Gulerodssalat med æbler og rosiner smagt til med honning og citron er en klassisk salat, som kan serveres til rigtig mange danske klassiske retter.
Gulerodssalat er perfekt til lidt tunge retter, med kød og sauce, fordi gulerodssalat med æbler er let syrlig og “letter” så maden ikke føles så mættende.
I denne opskrift, får du en masse tips og tricks til, hvordan du kan variere og gøre gulerodssalaten mere interessant og spændende.
Her får du en nem opskrift gulerodssalat med æble, som er en meget brugt salat, der kan laves både med og uden rosiner.
Prøv også gulerodssalat med rosiner
Gå til
Side ret eller side dish
Gulerodssalat med æbler kaldes en salat selvom den er helt uden nogen former for salat.
Egentlig er det frugt og grøntsager der blandes sammen til det man blot ville kalde side dish. Sideret eller tilbehør på dansk.
En sideret, nogle gange omtalt som en side dish, er tilbehør, der ledsager hovedretten til et måltid. Side retten eller side dish, kan også bestilles og spises som hovedret hvis man er på restaurent.
Hvis du variere denne opskrift, kan du tilsætte små skiver æbler, som pga. af deres syre også er perfekt at tilsætte gulerodssalat.
Gulerodssalat kaldes ofte også for råkostsalat og det er den også, da der kun er rå ingredienser i opskriften. Brug økologiske gulerødder for bedste resultat.
Kan der tilføjes kød til gulerodssalat?
Ja selvfølgelig, der kan tilføjes stegt kylling til gulerodssalat for at give den mere protein og smag.
Svits kyllingetern i karry, hvis du vil have lidt mere smag. Du kan også riste bacontern og svitse kyllingetern i både baconfedt og karry.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 2 minutter. Arbejdstid ca. 8 min. Samlet tid er ca. 10 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- gulerødder
- æbler (søde)
- rosiner
- honning
- citron (eller efter smag)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Fjern den grønne top (friske gulerødder) og skær bunden væk.
- Skræl gulerødder og riv dem groft.
- Kom de groftrevne gulerødder i en skål.
- Skyl æbler og del dem i fire både.
- Fjern kernehuset og skær æbler i tern og kom det hele i skålen.
- Kom rosiner i skålen.
- Vend det godt sammen.
- I en anden skål blandes lidt citronsaft og honning og røres sammen til en dressing.
- Hæld dressingen over gulerodssalaten og vend det hele godt rundt.
- Servér straks eller stil gulerodssalaten i køleskabet.
📖Variation
Gulerodssalat er meget nem at variere, og kan tilsættes flere forskellige ingredienser, som dog alle bør være rå, hvis det fortsat skal være en råkostsalat. Husk økologiske eller hjemmedyrkede gulerødder har så meget mere smag end de traditionelle store kedelige.
Mere sprød og lækker – Tilsæt græskarkerner som topping (evt. ristede)
Mere stærk og let bitter – Tilsæt skiver eller finthakket løg
Mere frugt – tilsæt pære
Mere sød – Tilsæt appelsinsaft eller pære
Mere børnevenlig – Tilsæt halve friske vindruer eller små stykker melon
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Tips til den perfekte gulerodssalat:
- Brug friske gulerødder – jo friskere, jo bedre smag og crunch har de.
- Variér sammensætning – du kan tilføje sprøde elementer som nødder, croutoner eller sprøde frisk skåret løg for at give salaten mere dybde og smag.
- Brug en god dressing – en simpel dressing med citronsaft, olivenolie, honning og krydderier kan løfte smagen af salaten og binde ingredienserne sammen.
- Tilføj friske krydderurter – friske krydderurter som persille, salvie, mynte eller koriander kan give gulerodssalaten en frisk smag og gøre den mere interessant og spændende.
- Tilføj syrlige elementer – tilsæt syrlige ingredienser som tørrede tranebær, hindbær eller granatæblekerner for at give salaten mere dybde og pikant smag.
- Tilføj en sprød topping – drys f.eks. ristede solsikkekerner, ristede græskarkerner, hakkede mandler eller valnødder over gulerodssalaten for at give den en sprød og lækker topping.
- Gulerodssalat er en meget alsidig salat, og der kan tilføjes eller ændres i ingredienserne, så den passer til din personlige smag.
❓ FAQ
Gulerodssalat skal opbevares i en tætsluttende beholder i køleskabet, og kan holde sig frisk i ca. 3 dage.
Ja, du kan tilføje andre grøntsager som agurk, jordskok i fine skiver, tomat eller rødkål for at give salaten mere farve og pikant smag.
Ja, gulerodssalat er en meget sund salat, da den er fyldt med vitaminer, fibre, mineraler og antioxidanter. Gulerødder er især righoldige på A vitamin.
Nej
Ja, der kan tilføjes stegt kylling til gulerodssalat for at give den mere protein og smag.
Opskrift med noter
Gulerodssalat med æble og honning
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 800 g gulerødder
- 2 stk. æbler (søde)
- 2 dl rosiner
- ½ tsk. honning
- 3 spsk. citron (eller efter smag)
Sådan gør du
- Skræl gulerødder og riv dem groft.
- Kom de groftrevne gulerødder i en skål.
- Skyl æbler og del dem i fire både.
- Fjern kernehuset og skær æbler i tern og kom det hele i skålen.
- Kom rosiner i skålen.
- Vend det godt sammen.
- I en anden skål blandes lidt citronsaft og honning og røres sammen til en dressing.
- Hæld dressingen over gulerodssalaten og vend det hele godt rundt.
- Servér straks eller stil gulerodssalaten i køleskabet.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer