Denne opskrift er svensk opskrift på Luciaboller og lussekatte, som vi har ændret en del på, for at få ekstra ”spark” i smagen. Der er safran i opskriften og der skal bruges ca. 0,5 gram, for rigtig at få smagen og farven frem i bollerne. Du kan gemme bollerne i ca. tre dage og lune dem i ovnen, så bliver de helt bløde igen.
Opskrift med noter
Luciaboller og lussekatte
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 450 gram Hvedemel
- 75 gram Brun farin (Eller sukker)
- 50 gram Smør (Eller margarine)
- 50 gram Olivenolie
- ¼ liter Kærnemælk
- ½ tsk. Salt
- 50 gram Gær
- 0,5 gram Safran
- 1 stk. Æg (Til pensling)
Pynt
- 1 dl. Rosiner
Sådan gør du
- Rør gær ud i lidt lunt mælk og lad det skumme op.
- Safran kommes i en morter med lidt sukker og stødes til pulver.
- Hæld gær, mælk, smør, salt, sukker, safran og mel i en skål og rør det sammen.
- Ælt det hele sammen til du har en blank dej.
- Tilsæt ekstra væde, hvis dejen er for tør.
- Tilsæt ekstra mel, hvis dejen er for klistret.
- Sættes til hævning under et fugtigt viskestykke i en times tid.
- Kom mel på køkkenbordet og ælt dejen igennem.
- Del den i to stykker og skær 6 små stykker ud af hver dej.
- Rul hvert dejstykke ud til en lille pølse og form et S eller dobbelt luciabrød.
- Læg luciaboller på en smurt bageplade eller bagepapir, og lad dem hæve en lille time under et fugtigt viskestykke.
- Pensl med sammenpisket æg og pynt med rosiner.
- Bages ved 200 grader i ca. 12 minutter eller indtil brød er gennembagte.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Tips
- Du kan erstatte olivenolie med smør eller margarine
Kommentarer
Ingen kommentarer