Andesteg i ovn er en af de mest traditionelle danske opskrifter, som kan spores langt tilbage i tiden. And serveres her med hvide kogte kartofler, små brunede kartofler, lun rødkål, ribsgele, franske kartofler og andesauce.
Der har altid været and på menuen i Danmark, og særligt i gamle dage, hvor man fangede dem i naturen.
Et godt råd angående ænder er, at hvis du står med en and som har gået udenfor på bondemandens marker, skal den stege længere tid på lavere grader.
Dette fordi, at en fritgående and har større og kraftigere muskler og kød, som skal mørnes i ovnen.
Opskrift på andesauce og brunede kartofler finder du her i opskriften: langtidsstegt and
Gå til
Køkkenhygiejne og vægt
Når man laver en andesteg i ovn, kan det godt være et stort projekt, da ænder er ret fedtholdige, så man skal virkelig passe på, ellers er der fedt i hele ovnen og i køkkenet.
Sørg for at holde god køkkenhygiejne, når menuen står på and.
Vægt and
Må en and godt veje under 3 kg? Ja, mange anbefaler, at man ikke steger en and er vejer under 3 kg. Men, det betyder ikke noget, hvis blot vægten ikke kommer under ca. 2700 gram.
Det er mere kød og fedt procenten der er vigtig. En and der vejer 4 kg er ikke nødvendigvis bedre end en and på 3 kg.
Da det er mere vigtigt hvor meget kød der er på anden. Mange ænder der er opdrættet er meget fede og af dårlig kvalitet.
Køb en and af god kvalitet, og betal det ekstra det koster, det kan godt betale sig.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 3 timer og 20 min. Opskrift til 8 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 stk. and ca. 3 – 4 kg
150 g svesker stenfrie
4 stk. madæbler
1 stk. løg
2 stk. gulerødder
1 bundt persille eller timian
1 tsk. salt
1 knivspids peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- En dybfrossen and, skal den optøs i køleskabet i ca. to døgn. Husk at sætte den i et fad nederst og på en bakke, så saften ikke drypper på øvrige madvarer.
- En frisk and, kan bruges med det samme.
- Ovnen tændes på 225°. Indmaden, blod, sener og overskydende fedt fjernes. Anden skylles grundigt og tørres. Husk god køkkenhygiejne, når du skal tilberede fjerkræ.
- Knive og skærebræt vaskes grundigt i kogende vand, før berøring med andre fødevarer. Hænder sprittes af.
- Anden gnides med groft salt og peber.
- Æbler skylles, skrælles og skæres i både. Sammen med sveskerne kommes de i anden.
- Sæt evt. kødnåle i, og luk ende stykket, så indmaden bliver i anden. Fjern kødnåle når anden er færdig.
- Anden lægges på ovn risten med ryggen opad. Bradepanden placeres nedenunder. Andestegen placeres nederst i ovnen og brunes – efter bruning vendes anden med brystet opad.
- Varmen sættes ned til 160 gr. Andestegen skal derefter steges i ca. 2½ 3 timer, til væsken er lys uden blod, og anden indvendigt har opnået en kernetemperatur på mindst 75°. Så farlige bakterier dræbes.
- Brug stegetermometer, der stikkes ind i det tykkeste stykke kød.
- Ca. 10 minutter før anden er færdig stegt hældes stegeskyen fra til sauce. Anden sættes tilbage i ovnen og der skrues op for varmen til 225°, hvor anden bruner i ca. 10 minutter med åben ovndør.
- Hold øje med, at anden ikke bliver for brun. Lad andestegen hvile ca. 10 minutter, inden udskæring.
- Hvis anden når, at blive lidt kold, kan stykkerne holdes lune i oven, inden servering.
Andesauce
- Skum fedtet af stegeskyen.
- Hæld en god portion stegesky i en kasserolle sammen med kråse, persille/timian, hjerte, hals og vingespidser.
- Lad det simrer med låg i en lille time.
🍽Servering
Andesteg serveres med al tilbehør, som hører sig til.
Opskrift med noter
Andesteg stegt i ovn
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- En dybfrossen and, skal den optøs i køleskabet i ca. to døgn. Husk at sætte den i et fad nederst og på en bakke, så saften ikke drypper på øvrige madvarer.
- En frisk and, kan bruges med det samme.
- Ovnen tændes på 225°. Indmaden, blod, sener og overskydende fedt fjernes. Anden skylles grundigt og tørres. Husk god køkkenhygiejne, når du skal tilberede fjerkræ.
- Knive og skærebræt vaskes grundigt i kogende vand, før berøring med andre fødevarer. Hænder sprittes af.
- Anden gnides med groft salt og peber.
- Æbler skylles, skrælles og skæres i både. Sammen med sveskerne kommes de i anden.
- Sæt evt. kødnåle i, og luk ende stykket, så indmaden bliver i anden. Fjern kødnåle når anden er færdig.
- Anden lægges på ovn risten med ryggen opad. Bradepanden placeres nedenunder. Andestegen placeres nederst i ovnen og brunes – efter bruning vendes anden med brystet opad.
- Varmen sættes ned til 160 gr. Andestegen skal derefter steges i ca. 2½ 3 timer, til væsken er lys uden blod, og anden indvendigt har opnået en kernetemperatur på mindst 75°. Så farlige bakterier dræbes.
- Brug stegetermometer, der stikkes ind i det tykkeste stykke kød.
- Ca. 10 minutter før anden er færdig stegt hældes stegeskyen fra til sauce. Anden sættes tilbage i ovnen og der skrues op for varmen til 225°, hvor anden bruner i ca. 10 minutter med åben ovndør.
- Hold øje med, at anden ikke bliver for brun. Lad andestegen hvile ca. 10 minutter, inden udskæring.
- Hvis anden når, at blive lidt kold, kan stykkerne holdes lune i oven, inden servering.
Andesauce
- Skum fedtet af stegeskyen. Hæld en god portion stegesky i en kasserolle sammen med kråse, persille/timian, hjerte, hals og vingespidser. Lad det simrer med låg i en lille time.
- Sigt og jævn.
- Se evt. hele opskriften på andesauce i opskriften langtidsstegt and:
Servering
- Andesteg i ovn, serveres med alt det tilbehør, som hører sig til.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til and i ovn:
Til And tilbydes hvide kogte kartofler, små brunede kartofler, lun rødkål, ribsgele, franske kartofler og andesauce.
❓ FAQ
I denne opskrift bruger vi de traditionelle ingredienser som svesker. Til jul kan man tilsætte, et par kanelstænger, appelsin i både og nelliker med i fyldet.
Ja, mange anbefaler, at man ikke ovnsteger en and der vejer under 3 kg. Men, det betyder ikke noget, hvis blot vægten ikke kommer under ca. 2700 gram. Det er mere kød og fedt procenten der er vigtig.
Kommentarer
Ingen kommentarer