Her får du en af de bedste opskrifter med svinemørbrad. Svinemørbrad med gorgonzola sauce og bagt kartoffel er Dansk mad når det er bedst. Vi steger svinemørbraden på panden, men du kan også lave svinemørbraden i en airfryer og derefter komme mørbraden i gorgonzola saucen, hvis du vil spare på fedtstoffet, ved at lave det på denne måde.
Denne ret har en del ingredienser med umami og sammen bliver denne madopskrift en vellykket umami ret.
Prøv også Hildas svinemørbrad
Gå til
Inden du går i gang med Svinemørbrad med gorgonzola sauce
Før du begynder denne opskrift, er der et par ting, du skal være opmærksom på, så du ikke bliver skuffet, men får en helt fantastisk lækker ret:
Madlavnings erfaring: Sørg for, at du har grundlæggende viden og er komfortabel med at håndtere råt kød.
Tid: Gennemgå opskrifts instruktionerne og anslå den tid, det tager at forberede og tilberede retten. Dette vil hjælpe dig med at planlægge i overensstemmelse hermed.
Udstyr: Tjek, om du har alt det nødvendige køkkenredskaber og udstyr, såsom bradepande, ovn, termometer mv.
Ingredienser: Saml alle de nødvendige ingredienser, der er nævnt i opskriften, og sørg for, at du har nok mængder. Dobbelttjek dit spisekammer og køleskab for hver vare.
Læs opskriften grundigt: Før du begynder at lave mad, skal du læse hele opskriften igennem for at forstå de involverede trin, tilberedningsteknikker og eventuelle specifikke instruktioner.
Forberedelse: I opskriften er nævnt, at visse ingredienser tilberedes først, og at forkognings trinene skal være afsluttet, før du begynder at lave selve retten. Sørg for at følge alle forberedelses trin, der er nævnt i opskriften.
Diætrestriktioner/allergier: Hvis du eller nogen, du laver mad til, har diætrestriktioner eller allergier, skal du omhyggeligt gennemgå ingredienserne for at sikre, at de sikkert kan indtage retten.
Personlige præferencer: Overvej eventuelle personlige præferencer eller ændringer, du måtte ønske at lave til opskriften. Hvis du f.eks. foretrækker mindre salt, skal du justere krydderierne i overensstemmelse hermed.
Sikkerhed: Overhold sikkerheds retningslinjerne, når du håndterer råt kød, bruger knive, betjener apparater og arbejder omkring varme overflader.
Nydelse: Madlavning kan være sjovt og givende. Gå til opskriften med entusiasme og vær forberedt på at nyde processen såvel som det endelige resultat, som vi næsten kan garantere vil blive rigtigt godt.
Få smagen frem
For at få den helt lækre gorgonzolasauce, er det vigtigt, at du får kogt panden godt af, så smagen rigtig kommer frem.
Pas dog på med at krydre med for meget salt, da det vil fremhæve smagen endnu mere, og da retten består af meget smag i forvejen, er det ikke nødvendigt, at fremhæve dette yderlige.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør: 5 minutter. Hviletid: ca. 60 min. Tilberedningstid: ca. 20 min. Samlet tid: ca. 1 time og 45 min. Opskrift: til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Denne ret består af flere ingredienser med umami, og sammen skaber disse ingredienser en særdeles lækker umami ret.
Kød
Du kan erstatte svinemørbrad med andet svinekød, som f.eks. svinefilet eller nakkekam. Du kan også erstatte bacon med en god skinke.
1 stk. svinemørbrad (ca. 800 gram)
8 skiver bacon
Gorgonzola sauce
Du skal bruge en almindelig whisky som f.eks. tullamore dew og endelig ikke en whisky med røget smag.
