Oksetyndsteg er meget mør, saftig og en lidt dyr udskæring fra okse. Fileten er uden ben og mørbrad. Oksetyndsteg langtidsstegt i ovn, er lækkert mør, men bliver allerbedst, hvis du fjerner den seje sene lige under fedtkanten på oversiden.
Rids forsigtigt i fedtet på oversiden og gnid hvidløg godt ned i fedtet af stegen for bedste resultat, når den er brunet af.
Gå til
Saftig oksesteg
Langtidsstegning og mør oksesteg hænger sammen, da jo længere en steg steges ved lav varme jo mere bliver oksestegen, da fibrene i kødet nedbrydes. Men man kan selv gøre yderligere for, at få stegen mør og saftig.
For at opnå både en mør og saftig oksesteg ved langtidsstegning er det vigtigt at følge disse trin:
Vælg den rigtige udskæring: Vælg en udskæring, der er velegnet til langtidsstegning, f.eks. en oksesteg fra skulder, oksetyndsteg, bov eller inderlår. Disse udskæringer indeholder mere bindevæv og fedt, hvilket bidrager til en mør og saftig steg under langtidstilberedning.
Marinering: Marinér stegen i et aromatisk marinade eller krydderiblanding i mindst et par timer eller endda natten over. Dette hjælper med at tilføre smag og øge mørhed og saftighed.
Lav temperatur og lang tid: Langtidsstegning kræver lav temperatur og lang tid i ovnen. Tilbered din steg ved en lav temperatur, typisk omkring 120-140 grader Celsius, i flere timer.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Arbejdstid ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer og 20 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ca. 2 kg. oksetyndsteg med eller uden ben
3 fed hvidløg, presset
1 liter oksebouillon
2 gulerødder, skåret i skiver
1 løg, skåret i halve ringe
Suppevisk
Fløde
🥗Tilbehør
Brasede kartofler stegt i smør eller flødekartofler
Dampede grøntsager
Bagte rodfrugter
Flutes og smør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Tag oksetyndsteg ud fra køleskabet (ca. to timer før brug) og lad den få stuetemperatur eller deromkring, så den bliver ensartet stegt.
Sæt ovnen på 250 grader.
Fjern den brede sene. Det er den sene som sidder under noget af fedtet på oversiden af stegen, men lad ben og mørbrad blive, hvis det ikke er skåret væk fra slagter.
Sæt fedt på igen og rids fedtet på langs og tværs.
Sæt stegen på en stegerist midt i ovnen og indstilles ovnen til 250 grader og brun steg i ca. 10 min.
Du kan også brune stegen i en stor gryde i stedet, hvilket er bedst.
Gnid og gnub derefter stegen i presset hvidløg og krydr med salt og peber.
Sæt temperaturen til 120 eller 140 grader og kom et stegetermometer i stegen.
Tag en bradepande og hæld bouillon op.
Kom grøntsager og suppevisk op i bradepanden.
Giv stegen ca. 1 ½ time eller mere, og indtil stegetermometer siger ca. 62 – 65 grader. Du kan se mere om hvilken temperatur giver rødt, medium eller gennemstegt kød her:
Pak stegen ind i stanniol og lad den hvile i ca. 15 min.
Hæld stegeskyen gennem en si og op i en gryde.
Kog den ind og smag til med fløde, salt og peber.
Smid de kogte grøntsager ud.
🍽Servering
Skær kødet direkte ved bordet. Skær tynde skiver kød af på begge sider af benet, så man får både filet og mørbrad hvis dette stadig er på benet.
Giv brasede kartofler, Brun sauce, dampede grøntsager og bagte rodfrugter til.
Opskrift med noter
Langtidsstegt oksetyndsteg med flødekartofler
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 2 kg oksetyndsteg (med eller uden ben)
- 3 fed hvidløg (presset)
- 1 liter oksebouillon
- 2 stk. gulerødder (skåret i skiver)
- 1 stk. løg (skåret i halve ringe)
- 1 dusk suppevisk
- ¼ I fløde
Tilbehør
- 2 kg flødekartofler
- 800 g grøntsager (dampede)
- 800 g rodfrugter (bagte)
- 1 stk. Flutes
- 50 g smør
Sådan gør du
- Tag oksetyndsteg ud fra køleskabet (ca. to timer før brug) og lad den få stuetemperatur eller deromkring, så den bliver ensartet stegt.
- Sæt ovnen på 250 grader.
- Fjern den brede sene. Det er den sene som sidder under noget af fedtet på oversiden af stegen, men lad ben og mørbrad blive, hvis det ikke er skåret væk fra slagter.
- Sæt fedt på igen og rids fedtet på langs og tværs.
- Sæt stegen på en stegerist midt i ovnen og indstilles ovnen til 250 grader og brun steg i ca. 10 min.
- Du kan også brune stegen i en stor gryde i stedet, hvilket er bedst.
- Gnid og gnub derefter stegen i presset hvidløg og krydr med salt og peber.
- Sæt temperaturen til 120 – 140 grader og kom et stegetermometer i stegen.
- Tag en bradepande og hæld bouillon op.
- Kom grøntsager og suppevisk op i bradepanden.
- Giv stegen ca. 1 ½ time eller mere og indtil stegetermometer siger ca. 62 – 65 grader. Du kan se mere om hvilken temperatur giver rødt, medium eller gennemstegt kød her: Langtidsstegt oksefilet.
- Pak stegen ind i stanniol og lad den hvile i ca. 15 min.
- Hæld stegeskyen gennem en si og op i en gryde.
- Kog den ind og smag til med fløde, salt og peber.
- Smid de kogte grøntsager ud.
Servering
- Skær kødet direkte ved bordet. Skær tynde skiver kød af på begge sider af benet, så man får både filet og mørbrad hvis dette stadig er på benet.
- Giv brasede kartofler, Brun sauce, dampede grøntsager og bagte rodfrugter til.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer