Råsyltede blommer laves, hvis der ønskes en mere “ren” smag af blommer. Der kan tilsættes cointreau, hvis blommer er tilbehør til vaniljeis. Mange opskrifter på syltede blommer er med forskellige tilsætninger, som f.eks. vanilje eller rom, men i denne opskrift tilsætter vi kun lidt citron for, at få smagen bedre frem i blommerne.
Under lagringen vil smagen fremhæves det første halve år. Syltede blommer skal trække ca. 14 dage før de spises, så smagen rigtig kan komme frem.
Blommer til råsyltning, skal være faste i konsistensen og ikke for modne, da de ellers vil koge ud.
Når blommerne er færdige, anbefaler jeg, at du lige henkoger dem, dvs. lige giver dem en kort tur i ovnen, så alle bakterier dræbes.
Du kan læse mere om henkogning
Prøv også Blommer i rom
Gå til
Derfor skal du lave retten
Syltning af blommer er en vidunderlig måde, at bevare blommernes smag og skabe en unik og delikat godbid til vinterens desserter.
Ved at bruge en kombination af blommer, citron, sukker og eventuelle krydderier, sigter denne opskrift på, at skabe en lækker balance mellem den søde og syrlige smag. Blommerne efterlades rå, hvilket hjælper med at bevare deres naturlige tekstur og saftighed.
Hvis du beslutter dig for at prøve denne opskrift, vil du sandsynligvis ende med en krukke med de skønneste syltede blommer, der er sprængfyldt med frisk smag.
Dessert og til hovedret
Blommerne kan være en dejlig tilføjelse til et ostefad, serveret sammen med stegt kød eller endda indarbejdet i søde desserter som kager eller tærter.
Husk, at lave mad og eksperimentere i køkkenet handler om at have det sjovt og udforske nye smagsvarianter. Så tøv ikke med at give det en chance og lad din kreativitet skinne. Nyd dit kulinariske eventyr med denne opskrift!
Råsyltning
Ved råsyltning koger man ikke blommerne, men lægger dem i glas uden kogning. Denne opskrift er moderniseret, da råsyltning ikke rigtig bruges mere, da vitaminerne går tabt uden kogning.
Derfor råsylter vi stadig blommerne, over 2 dage for, at bevare smagen. Men vi koger derefter blommerne et par minutter, så fjerner enzymerne der nedbryder vitaminer og derved bevarer smag, farve og vitaminer i blommerne.
Blommer
Syltede blommer, er noget af det lækreste der kan serveres som dessert og blommerne kan laves med utallige smage.
Vi er vilde med syltede blommer, og laver altid nogle glas, hvor der kun er blommer. Det er derfor særligt vigtigt, at der bruges blommer, som smager godt.
Opal og sveskeblomme er blommer, som er særdeles velegnede, da de er meget søde og ikke så saftige. Sveskeblomme er den mest velegnede blomme vi har til syltning, da den både er sød og fast i konsistensen.
Forskellige desserter
Særligt kanel, vanilje og rom tilsættes så smagen i blommerne passer til forskellige desserter.
Serverer du is med vanilje, er blommer i vanilje perfekt som tilbehør. De syltede blommer i kanel, passer perfekt til kager med kanel.
Blommer i rom, kan serveres til næsten al slags is og kager. Det er bare med at prøve og smage sig frem.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 min. Arbejdstid ca. 5 min. Trækketid ca. 45 min. Samlet tid ca. 12 timer. Opskrift giver ca. 1 kg.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 kg Blommer (gerne sveskeblommer, opal eller anden fast blomme)
1 tsk. flydende Atamon
Lage
3 dl kogt koldt vand
1 stk. Citron (økologisk)
½ dl Eddike
600 g Rørsukker
Ekstra lage
50 g Rørsukker
50 g Vand
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Tag en gryde og kom ingredienserne til lage og kog det sammen. Det tager ca. 5 minutter. Sættes til afkøling.
Kom blommer i en balje med koldt vand. Kig blommer igennem og fjern grimme blommer. Gnub blommer rene og dup dem tørre.
Skyl citron og dup den tør. Skær citron i skiver.
Fjern sten ved at skære et hul i toppen og pres og skær stenen ud. Du kan også halvere blommer, hvis du har store blommer.
Prik blommer med en nål flere steder og kom blommerne og citronskiver op i et syltetøjsglas på ca. 1 liter. Dette udelades hvis der bruges halve blommer.
Den varme lage hældes over. (Lagen må kun være stuetemperatur eller lidt over).
Lad det stå til næste dag.
Næste dag
Smid citronskiverne ud.
Hæld lagen fra blommerne op i en gryde og kog lagen op. Skum lagen hvis det er nødvendigt. Kom blommerne med i gryden og lad dem være i gryden et par minutter.
Blommerne må ikke koge, men skal kun varmes op til lige under kogepunktet. Pas på med, at lade blommerne blive for længe i gryden, da de så vil udvides og blive splattede.
Tilsæt lige meget ekstra sukker og vand, da noget af lagen er fordampet og skal erstattes af ny lage.
Blommerne lægges i lag i atamon skyllede glas og lagen hældes over og helt op til kanten af låget. Hvis lagen ikke dækker blommer, vil blommerne blive misfarvet og dårlige. Brune misfarvede blommer SKAL kasseres.
Glasset bindes straks til.
De råsyltede blommer rystes kort hver dag en uge eller indtil sukkeret er helt opløst.
Hold øje med, at lagen dækker blommerne.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til Bjørns råsyltede blommer:
Du kan erstatte rørsukker med brun farin
Du kan erstatte eddike med spiritus, som f.eks. god rom.
Du kan erstatte noget af vandet eller hele vandet med rom eller cointreau.
Du kan tilsætte vaniljestang til blommer
Du kan tilsætte hele kanelstænger
Du kan tilsætte hele små nelliker.
❓ FAQ
Hvis blommerne ikke bliver dækket af lagen i glasset, vil blommer blive misfarvet. Blommer der er misfarvet SKAL smides ud, da de ikke er konserveret korrekt og kan indeholde giftstoffer. Smid evt. hele indholdet i glasset ud.
Opskrift med noter
Bjørns syltede blommer
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1.2 kg Blommer (Store som sveskeblommer eller jubilæum)
- 1 tsk. flydende Atamon
Lage
- 3 dl kogt koldt vand
- 1 stk. Citron (økologisk)
- 600 g Sukker
Ekstra lage
- 50 g Rørsukker
- 50 g Vand
Sådan gør du
- Tag en gryde og kom ingredienserne til lage og kog det sammen. Det tager ca. 5 minutter. Sættes til afkøling.
- Kom blommer i en balje med koldt vand. Kig blommer igennem og fjern grimme blommer. Gnub blommer rene og dup dem tørre.
- Skyl citron og dup den tør. Skær citron i skiver.
- Fjern sten ved at skære et hul i toppen og pres og skær stenen ud. Du kan også halvere blommer, hvis du har store blommer.
- Prik blommer med en nål flere steder og kom blommerne og citronskiver op i et syltetøjsglas på ca. 1 liter. Dette udelades hvis der bruges halve blommer.
- Den varme lage hældes over. (Lagen må kun være stuetemperatur eller lidt over).
- Lad det stå til næste dag.
Næste dag
- Smid citronskiverne ud.
- Hæld lagen fra blommerne op i en gryde og kog lagen op. Skum lagen hvis det er nødvendigt. Kom blommerne med i gryden og lad dem være i gryden et par minutter.
- Blommerne må ikke koge, men skal kun varmes op til lige under kogepunktet. Pas på med, at lade blommerne blive for længe i gryden, da de så vil udvides og blive splattede.
- Tilsæt lige meget ekstra sukker og vand, da noget af lagen er fordampet og skal erstattes af ny lage.
- Blommerne lægges i lag i atamon skyllede glas og lagen hældes over og helt op til kanten af låget. Hvis lagen ikke dækker blommer, vil blommerne blive misfarvet og dårlige. Brune misfarvede blommer SKAL kasseres.
- Glasset bindes straks til.
- De råsyltede blommer rystes kort hver dag en uge eller indtil sukkeret er helt opløst. Hold øje med, at lagen dækker blommerne.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Britta Andersen
Du skriver ikke hvornår citronskiverne skal tilsættes?
Under noter og et sted nederst står der eddike, men der er ingen eddike i denne opskrift. Man “ligger” ikke i glas, man lægger. (2 forskellige verber, at ligge (passiv) og at lægge (aktiv)).
Bjørn Nielsen
Hej Britta
Tak fordi du tog dig tid til, at skrive.
Uha, Citronskiverne, dem har jeg glemt at skrive hvornår de skulle tilsættes. Jeg har rettet opskriften til nu. Tænker nu det gav sig selv, da man på anden dagen, skal smide dem ud.
Lægge og ligge, ja der var også en smutter, den er rettet nu.
Jeg har en anden “dum” fejl i mange opskrifter, når jeg f.eks. skriver skyl grøntsagerne grundigt, har jeg i rigtig mange opskrifter skrevet “skyld” grøntsagerne….
Men, det går nu nok alligevel.
Til sidst, jeg håber det lykkes med blommerne. Det er en lidt svær opskrift, da man nemt kommer til, at koge blommerne ud.
Mvh.
Bjørn