Fastelavn er mit navn … BOLLER vil jeg HAAAAAAAVEEEE! Jeg ved godt at det ikke er fastelavn mere end 1 gang om året meeeeen … det skal nu ikke stoppe mig fra at spise disse herligheder på alle årstider. Jeg ELSKER fastelavnsboller og gerne “hjemmelavede gammeldags fastelavnsboller” det er faktisk min yndlingskage, problemet er bare, at de sælges kun til fastelavn, dvs. i Februar.
Det blev jeg hurtigt træt af, så derfor har jeg taget sagen i egen hånd og har nu fundet den perfekte opskrift på de lækreste gammeldags fastelavnsboller med syltetøj og creme, så jeg kan spise dem lige når jeg vil, lige præcis på den årstid jeg vil. :-).
Se også glutenfri fastelavnsboller eller fastelavnsboller bedste opskrift
Prøv også mine Nutella snegle
Gå til
Gammeldags fastelavnsboller med creme
Opdateret 2020. 🙂 Nu, har jeg lavet nogle med flødeskum og creme.
Jeg har kommet lidt syltetøj indenunder nogle af dem også.
Du pisker bare flødeskummet og kommer den ovenpå cremen og lukker bollen. Mmmmm det lækkert.
Skriv nede i kommentaren, hvis du har spørgsmål ! Håber du bliver glad for mine fastelavnsboller. Jeg er ihvertfald 😀
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 15 min. Samlet tid er ca. 2 timer og 30 min. Opskrift giver 16 fastelavnsboller.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Dej
2 dl mælk
50 g gær
1 ½ dl fløde
3½ spsk. sukker
125 g blødt smør
½ tsk. salt
1 tsk.- vanilje sukker
450 g hvedemel (jeg tager det altid på slump, for på den måde at have bedre føling med dejen og dens mæthed).
Creme
6 dl mælk
4 æg
6 spsk sukker
2 spsk vanillesukker
4 spsk maizenamel (og det skal være det, har haft afprøvet med hvedemel og det blev ikke nær så godt)
Glasur
Vand
Flormelis
Kakaopulver
Note: (hvis du hellere vil have kakaoglasur eller vil lave begge dele) – jeg lavede hvid glasur på dem med syltetøj og kakao glasur på dem med creme 🙂 så kunne jeg også kende forskel når de skulle spises 😀
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Creme
- Start med at lave cremen – den skal nemlig stå i køleskabet til afkøling.
- Når du skal lave cremen, blandes alle ingredienserne sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens.
- Pas på, at den ikke brænder på! – Pisk derfor jævnligt i den. Stil den da til afkøling i køleskabet.
Dej
- Smør smeltes i en gryde, mælk tilsættes så temperaturen er lillefingervarm.
- Smuldr så gær i den lune smør/mælk og rør indtil gæren er helt væk i blandingen.
- Tilsæt nu sukker, salt, fløde og mel og ælt godt sammen. Lad dejen hæve i 1 time. Det er vigtigt du lader den hæve en time – hverken mere eller mindre!
- Når dejen er klar efter første hævning, deles dejen i firkanter og cremen/syltetøjet eller begge dele for den sags skyld, fordeles på dem.
- Jeg plejer at putte 1½-2 spsk creme/syltetøj i dejen. De lukkes sammen og vendes. Lad dem efterhæve 1 time.
Tilberedning
- Når de har hævet en time, bages de ved 225 grader i 10-15 min. alt efter ovntype.
Glasur
- Når fastelavnsbollerne er kølet af, kan de pyntes med glasur. Det er vigtigt du venter med glasuren til bollerne er helt afkølet, ellers falder den bare af og det er rigtig ærgerligt.
- Hvis du venter og laver en rigtig tyk glasur, får bollen en perfekt smag! ?
- Rør flormelis og vandet sammen indtil du har en glat glasur og kom den på de fastelavnsboller som skal have lys glasur.
- Tilsæt kakaopulver og rør kakao glasuren sammen og kom den på bollerne.
