timian kartofler
- Kog kartoflerne indtil de er næsten møre og stadig er godt faste og sæt dem derefter til afkøling.
- Når kartoflerne er afkølet, steges de hele på en pande i smør. De sidste 5 minutter tilsættes timian til kartoflerne. Krydr med lidt flagesalt.
Salat med appelsin
- Skræl appelsinerne. Del den i både. Skær ud i mundrette stykker.
- Skyld spinatbladene og iceberg grundigt og skær dem i små stykker.
- Bland det hele sammen i en stor skål
- Pisk olie, honning og citron godt sammen i en lille skål. Citronsaften opløser sukkeret hurtigt. Smag til med salt og peber.
- Rist pinjekerner let på en pande. Kun et par minutter. Varmen fremhæver smagen i pinjekernerne, men de må ikke brænde på.
- Hæld dressingen over salaten.
- Drys med ristede pinjekerner og salaten er klar til servering.
Servering
- Hæld skyen fra fadet med kødet op i en lille gryde og lav en skysauce. (Se evt. sauce)
- Skær kød i skiver, og servér med salat, kartofler og skysauce.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 20 minutter. Samlet tid er ca. 40 min. Opskrift til 10 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser oksespidsbryst med timian kartofler
- 1 stk. Oksespidsbryst (1,2 til 1,5 kg)
- 1 stk. Løg
- 2 fed Hvidløg
- 3 stilke Rosmarin (frisk, eller 1 spsk. tørret rosmarin)
- 1 stk. Citron (økologisk)
- 2 dl Hvidvin ( f. eks. fra Alsace)
- 3 dl Oksebouillon
Timian kartofler
Salat
- 2 stk. appelsiner
- 1 håndfuld spinat blade (friske)
- ¼ stk. icebergsalat
- 1 spsk. Rapsolie
- 1 spsk. Honning (eller rørsukker)
- 1 dl citronsaft
- 1 knivspids Salt og peber
- 1 dl pinjekerner (ristede)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Skær uønsket fedt væk. Kødet svitses på alle sider på en varm pande, og lægges derefter i et ildfast fad.
- Pil og pres hvidløg. Rids overfladen i stegen, og gnid hvidløg godt ind i overfladen. Krydr med salt og peber.
- Hak rosmarin lidt groft. Riv lidt af den gule skal fra citron, og gnid kødet godt på toppen og sider med rosmarin og revet citronskal. Der må ikke komme det hvide underlag med fra citronen. Det er bittert.
- Kom nu vin, løg skåret i både og bouillon i fadet, og dæk fadet med alufolie. Stil formen i ovnen, som indstilles på 140 grader.
- Lad kødet blive i ovnen i ca. 2 ½ time.
Timian kartofler
- Kog kartoflerne indtil de er næsten møre og stadig er godt faste og sæt dem derefter til afkøling.
- Når kartoflerne er afkølet, steges de hele på en pande i smør. De sidste 5 minutter tilsættes timian til kartoflerne. Krydr med lidt flagesalt.
Salat med appelsin
- Skræl appelsinerne. Del den i både. Skær ud i mundrette stykker.
- Skyl spinatbladene og icebergsalat grundigt og skær dem i små stykker.
- Bland det hele sammen i en stor skål
- Pisk olie, honning og citron godt sammen i en lille skål. Citronsaften opløser sukkeret hurtigt. Smag til med salt og peber.
- Rist pinjekerner let på en pande. Kun et par minutter. Varmen fremhæver smagen i pinjekernerne, men de må ikke brænde på.
- Hæld dressingen over salaten.
- Drys med ristede pinjekerner og salaten er klar til servering.
🍽Servering
- Hæld skyen fra fadet med kødet op i en lille gryde og lav en skysauce. (Se evt. sauce)
- Skær kød i skiver, og servér med salat, kartofler og skysauce.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan bruge gammeldags oksebov, okseklump eller tykkam i stedet for spidsbryst. Stegetiden kan dog variere lidt.
Kommentarer
Ingen kommentarer