2 dl. hvidvin (tør)
250 gram cremefraiche (18 %)
½ dl whisky
1 spsk. gorgonzola
1 spsk. rosmarin (frisk rosmarin eller 1 tsk. tørret)
Grøntsager
1 stk. peberfrugt (rød)
1 stk. peberfrugt (gul eller grøn)
1 stk. løg (stort)
1 stk. porre
Tilbehør
4 fed hvidløg (eller 4 små hele hvidløg)
4 stk. kartofler (bagekartofler, store)
1 tsk. honning
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Kartofler
- Du får mere velsmagende og møre bagekartofler, hvis du koger dem først.
- Kom vand i en stor gryde og sæt det i kog. Tilsæt kartoflerne når det koger og skru ned for varmen så det kun simrer.
- Sæt uret til 12 minutter. Når de 12 minutter er gået, slukkes for varmen og kartofler koger videre i 12 minutter, så kartofler har fået 24 min. i alt.
- Derefter hældes vandet fra, og der skæres et kryds halt ned i bagekartoflerne, der sættes ind i en forvarmet ovn på 220 grader og bages færdige.
- Det tager ca. 30 minutter. Stik en kødnål igennem bagekartoflerne og se om de største er møre.
- Ca. 20 minutter før kartoflerne er færdige, kommes hvidløgsfed eller de hele hvidløg i ovnen. Hver opmærksom på, at de hele hvidløg kan ”sprænge” i ovnen, så de skal evt. pakkes ind i folie.
- De bagte hvidløg bruges som smagsgiver sammen med smørret til de bagte kartofler.
Mørbradbøffer
- Mørbradene afpudses for fedt og sener. Skæres derefter i passende medaljoner, vendes og trykkes let. Beregn ca. 2 stk. pr. person. Baconskiver vikles rundt, og sættes evt. fast med store kødnåle.
- Kom lidt smør og olie på en varm stegepande.
- Mørbradbøfferne steges ca. 4 min på hver side, eller til de er let gyldne, men stadig bløde, møre og rosa farvet indeni. Sæt til side men behold stegefedtet på panden.
Grøntsager
- Skyl og klargør grøntsager og dup dem tørre.
- Du klargør grøntsager ved, at fjerne indmaden i peberfrugt.
- Skær bunden og det meste af toppen af porren fra. Pil løg.
Gorgonzola sauce
- Nu skal panden koges af, så smagsstoffer fra panden kommer ud i saucen.
- Tilsæt cremefraiche, gorgonzola og smag til med lidt sukker (honning) salt og friskkværnet peber.
- Kom mørbradbøffer tilbage på panden og varm det hele godt igennem. Sæt låg på panden, så væsken ikke fordamper og skru ned for varmen. Lad det simre et par minutter eller indtil mørbradbøfferne er godt varme.
🍽Servering
Anret to svinemedaljoner med gorgonzolasauce, bagte kartofler og hvidløg og servér straks.
Opskrift med noter
Svinemørbrad med bacon og gorgonzola sauce
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Kød
- 1 stk. svinemørbrad (ca. 800 gram)
- 8 skiver bacon
Gorgonzola sauce
- 2 dl. hvidvin (tør)
- 250 gram cremefraiche (18 %)
- ½ dl whisky
- 75 g koncentreret tomatpuré
- 1 spsk. gorgonzola
- 1 spsk. rosmarin (frisk rosmarin eller 1 tsk. tørret)
Grøntsager
- 1 stk. peberfrugt (rød)
- 1 stk. peberfrugt (gul eller grøn)
- 1 stk. løg (stort)
- 1 stk. porre
Sådan gør du
Kartofler
- Du får mere velsmagende og møre bagekartofler, hvis du koger dem først.
- Kom vand i en stor gryde og sæt det i kog. Tilsæt kartoflerne når det koger og skru ned for varmen så det kun simrer.
- Sæt uret til 12 minutter. Når de 12 minutter er gået, slukkes for varmen og kartofler koger videre i 12 minutter, så kartofler har fået 24 min. i alt.
- Derefter hældes vandet fra, og der skæres et kryds halt ned i bagekartoflerne, der sættes ind i en forvarmet ovn på 220 grader og bages færdige.
- Det tager ca. 30 minutter. Stik en kødnål igennem bagekartoflerne og se om de største er møre.
