Kartoffelfrikadeller nemme er en alsidig ret, der både kan spises som tilbehør til en hovedret. De kan også spises som en lækker hovedret da kartoffelfrikadellerne passer godt til en række forskelligt tilbehør.
Det bedste ved kartoffelfrikadellerne er dog, at de smager fantastisk og sagtens kan erstatte de traditionelle frikadeller. Derfor kan disse frikadeller bruges, som et godt og sundt alternativ til de lidt fede og ikke så sunde klassiske frikadeller.
Prøv også røsti kartofler
Gå til
Retter der passer til kartoffelfrikadeller
Her er nogle ideer til retter, der passer godt til kartoffelfrikadeller:
Salat: En frisk grøn salat med en let vinaigrette dressing kan hjælpe med til, at gøre retten lettere og fremhæve og forbedre smagen i kartoffelfrikadellerne.
Ristede grøntsager: Ristede grøntsager som gulerødder, zucchini og peberfrugt er en god sideret (sidedish), der kan tilføje lidt farve og næring til retten.
Kartoffelmos: Hvis du er i humør til et rigtigt kartoffel gilde, og simpelthen ikke kan få nok kartofler, er det en god mulighed til, at servere dine kartoffelfrikadeller sammen med lidt cremet kartoffelmos.
Ris eller quinoa: At servere kartoffelfrikadeller med en kogte ris eller quinoa kan hjælpe med at balancere retten og give dig noget ekstra protein og fibre.
Grillede asparges: Grillede asparges er et godt tilbehør, der passer godt sammen med kartoffelfrikadeller, især når de krydres med hvidløg og citron.
Grillede forårsløg: Grillede forårsløg, har en dejlig krydret smag, som er perfekte til, at servere sammen med de sprøde kartoffelfrikadeller.
Hvidløgsbrød: En skive hvidløgsbrød eller hvidløgsflutes kan være det perfekte tilbehør til kartoffelfrikadeller, især hvis du serverer frikadellerne med sauce.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 20 min. Samlet tid er ca. 30 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 500 g kartofler (kogte (eller kartoffelmos))
- løg (revet)
- æg
- mælk
- hvedemel
- rasp
- salt og lidt friskkværnet peber
- smør og lidt olivenolie (til stegning)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Kartoffelmos
- Tænd ovnen op på 150° og sæt et tomt ildfast fad ind.
- Hvis du bruger færdig kartoffelmos fra dagen før, skal du bruge lidt mere væde, da denne kartoffelmos er mere tør end hvis du bruger frisklavet kartoffelmos.
- Hvis du ikke har en færdig kartoffelmos fra dagen før, skal du følge denne fremgangsmåde.
- Kog kartoflerne i usaltet vand og sæt dem til afkøling. Mos kartoflerne. i en stor skål.
- Tilsæt fintrevet løg, mælk, rasp, hvedemel, salt og friskkværnet peber.
- Rør det hele sammen. Konsistensen må ikke være for blød, da kartoffelfrikadellerne så falder sammen under tilberedningen.
- Rør og tilsæt væde eller hvedemel, indtil du har en fast konsistens, som kan formes til frikadeller.
- Kom smør og olie på en varm stegepande. Form kartoffelfrikadeller med en spiseske der er vendt i fedtet fra panden, (så hænger mosen ikke fast) til lidt større frikadeller.
- Steg kartoffelfrikadeller i ca. 5 minutter på hver side eller indtil de er gyldne og sprøde. Lægges derefter i et ildfast fad på ca. 150 grader i ovnen, så de holdes varme.
- Forsæt indtil alle kartoffelfrikadeller er stegt.
- Servering
- Kartoffelfrikadeller kan serveres med frisk rugbrød og smør, som en del af et frokostbord eller som tilbehør til en hovedret. Hovedretten kunne være bøf eller fisk.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Kartoffelfrikadeller er en velsmagende og mættende ret, der kan nydes som hovedret eller serveres som tilbehør til en hovedret.
Her er nogle tips til at hjælpe dig med at lave lækre kartoffelfrikadeller:
Frisklavet kartoffelmos – Bruger du frisklavet kartoffelmos, skal du beregne mere hvedemel, da kartoffelmosen, så vil være mere fugtig.
Frysning – Kartoffelfrikadeller er velegnet til frysning. Holdbarheden er mere end 6 måneder.
Tilberedning fra frost – De frosne kartoffelfrikadeller varmes op i en ovn ved 200 grader eller steges forsigtig på en pande igen.
Brug de rigtige kartofler: Vælg stivelsesholdige kartofler, som Bintje, Folva, eller King Edvard, for den bedste struktur og udkogning. Undgå spise kartofler, røde eller nye kartofler, da de ikke kan moses lige så godt. Men, alle kartofler kan selvfølgelig bruges, så kig evt. efter store bagekartofler eller kartofler til mos.
Brug et piskeris: For at få en jævn og ensartet konsistens til kartoffelfrikadellerne, brug et piskeris eller en røremaskine med isat piskeris, i stedet for at mose kartoflerne med en gaffel eller en moser.
Tilsæt brødkrummer: Brødkrummer kan være med til at binde blandingen sammen og forhindre frikadellerne i at falde fra hinanden. Brug frisk rasp hvis det er muligt, eller lav dit eget ved at hakke gammelt brød i en foodprocessor eller multihakker.
Krydr godt: Vær ikke bange for at tilsætte masser af krydderier til dine kartoffelfrikadeller. Salt, peber, paprika, hvidløgspulver og friske urter som persille eller timian kan alle tilføje ekstra smag.
Steg i omgange: Når du steger frikadellerne, skal du sørge for ikke at overfylde panden, da varmen så er uens så frikadellerne bliver uensartet i smagen og udseendet.
Opskrift med noter
Kartoffelfrikadeller med mælk og rasp
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
Kartoffelmos
- Tænd ovnen op på 150° og sæt et tomt ildfast fad ind.
- Hvis du bruger færdig kartoffelmos fra dagen før, skal du bruge lidt mere væde, da denne kartoffelmos er mere tør end hvis du bruger frisklavet kartoffelmos.
- Hvis du ikke har en færdig kartoffelmos fra dagen før, skal du følge denne fremgangsmåde.
- Kog kartoflerne i usaltet vand og sæt dem til afkøling. Mos kartoflerne. i en stor skål.
- Tilsæt fintrevet løg, mælk, rasp, hvedemel, salt og friskkværnet peber.
- Rør det hele sammen. Konsistensen må ikke være for blød, da kartoffelfrikadellerne så falder sammen under tilberedningen.
- Rør og tilsæt væde eller hvedemel, indtil du har en fast konsistens, som kan formes til frikadeller.
- Kom smør og olie på en varm stegepande. Form kartoffelfrikadeller med en spiseske der er vendt i fedtet fra panden, (så hænger mosen ikke fast) til lidt større frikadeller.
- Steg kartoffelfrikadeller i ca. 5 minutter på hver side eller indtil de er gyldne og sprøde. Lægges derefter i et ildfast fad på ca. 150 grader i ovnen, så de holdes varme.
- Forsæt indtil alle kartoffelfrikadeller er stegt.
Servering
- Kartoffelfrikadeller kan serveres med frisk rugbrød og smør, som en del af et frokostbord eller som tilbehør til en hovedret. Hovedretten kunne være bøf eller fisk.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer