Slotssteg – Herregårdssteg med kartofler og kraftig brun sauce, til gæster, som kan lide et godt stykke oksekød, kartofler og brun sauce. Slotsstegen eller herregårdsstegen bliver lavet af udskæringen fra roastbeef eller oksefilet der er snøret op. Eller inderlår uden ben. Det er et meget mørt og lækkert stykke oksekød, de fleste kan lide.
Prøv også gammeldags oksesteg med brun sauce
Gå til
Opskrift med noter
Herregårdssteg med kartofler og brun sauce
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Herregårdssteg
- 1,4 kg roastbeef (eller oksefilet)
Skysauce til brun sauce
- 5 dl oksebouillon (eller vand)
- 1 stk. gulerod
- ½ stk. fennikel
- 1 stk. løg
- 4 stk. laurbærblade
- 20 stk. hel sort peber
- 1 dl rødvin (god)
- 2 spsk. æblecidereddike (eller vineddike)
- 2 spsk. god sirup (eller honning)
- 2 stk. ansjosfileter (kan udelades)
- 1 tsk. Salt og lidt friskkværnet peber
- 1 spsk. Olivenolie (eller smør til stegning)
Kartofler i fad
- 1,5 kg. kartofler
- 2 spsk. smør
- ¼ liter mornaysauce (eller fløde)
- 1 spsk. timian
- 2 tsk. Salt og lidt peber
- 1 knivspids muskatnød
Tilbehør
- 400 g karotter (eller små gulerødder)
Brun sauce
- 5 dl skysauce
- ¼ l piskefløde
- 4 spsk. hvedemel (til jævning af saucen)
- 1 spsk. kulør (eller efter behov)
Sådan gør du
Kartofler i fad med låg
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver på den lange led. Kom et lag kartoffelskiver i et stort ildfast fad. Drys nu salt og peber over. Derefter drysses en lille bitte smule revet muskatnød over. Afsluttes med klatter af smør.
- Forsat nu med et nyt lag kartofler og tilsæt igen krydderier og smør som før.
- Til sidst afsluttes der med et lag ostesauce eller revet ost og smør. Kom låget på og kom det i ovnen på 200 grader.
- Efter 40 minutter tages låget af og fadet sættes i øverste ovnrille. Temperaturen skrues op til 220 grader, Kartoflerne bages videre i ca. 10 min. eller til de er gyldne og møre.
Herregårdssteg
- Løget skrælles og skæres ringe. Guleroden skrælles og skæres i terninger. Fennikel skylles og skæres i ringe.
- Svits nu gulerod, løg og fennikel i en tykbundet gryde et par min. i lidt fedtstof.
- Tag grøntsagerne op og kom dem i en skål. Kom nu kødet i gryden.
- Kødet brunes ca. 1 minut, på alle sider i en gryde i fedtstoffet fra grøntsagerne. Tilsæt evt. mere fedtstof.
- Krydr med salt og peber over kødet.
- Kom nu grøntsagerne tilbage i gryden. Tilsæt bouillon eller vand, laurbærblade, ansjosfileter, krydderier, æblecidereddike, sirup og kog det med kødet under låg ved svag varme.
- Vend stegen efter 20 minutter.
- Kom et stegetermometer i kødet.
- Når temperaturen er ca. 57 grader er stegen færdig.
- Regn med en simretid på 40 min.
- Tag kødet op og pak det ind i stanniol i ca. 10 min.
Brun sauce
- Si skyen over en lille saucegryde og tilsæt lidt af fløden. Lad saucen koge lidt op og tilsæt så meljævning lavet af mel og fløde.
- Kog saucen lidt op og tilsæt kulør.
Tilbehør
- Kog karotter som anvist på posen.
Servering
- Skær kødet i ½ cm. tykke skiver og server det med saucen, ovnbagte kartofler og kogte karotter.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 50 min. Samlet tid er ca. 1 timer og 30 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Herregårdssteg
- 1,4 kg roastbeef (eller oksefilet)
Skysauce til brun sauce
- 5 dl oksebouillon (eller vand)
- 1 stk. gulerod
- ½ stk. fennikel
- 1 stk. løg
- 4 stk. laurbærblade
- 20 stk. hel sort peber
- 1 dl rødvin (god)
- 2 spsk. æblecidereddike (eller vineddike)
- 2 spsk. god sirup (eller honning)
- 2 stk. ansjosfileter (kan udelades)
- 1 tsk. Salt og lidt friskkværnet peber
- 1 spsk. Olivenolie (eller smør til stegning)
Kartofler i fad
- 1,5 kg. kartofler
- 2 spsk. smør
- ¼ liter mornaysauce (eller fløde)
- 1 spsk. timian
- 2 tsk. Salt og lidt peber
- 1 knivspids muskatnød
🥗Tilbehør
- 400 g karotter (eller små gulerødder)
Brun sauce
- 5 dl skysauce
- ¼ l piskefløde
- 4 spsk. hvedemel (til jævning af saucen)
- 1 spsk. kulør (eller efter behov)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Kartofler i fad med låg
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver på den lange led. Kom et lag kartoffelskiver i et stort ildfast fad. Drys nu salt og peber over. Derefter drysses en lille bitte smule revet muskatnød over. Afsluttes med klatter af smør.
- Forsat nu med et nyt lag kartofler og tilsæt igen krydderier og smør som før.
- Til sidst afsluttes der med et lag ostesauce eller revet ost og smør. Kom låget på og kom det i ovnen på 200 grader.
- Efter 40 minutter tages låget af og fadet sættes i øverste ovnrille. Temperaturen skrues op til 220 grader, Kartoflerne bages videre i ca. 10 min. eller til de er gyldne og møre.
Herregårdssteg
- Løget skrælles og skæres ringe. Guleroden skrælles og skæres i terninger. Fennikel skylles og skæres i ringe.
- Svits nu gulerod, løg og fennikel i en tykbundet gryde et par min. i lidt fedtstof.
- Tag grøntsagerne op og kom dem i en skål. Kom nu kødet i gryden.
- Kødet brunes ca. 1 minut, på alle sider i en gryde i fedtstoffet fra grøntsagerne. Tilsæt evt. mere fedtstof.
- Krydr med salt og peber over kødet.
- Kom nu grøntsagerne tilbage i gryden. Tilsæt bouillon eller vand, laurbærblade, ansjosfileter, krydderier, æblecidereddike, sirup og kog det med kødet under låg ved svag varme.
- Vend stegen efter 20 minutter.
- Kom et stegetermometer i kødet.
- Når temperaturen er ca. 57 grader er stegen færdig.
- Regn med en simretid på 40 min.
- Tag kødet op og pak det ind i stanniol i ca. 10 min.
Brun sauce
- Si skyen over en lille saucegryde og tilsæt lidt af fløden. Lad saucen koge lidt op og tilsæt så meljævning lavet af mel og fløde.
- Kog saucen lidt op og tilsæt kulør.
🥗Tilbehør
- Kog karotter som anvist på posen.
🍽Servering
- Skær kødet i ½ cm. tykke skiver og server det med saucen, ovnbagte kartofler og kogte karotter.
💭❓ Tips og FAQ
- Fennikel og rødvin kan udelades
Kommentarer
Ingen kommentarer