- Ca. 20 minutter før kartoflerne er færdige, kommes hvidløgsfed eller de hele hvidløg i ovnen. Hver opmærksom på, at de hele hvidløg kan ”sprænge” i ovnen, så de skal evt. pakkes ind i folie.
- De bagte hvidløg bruges som smagsgiver sammen med smørret til de bagte kartofler.
Mørbradbøffer
- Mørbradene afpudses for fedt og sener. Skæres derefter i passende medaljoner, vendes og trykkes let. Beregn ca. 2 stk. pr. person. Baconskiver vikles rundt, og sættes evt. fast med store kødnåle.
- Kom lidt smør og olie på en varm stegepande.
- Mørbradbøfferne vendes op på højkant, så bacon brunes hele vejen rundt på panden. Tag fat i kødnåle og drej dem rundt. Det er dejligt nemt med kødnåle, at få baconen lysebrun hele vejen rundt.
- Mørbradbøfferne steges ca. 4 min på hver side, eller til de er let gyldne, men stadig bløde, møre og rosa farvet indeni. Sæt til side men behold stegefedtet på panden.
Grøntsager
- Skyl og klargør grøntsager og dup dem tørre. Du klargør grøntsager ved, at fjerne indmaden i peberfrugt. Skær bunden og det meste af toppen af porren fra. Pil løg.
- Peberfrugt, porre og løg skæres i tern eller aflange stykker og svitses derefter i fedtstoffet på panden. Når det har fået lidt farve tilsættes lidt friskhakket rosmarin, som også lige svitses med et minut eller to under omrøring.
Gorgonzola sauce
- Nu skal panden koges af, så smagsstoffer fra panden kommer ud i saucen.
- Tilsæt hvidvin og whisky til grøntsagerne på panden, og lad det reducere til halvdelen. Tilsæt koncentreret tomatpuré og rør det godt rundt.
- Tilsæt cremefraiche, gorgonzola og smag til med lidt sukker (honning) salt og friskkværnet peber.
- Kom mørbradbøffer tilbage på panden og varm det hele godt igennem. Sæt låg på panden, så væsken ikke fordamper og skru ned for varmen. Lad det simre et par minutter eller indtil mørbradbøfferne er godt varme.
Servering
- Anret to svinemedaljoner med gorgonzolasauce, bagte kartofler og hvidløg og servér straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til Svinemørbrad med gorgonzola sauce:
- Du kan erstatte gorgonzola med blåskimmelost
- Cremefraiche kan erstattes med fløde og lidt citronsaft
- Når du bruger cremefraiche må retten ikke koge, da den så risikerer at blive grynet i konsistensen.
❓ FAQ
Hovedingrediensen er svinemørbrad.
Den samlede tid til forberedelse og tilberedning er cirka 1 time og 30 minutter.
Selvom opskriften specifikt kræver svinemørbrad, kan du prøve at bruge andre udskæringer af svinekød, som f.eks. svinefilet og nakkekam, men husk, at tilberedningstiden kan variere.
Nej, marinering er ikke påkrævet i denne opskrift.
Intet specielt udstyr er nødvendigt, kun grundlæggende køkkenredskaber.
Ja, du kan eksperimentere med forskelligt kød, men tilberedningstiden kan variere afhængigt af det anvendte kød.
Den anbefalede indre temperatur for gennemstegt svinekød er 145°F (63°C), målt med et kødtermometer. Sørg for, at saften ikke er lyserødt, men helt klart og gennemsigtigt.
Du kan prøve at bruge kalkunbacon, skinke eller vegetarisk bacon som erstatning, men smagen og konsistensen vil variere.
Selvom det er bedst at servere retten umiddelbart efter tilberedning, kan du delvist forberede den på forhånd ved at pakke svinekødet ind med bacon og sætte det på køl. Husk blot at tilpasse tilberedningstiden derefter.
Nogle populære valg omfatter ristede grøntsager, kartoffelmos, bagt kartoffel og en frisk salat.
Kommentarer
Ingen kommentarer