Den gode gamle opskrift på flæskesteg med rødkål og brunede kartofler får du her. Det er ingen sag at få sværen sprød på de moderne ovne som der findes i dag. Men har du en lidt ældre ovn, får du den gamle opskrift på flæskesteg med sprød svær her.
Prøv også verdens bedste flæskesteg
Gå til
Julemad
De fleste forbinder flæskesteg med rødkål og brunede kartofler med julen, men vi spiser denne ret et par gange om året, da vi elsker saucen og smagen, når den har stået på med retter af salat og grøntsager i et par uger. Så må der gerne smovses i god tyk sauce og lidt fedt kød.
Opskrift med noter
flæskesteg med sprød svær
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1 stk. svinekam (2 kg.)
- 1½ spsk. salt (groft)
- ½ l vand
- 10 stk. laurbærblade
Flæskestegssauce
- ½ liter sky (fra flæskestegen eller bouillon)
- 2 spsk. hvedemel
- 1 knivspids peber
- 1 tsk. kulør
Brunede kartofler
- 1½ kg. kartofler (små kogte)
- 5 spsk. sukker
- 2 spsk. smør
Sådan gør du
- Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm´s mellemrum. Har slagteren ridset stegen, så se efter at ridsningen er dyb nok – især i siderne.
- Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle svær.
- Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret. Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time. Tag stegen ud af ovnen.
- Brug skyen til sauce. Si skyen op i en gryde, lad den stå et øjeblik og skum så noget af fedtet af overfladen. Supplér evt. skyen med bouillon. Ryst vand og hvedemel fri for klumper i en meljævner. Kog skyen og tilsæt jævningen langsomt under konstant omrøring. Saucen skal simre ca. 5 minutter.
- Smag til med salt og peber og tilsæt evt. kulør.
- Hæld kartoflerne i en si, så vandet kan løbe fra. Smelt sukkeret på panden til det er lysebrunt. Tilsæt smør og derefter kartoflerne. Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke bliver for mørk. Bliver der skruet for meget ned, bliver karamellen stiv og vil ikke sætte sig på kartoflerne. Vend forsigtigt kartoflerne hele tiden til de bliver pænt lysebrune over det hele.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 1 time og 45 min. Samlet tid er ca. 1 time og 55 min. Opskrift til 6 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1 stk. svinekam 2 kg.
- 1½ spsk. salt groft
- ½ l vand
- 10 stk. laurbærblade
Flæskestegssauce
- ½ liter sky fra flæskestegen eller bouillon
- 2 spsk. hvedemel
- 1 knivspids peber
- 1 tsk. kulør
Brunede kartofler
- 1½ kg. kartofler små kogte
- 5 spsk. sukker
- 2 spsk. smør
🥗Tilbehør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm´s mellemrum. Har slagteren ridset stegen, så se efter at ridsningen er dyb nok – især i siderne.
- Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle svær.
- Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret. Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time. Tag stegen ud af ovnen.
- Brug skyen til sauce. Si skyen op i en gryde, lad den stå et øjeblik og skum så noget af fedtet af overfladen. Supplér evt. skyen med bouillon. Ryst vand og hvedemel fri for klumper i en meljævner. Kog skyen og tilsæt jævningen langsomt under konstant omrøring. Saucen skal simre ca. 5 minutter.
- Smag til med salt og peber og tilsæt evt. kulør.
- Hæld kartoflerne i en si, så vandet kan løbe fra. Smelt sukkeret på panden til det er lysebrunt. Tilsæt smør og derefter kartoflerne. Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke bliver for mørk. Bliver der skruet for meget ned, bliver karamellen stiv og vil ikke sætte sig på kartoflerne. Vend forsigtigt kartoflerne hele tiden til de bliver pænt lysebrune over det hele.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Det bedste resultat fås ved at bruge et stegetermometer. Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader.
- Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
- Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
- Hvis du vil have boblende svær, skal ovnen op på 225 – 250 grader – efter 1 time og stegetiden er da kun ca. 1 ¼ time.
❓ FAQ
Sørg for, at der er lidt vand i bradepanden under stegningen, så bliver kødet dejlig saftig.
Den sidste halve time under stegningen, fjernes vandet, og ovnen luftes ud, så vanddampen slipper ud af ovnen.
Kommentarer
Ingen kommentarer