Denne hovedret er både en vegetarisk grøntsagsret og en ret med oksekød. Her får en krydret grøntsagsgalette med braiseret flanksteak, der er braiseret i timian og hvidløg.
Er du på udkig efter en dejlig menu der kan laves på ca. 45 min. er denne ret et godt valg. Du kan udelade oksekødet eller udskifte det med andet kød.
Prøv også grøntsagsgalette med champignons
Gå til
Oksekød
Vi har valgt, at servere braiseret flanksteak til denne grøntsagsret. Men hvis der ikke ønskes oksekød, kan galette serveres uden kød.
Oksekødet kan også udskiftes med kalv, lam eller grillet svinekød.
Grønkål eller spinat
Vi bruger grønkål i opskriften, men selvfølgelig kan grønkålen udskiftes med spinat. Brug årstidens grøntsager når du laver grøntsagsgalette, det behøver ikke være de samme hver gang.
Der kan også eksperimenteres med aubergine og squash, hvis man har disse grøntsager i overflod. Det er bare med, at bruge de skønne grøntsager, når der er sæson.
Klargør ca. 5 minutter. Tilberedningstid ca. 30 min. Arbejdstid ca. 10 min. Samlet tid er ca. 45 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Tærtedej
- 200 g hvedemel
- ½ tsk. salt
- 100 g smør
- 5 spsk. koldt vand (måske ekstra)
Tærtefyld
- 1 stk. porre
- 150 g grønkål (frisk )
- 200 g champignoner (brune)
- 3 dl grøntsagsbouillon (sauce)
- 1 spsk. smør (til stegning)
- 1 tsk. timian (tørret)
- 1 håndfuld timian (frisk)
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 1 spsk. olivenolie (til stegning)
- 200 g mozzarella (frisk)
- 1 stk. æg (til pensling)
Flanksteak
- 800 g Flanksteak
- 8 stk. Hvidløgsfed
- 8 stk. Timiankviste
Mix salat
- 400 g Salat (blandet)
- 100 g feta
- ½ dl mandler
- ½ dl hasselnødder
- ¼ tsk. flagesalt
- 10 stk. oliven (grønne)
🥣Dressing
- 1 dl olivenolie
- 1 tsk. balsamicoeddike
- 1 tsk. honning
- 1 stk. citron (halv)
- 3 cm ingefær
- 1 knivspids salt og friskkværnet peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Tærtedej
- Tag en stor skål. Bland hvedemel og salt sammen. Hak eller skær smørret groft ud og kom det i skålen. Bland det hele sammen, til du har en smuldret blanding.
- Dejen samles med lidt koldt vand til en kugle. Derefter pakkes dejen ind i husholdningsfilm og sættes i køleskabet i ca. 1 time.
- Bland mel og salt i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr dem i melblandingen. Saml dejen med koldt vand. Du må endelig ikke ælte dejen, da det giver en dårlig konsistens. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 30 minutter.
Tærtefyld
- Klargør grøntsager i koldt vand. Skær de øverste blade af porre og skyl den grundigt for jord. Skær porre i tynde skiver.
- Skyl grønkålen grundigt. Smid de grove stilke ud, da det kun er bladende vi bruger. Hak bladene fint med en stor kokkekniv.
- Skyl champignons og dub dem tørre. Skær det nederste af stokken af. Skær champignons i skiver.
- Kom olivenolie på en stor stegepande og svits porrestykkerne i smør ved let kraftig varme i ca. 5 minutter. Når porrestykkerne er bløde, tilsættes hakket grønkål under omrøring. Steg grønkålen med et par minutter, eller til kålen er blød og lækker. Krydr med frisk og tørret timian, salt og friskkværnet peber.
- Steg videre i ca. 1 minut og tilsæt så grøntsagsbouillon og rør godt rundt. Kom grøntsagsblandingen i en sigte, så væden sigtes fra og ned i en gryde. Kom grøntsagerne i en skål.
- Kom lidt olie og smør på stegepanden og svits de brune champignons til de er gyldne på begge sider. Undgå, at røre for meget, da champignons så skiller af.
- Så tændes ovnen op på 200°.
- Rul tærtedejen ud til en cirkel på ca. 30 cm i diameter. Der er rigeligt dej, og den overskydende dej skal bruges til, at folde ind over tærten.
- Læg tærtedejen på en smurt bageplade eller på et stykke bagepapir.
