En ægte fynsk brunsviger smager og dufter af blød gærdej med brun farin. Her er en opskrift på en stor bradepande med brunsviger, som er perfekt som fødselsdags brunsviger. Lav gerne hjemmelavede boller til. Det er er dej til i denne opskrift.
Prøv også brunsviger med kagecreme
Gå til
Boller og brunsviger
Hvis man får gæster og vil lave både boller og kage er denne opskrift perfekt. Man kan nemlig tilsætte ca. 200 gram ekstra hvedemel og vand til opskriften og lave en portion boller af den ekstra dej. Vi bagte boller og brunsviger samtidigt med varmluft. Sæt bollerne øverst i ovnen og brunsvigeren nederst, da den ikke tåler varmen så godt som bollerne gør.
Se også opskrift på Danmarks bedst boller.
Fynsk specialitet
Brunsviger er velsmagende fynsk specialitet, som egentlig er ret nem at lave, men den kan give problemer. Det er især bunden, som bliver uensartet og ofte for høj, fyldet kan også blive for stift og for tyndt, så det ikke flyder rigtigt ud. Vigtigt! Brug ikke hele dejen, hvis der ønskes en brunsviger som ikke skal være høj.
Her er opskriften på den klassiske brunsviger med brun farin.
Opskrift med noter
Fynsk brunsviger
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 3 dl sødmælk
- 50 g gær
- 50 g smør (blødt )
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. kardemomme
- 1 stk. æg
- 475 g hvedemel
- 1 spsk. smør (til at smøre bradepanden/formen med.)
Fyld
- 200 g farin
- 1 spsk. sirup
- 150 g smør (blødt)
Sådan gør du
Fremgangsmåde dej
- Lun mælken op og tilsæt så gær og rør gæren helt ud i mælken. Derefter tilsættes, æg, mælk, sukker, kardemomme, salt og det meste af melet.
- Æltes grundigt (f. eks i en røremaskine). Tilsæt yderliggere mel hvis det er nødvendigt.
- Ælt indtil dejen er glat og smidig og blød.
- Sæt den til hævning et lunt sted, i en skål under et fugtigt klæde og i ca. 30 minutter.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord indtil den passer med bradepanden.
- En bradepande smøres med smør og dejen rulles nu ensartet ud i bradepanden.
- Tag en gaffel og lav en masse huller i dejen.
- Dejen hæver nu ti minutter, eller imens fyldet forberedes. Hvis dejen hæver for længe, risikerer man, at bunden bliver for høj og med huller.
Fyld
- Smør og farin røres sammen i en skål. Må ikke varmes op, så ødelægges massen, og fyldet bliver stift efter bagning.
- Fordel massen på dejen. Tryk dybe huller ned i dejen, således at fyldet flyder ned i fordybningerne.
- Bages efterfølgende ved 200 grader i ca. 25- 30 minutter midt i ovnen. Der er meget sukker i denne kage, så pas på med, at give for høj temperatur og for længe i ovnen, da den så risikerer at branke.
- Bemærk at bagetiden kan variere i forskellige ovne.
- Serveres når den er kølet lidt ned.
Noter
- Dejen kan formes som en kagemand i en bradepande. Tilbered og bag som anvist. Når kagen, er afkølet, kan den pyntes med slik og flag.
- Fryse egnet.
- Kom et par stykker brunsviger i fryseren lige efter bagningen. Tag ud af fryseren og lun i ovnen, så er brunsviger stykkerne som nybagt!
- Brug ikke hele dejen, hvis der ønskes en brunsviger som ikke skal være høj.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 30 minutter. Arbejdstid ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 30 min. Samlet tid er ca. 60 min. Opskrift til 16 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 3 dl sødmælk
- 50 g gær
- 50 g smør (blødt )
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. kardemomme
- 1 stk. æg
- 475 g hvedemel
- 1 spsk. smør (til at smøre bradepanden/formen med.)
🍳Fyld
- 200 g farin
- 1 spsk. sirup
- 150 g smør (blødt)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde dej
- Lun mælken op og tilsæt så gær og rør gæren helt ud i mælken. Derefter tilsættes, æg, mælk, sukker, kardemomme, salt og det meste af melet.
- Æltes grundigt (f. eks i en røremaskine). Tilsæt yderliggere mel hvis det er nødvendigt.
- Ælt indtil dejen er glat og smidig og blød.
- Sæt den til hævning et lunt sted, i en skål under et fugtigt klæde og i ca. 30 minutter.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord indtil den passer med bradepanden.
- En bradepande smøres med smør og dejen rulles nu ensartet ud i bradepanden.
- Tag en gaffel og lav en masse huller i dejen.
- Dejen hæver nu ti minutter, eller imens fyldet forberedes. Hvis dejen hæver for længe, risikerer man, at bunden bliver for høj og med huller.
🍳Fyld
- Smør og farin røres sammen i en skål. Må ikke varmes op, så ødelægges massen, og fyldet bliver stift efter bagning.
- Fordel massen på dejen. Tryk dybe huller ned i dejen, således at fyldet flyder ned i fordybningerne.
- Bages efterfølgende ved 200 grader i ca. 25- 30 minutter midt i ovnen. Der er meget sukker i denne kage, så pas på med, at give for høj temperatur og for længe i ovnen, da den så risikerer at branke.
- Bemærk at bagetiden kan variere i forskellige ovne.
- Serveres når den er kølet lidt ned.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Dejen kan formes som en kagemand i en bradepande. Tilbered og bag som anvist. Når kagen, er afkølet, kan den pyntes med slik og flag.
- Fryse egnet.
- Kom et par stykker brunsviger i fryseren lige efter bagningen. Tag ud af fryseren og lun i ovnen, så er brunsviger stykkerne som nybagt!
- Brug ikke hele dejen, hvis der ønskes en brunsviger som ikke skal være høj.
❓ FAQ
Ja, en daggammel brunsviger bliver som ny, hvis den lunes ved ca. 100 grader.
Brunsviger bliver hurtig tør og kedelig, hvis den ikke opbevares i en tæt beholder.
En brunsviger skal spises samme dag den er lavet. Den kan dog lunes i ovnen næste dag ved 100 grader.
I en lufttæt beholder i enten køleskab eller brødskab.
Nej, det kan ikke anbefales, da kagen bliver tør og kedelig
Det gør du hjemme i dit eget køkken. Næsten intet er så lækkert, som en nybagt hjemmelavet brunsviger.
Ja, og det kan anbefales, at lave begge på samme tid, så man både får boller og brunsviger. Mange børn og voksne elsker nemlig både boller og brunsviger.
Ja, børn elsker brunsviger.
Kommentarer
Ingen kommentarer