Når kartoflerne ikke er nye mere, er de perfekte til, at lave en lækker cremet kartoffelmos. Når man derefter laver en krydret kødsauce, som kommes i bunden, ja så har man fået lavet den klassiske ret, oksekød og kartoffelmos i fad.
Kartoffelmos i fad, er en gammeldags ret, som dog stadig er aktuel. Det er også en enkel ret, der ikke kræver den store tid.
Oksekød og kartoffelmos i fad, består af krydret oksekød sauce i bunden og kartoffelmosen ovenpå.
Retten spises især om efteråret og vinteren
Prøv også kartoffelmos med rodfrugter
Gå til
Oksekød med kartoffellåg
Denne opskrift kaldes også for “hakket oksekød med kartoffellåg”, da det er nemlig er det retten består af.
Men da det hakkede oksekød i dag, er lavet som en kødsauce, er navnet på opskriften ændret til det mere korrekte, “oksekød og kartoffelmos i fad”.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 55 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Kartoffelmos:
1,5 kg kartofler
2 dl mælk
75 g smør
2 tsk. groft salt
1 tsk. friskkværnet peber
Kødsauce:
75 g smør
2 stk. løg (finthakkede )
600 g oksekød (hakket magert )
1 dl tomatketchup
2 spsk. tomatkoncentrat
2 tsk. paprika (delikatesse)
2 tsk. groft salt
1 knivspids friskkværnet peber
🥗Tilbehør
650 g salat (frisk blandet )
1 dl peanuts
400 g saltede chips
1 stk. lime
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde kartoffelmos:
Skræl kartoflerne og fjern evt. urenheder som øjne og skær dem i mindre stykker.
Kog dem sagte i en tykbundet gryde i vand uden salt, i ca. 20 min. Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem blive i gryden, så de kan blive møre helt igennem. Mos derefter kartoflerne med kartoffelstøder eller elpisker.
Tilsæt mælken lidt efter lidt under rolig piskning. Tilsæt smørret og salt og peber.
Pisk mosen til den er let og luftig. Smag igen til med salt og peber.
Fremgangsmåde kødsauce:
Smelt smørret i en tykbundet gryde ved middel til kraftig varme, men uden at smørret bruner.
Svits løg og kød i smørret og tilsæt tomatketchup, tomatkoncentrat, paprika, salt og peber.
Lad kødsaucen simre ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Smag til med salt og peber.
Hæld saucen i et smurt højt ovnfast fad og læg kartoffelmosen over som et låg.
Bag retten midt i ovnen i ca. 25 – 30 min. ved 200° til den gylden og færdig.
Forslag til tilbehør
Her er nogle forslag til tilbehør til kartoffelmos i fad:
1. Stegte eller ovnbagte grøntsager: Prøv at stege eller ovnbage nogle grøntsager, såsom gulerødder, broccoli eller blomkål, og server dem ved siden af kartoffelmosen.
2. Grillede grøntsager: Kartoffelmos i fad går godt sammen med forskellige grillede grøntsager, såsom peberfrugt, løg eller squash. Du kan også servere grøntsagerne stegt eller ovnbagt.
3. Sauteret svampe: Tilføj lidt ekstra smag til din kartoffelmos ved at sautere nogle svampe, såsom champignon eller shiitake, og servere dem ved siden af.
4. Sauce: Prøv at ændre krydderierne eller tilføje ekstra.
5. Salat: En frisk salat kan også være en god måde at balancere smagen af kartoffelmosen på. Prøv en simpel grøn salat med en vinaigrette-dressing eller en coleslaw.
Opskrift med noter
Oksekød og kartoffelmos i fad
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Kødsauce
- 75 g smør
- 2 stk. løg (finthakkede )
- 600 g oksekød (hakket magert )
- 1 dl tomatketchup
- 2 spsk. tomatkoncentrat
- 2 tsk. paprika (delikatesse)
- 2 tsk. groft salt
- 1 knivspids friskkværnet peber
Sådan gør du
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og fjern evt. urenheder som øjne og skær dem i mindre stykker.
- Kog dem sagte i en tykbundet gryde i vand uden salt, i ca. 20 min. Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem blive i gryden, så de kan blive møre helt igennem. Mos derefter kartoflerne med kartoffelstøder eller elpisker.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt under rolig piskning. Tilsæt smørret og salt og peber.
- Pisk mosen til den er let og luftig. Smag igen til med salt og peber.
Kødsauce
- Smelt smørret i en tykbundet gryde ved middel til kraftig varme, men uden at smørret bruner.
- Svits løg og kød i smørret og tilsæt tomatketchup, tomatkoncentrat, paprika, salt og peber.
- Lad kødsaucen simre ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Smag til med salt og peber.
- Hæld saucen i et smurt højt ovnfast fad og læg kartoffelmosen over som et låg.
- Bag retten midt i ovnen i ca. 25 – 30 min. ved 200° til den er gylden og færdig.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Dorthe
Nemt og godt