- Skær mozzarella i skiver og fordel skiverne på dejen. Husk der skal være noget dej tilbage hele vejen rundt, som kan foldes ind over galetten.
- Krydr med frisk og tørret timian, salt og friskkværnet peber.
- Fordel grøntsagerne ovenpå mozzarella, og anret de svitsede champignons ovenpå.
- Fold dejkanten ind over galetten, og klem kanterne let sammen, så den holder på fyldet. Derved opstår det lidt specielle mønster.
- Pisk ægget og pensl kanten. Bag galette midt i ovnen i ca. 30 minutter, eller indtil den der gylden og sprød.
🥗Tilbehør
- Kom lidt olivenolie på en meget varm pande. Smid de hele hvidløgsfed på panden med skal. Svits flanksteak 2 minutter på hver side.
- Vend hvidløgsfed hele tiden, så de ikke branker og får en bismag.
- Kom timiankvisteme på toppen af flanksteak. Vend den så timian vender mod panden og svits igen i 2 minutter. Tag det af varmen. Vend flanksteak så timiankviste er i toppen og pres folie over flanksteak, så den trækker varmen fra panden i ca. 3 minutter eller indtil flanksteak er rosa og mør.
- Nu har du en mør flanksteak, der er rosa indeni og som smager fantastisk med noter af hvidløg og timian. Flanksteak skæres ud i skiver og de 8 fed hvidløg lægges ved
🥣Dressing
- Skræl ingefær og riv den på den fine side på et rivejern eller pres den gennem en hvidløgspresser.
- Kom det fine revne ingefær op i en skål. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det sammen.
- Smag til om der skal tilføres mere honning eller citron.
- Riv evt. lidt af det gule citronskal med ned i dressingen, hvis du ønsker en kraftigere smag af citron.
Mix salat
- Skyl salaten og dup den tør. Hak salaten lidt groft og kom det i en salatskål.
- Hak hasselnødder og kom dem på en varm tør pande. Rist dem i ca. 1 minut. Drys lidt flagesalt over og tag det af varmen.
- Kom salaten i en skål og kom de ristede nødder over. Pynt med lidt oliven og hakket feta.
- Rør dressingen sammen og fordel den over salaten.
🍽Servering
- Kog grøntsagssaucen op og anret den på bordet i gryden. Sauce kan dryppes over galette slice, hvis der ønskes ekstra væde.
- Anret det hele på bordet og servér straks.
Opskrift med noter
Galette med braiseret flanksteak
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Tærtedej
- 200 g hvedemel
- ½ tsk. salt
- 100 g smør
- 5 spsk. koldt vand (måske ekstra)
Tærtefyld
- 1 stk. porre
- 150 g grønkål (frisk )
- 200 g champignoner (brune)
- 3 dl grøntsagsbouillon (sauce)
- 1 spsk. smør (til stegning)
- 1 tsk. timian (tørret)
- 1 håndfuld timian (frisk)
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 1 spsk. olivenolie (til stegning)
- 200 g mozzarella (frisk)
- 1 stk. æg (til pensling)
Flanksteak
- 800 g Flanksteak
- 8 stk. Hvidløgsfed
- 8 stk. Timiankviste
Mix salat
- 400 g Salat (blandet)
- 100 g feta
- ½ dl mandler
- ½ dl hasselnødder
- ¼ tsk. flagesalt
- 10 stk. oliven (grønne)
Dressing
- 1 dl olivenolie
- 1 tsk. balsamicoeddike
- 1 tsk. honning
- 1 stk. citron (halv)
- 3 cm ingefær
- 1 knivspids salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Tærtedej
- Tag en stor skål. Bland hvedemel og salt sammen. Hak eller skær smørret groft ud og kom det i skålen. Bland det hele sammen, til du har en smuldret blanding.
- Dejen samles med lidt koldt vand til en kugle. Derefter pakkes dejen ind i husholdningsfilm og sættes i køleskabet i ca. 1 time.
- Bland mel og salt i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr dem i melblandingen. Saml dejen med koldt vand. Du må endelig ikke ælte dejen, da det giver en dårlig konsistens. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 30 minutter.
Tærtefyld
- Klargør grøntsager i koldt vand. Skær de øverste blade af porre og skyl den grundigt for jord. Skær porre i tynde skiver.