🍽Servering
Så er der fastelavnsboller og ja … de kan sagtens laves selvom det ikke er fastelavn. En bolle med fyld af creme eller syltetøj er vel i orden på alle tider af året 😀
Opskrift med noter
Hjemmelavede gammeldags fastelavnsboller
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Dej
- 2 dl Sødmælk
- 50 g Gær
- 1 ½ dl Fløde
- 3½ spsk. Sukker
- 125 g Smør (blødt)
- ½ tsk. Salt
- 1 tsk. Vaniljesukker
- 450 g hvedemel (jeg tager det altid på slump, for på den måde at have bedre føling med dejen og dens mæthed)
Creme
- 6 dl Mælk
- 4 stk. Æg
- 6 spsk Sukker
- 2 spsk Vaniljesukker
- 4 spsk Maizenamel ((og det skal være det, har haft afprøvet med hvedemel og det blev ikke nær så godt))
Glasur
- 1 dl Vand
- 200 g Flormelis
- 1 spsk. Kakaopulver
Sådan gør du
Creme
- Start med at lave cremen – den skal nemlig stå i køleskabet til afkøling.
- Når du skal lave cremen, blandes alle ingredienserne sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens.
- Pas på, at den ikke brænder på! – Pisk derfor jævnligt i den. Stil den da til afkøling i køleskabet.
Dej
- Smør smeltes i en gryde, mælk tilsættes så temperaturen er lillefingervarm.
- Smuldr så gær i den lune smør/mælk og rør indtil gæren er helt væk i blandingen.
- Tilsæt nu sukker, salt, fløde og mel og ælt godt sammen. Lad dejen hæve i 1 time. Det er vigtigt du lader den hæve en time – hverken mere eller mindre!
- Når dejen er klar efter første hævning, deles dejen i firkanter og cremen/syltetøjet eller begge dele for den sags skyld, fordeles på dem.
- Jeg plejer at putte 1½-2 spsk creme/syltetøj i dejen. De lukkes sammen og vendes. Lad dem efterhæve 1 time.
Tilberedning
- Når de har hævet en time, bages de ved 225 grader i 10-15 min. alt efter ovntype.
Glasur
- Når fastelavnsbollerne er kølet af, kan de pyntes med glasur. Det er vigtigt du venter med glasuren til bollerne er helt afkølet, ellers falder den bare af og det er rigtig ærgerligt.
- Hvis du venter og laver en rigtig tyk glasur, får bollen en perfekt smag! ?
- Rør flormelis og vandet sammen indtil du har en glat glasur og kom den på de fastelavnsboller som skal have lys glasur. Tilsæt kakaopulver og rør kakao glasuren sammen og kom den på bollerne.
Servering
- Server fastelavnsboller lune.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til gammeldags fastelavnsboller:
Jeg laver ofte dobbeltportion. Fordi hvis du/i ikke får spist alle bollerne dagen hvor du har lavet dem, kan de kommes i en frysepose og fryses ned. Så er der altid til, når lækkersulten melder sig – og det har jeg tit elsket mig selv for at have gjort 😉
Derudover er bollerne stadig rigtig lækre både dagen efter, men også et par dage efter de er lavet.
Hvis bare du opbevarer dem i en tæt lukket frysepose, kan du sagtens gemme nogle på køkkenbordet til dagene efter 🙂
❓ FAQ
Ja
Fastelavnsboller smager bedst samme dag de er lavet. Men de kan holde sig friske, i ca. 2 dage i brødskabet. Hvis de lunes op bliver de bedre.
Ca. 30 dage.
Velbekomme og rigtig god fornøjelse!
Mvh. Julie Fie Geisle
Madskribent på Min Madopskrift
Har du spørgsmål, ris/ros til opskrifterne, er du velkommen til, at skrive en kommentar under opskriften, eller sende mig en mail på: Juliefiegeisle@hotmail.com – jeg vil glæde mig til at høre fra dig 🙂
Kommentarer
Ingen kommentarer