- Skyl grønkålen grundigt. Smid de grove stilke ud, da det kun er bladende vi bruger. Hak bladene fint med en stor kokkekniv.
- Skyl champignons og dub dem tørre. Skær det nederste af stokken af. Skær champignons i skiver.
- Kom olivenolie på en stor stegepande og svits porrestykkerne i smør ved let kraftig varme i ca. 5 minutter. Når porrestykkerne er bløde, tilsættes hakket grønkål under omrøring. Steg grønkålen med et par minutter, eller til kålen er blød og lækker. Krydr med frisk og tørret timian, salt og friskkværnet peber.
- Steg videre i ca. 1 minut og tilsæt så grøntsagsbouillon og rør godt rundt. Kom grøntsagsblandingen i en sigte, så væden sigtes fra og ned i en gryde. Kom grøntsagerne i en skål.
- Kom lidt olie og smør på stegepanden og svits de brune champignons til de er gyldne på begge sider. Undgå, at røre for meget, da champignons så skiller af.
- Så tændes ovnen op på 200°.
- Rul tærtedejen ud til en cirkel på ca. 30 cm i diameter. Der er rigeligt dej, og den overskydende dej skal bruges til, at folde ind over tærten.
- Læg tærtedejen på en smurt bageplade eller på et stykke bagepapir.
- Skær mozzarella i skiver og fordel skiverne på dejen. Husk der skal være noget dej tilbage hele vejen rundt, som kan foldes ind over galetten.
- Krydr med frisk og tørret timian, salt og friskkværnet peber.
- Fordel grøntsagerne ovenpå mozzarella, og anret de svitsede champignons ovenpå.
- Fold dejkanten ind over galetten, og klem kanterne let sammen, så den holder på fyldet. Derved opstår det lidt specielle mønster.
- Pisk ægget og pensl kanten. Bag galette midt i ovnen i ca. 30 minutter, eller indtil den der gylden og sprød.
Tilbehør
- Kom lidt olivenolie på en meget varm pande. Smid de hele hvidløgsfed på panden med skal. Svits flanksteak 2 minutter på hver side.
- Vend hvidløgsfed hele tiden, så de ikke branker og får en bismag.
- Kom timiankvisteme på toppen af flanksteak. Vend den så timian vender mod panden og svits igen i 2 minutter. Tag det af varmen. Vend flanksteak så timiankviste er i toppen og pres folie over flanksteak, så den trækker varmen fra panden i ca. 3 minutter eller indtil flanksteak er rosa og mør.
- Nu har du en mør flanksteak, der er rosa indeni og som smager fantastisk med noter af hvidløg og timian. Flanksteak skæres ud i skiver og de 8 fed hvidløg lægges ved
Dressing
- Skræl ingefær og riv den på den fine side på et rivejern eller pres den gennem en hvidløgspresser.
- Kom det fine revne ingefær op i en skål. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det sammen.
- Smag til om der skal tilføres mere honning eller citron.
- Riv evt. lidt af det gule citronskal med ned i dressingen, hvis du ønsker en kraftigere smag af citron.
Mix salat
- Skyl salaten og dup den tør. Hak salaten lidt groft og kom det i en salatskål.
- Hak hasselnødder og kom dem på en varm tør pande. Rist dem i ca. 1 minut. Drys lidt flagesalt over og tag det af varmen.
- Kom salaten i en skål og kom de ristede nødder over. Pynt med lidt oliven og hakket feta.
- Rør dressingen sammen og fordel den over salaten.
Servering
- Kog grøntsagssaucen op og anret den på bordet i gryden. Sauce kan dryppes over galette slice, hvis der ønskes ekstra væde.
- Anret det hele på bordet og servér straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Du kan drysse dejkanten på galette med lidt flagesalt lige inden den skal i ovnen. Giver en god smag
- Du kan bruge andre grøntsager i galette, som f.eks. løg, fennikel, porre eller gulerødder. Det er kun fantasien, som sætter grænsen i grøntsagsgalette.
❓ FAQ
Ca. 3 dage i køleskabet
Du kan bruge andre grøntsager i galette, som f.eks. løg, fennikel, porre eller gulerødder. Det er kun fantasien, som sætter grænsen i grøntsagsgalette.
Ja, du kan også bruge frisk rosmarin sammen med timian. Det giver en utrolig lækker smag til flanksteak
Kommentarer
Ingen kommentarer