Frikadeller med stuvet hvidkål, er en gammel dansk klassisk ret, som består af få ingredienser. Det er den gode sauce og den mættende fornemmelse, som gør, at denne gamle klassiske menu, stadig spises i hele Danmark.
Frikadeller med stuvet hvidkål er en herlig sund, nem og lækker hverdagsmad, som mange, børn og voksne stadig holder af, at spise til aftensmad.
Gå til
Derfor skal du lave frikadeller med stuvet hvidkål
Hvis du vil have en lækker og traditionel dansk ret, er det en fantastisk idé! Og frikadeller er det man kalder “komfort mad”
Frikadeller er en meget populær dansk ret, og kombinationen med sprøde frikadeller og stuvet hvidkål giver en dejlig smagsoplevelse. Hvidkålen bliver blød og cremet, mens frikadellerne er saftige og fyldt med smag.
Frikadeller er runde eller aflange kødboller, der traditionelt er lavet af hakket svinekød eller en blanding af svinekød og kalvekød. De er ofte krydret med løg, persille og forskellige krydderier. Denne opskrift giver dig en klassisk smag af danske frikadeller, som du kan tilsætte dine egne krydderier til, hvis dette ønskes.
Stuvet hvidkål er en cremet kålret, hvor hvidkålen bliver kogt i en lækker sauce. Denne ret tilføjer en dejlig kontrast til frikadellerne. Hvidkålen bliver blød og mørt, og den cremede sauce giver en behagelig smagsoplevelse.
Hvorfor skal man lave denne ret? For det første er det dejlig komfortmad, der kan tilfredsstille der altid smager godt. Retten er afslappende at lave, og giver varme og hygge på en kold dag.
Det er også en fantastisk måde at udforske den danske madkultur på og prøve en traditionel ret, der er elsket af mange danskere.
Derudover er det en nem og relativt hurtig ret at lave. Du kan forberede frikadellerne, mens kålen koger, hvilket gør det til en praktisk og bekvem middagsmulighed.
Så hvis du elsker dansk mad og ønsker at prøve en autentisk ret, der er fyldt med smag og hygge, er frikadeller med stuvet hvidkål helt sikkert noget for dig!
Har du nogle spørgsmål til retten, er du velkommen til, at skrive i kommentarsporet.
Velbekomme
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Arbejdstid: ca. 5 min. Klargør: ca. 5 min. Trækketid: 30 min. Samlet tid: 45 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser
Fars til frikadeller
500 g svinekød og kalvekød (hakket)
1 dl havregryn (eller hvedemel)
2 stk. æg
1 stk. løg (stort fintrevet)
1 ½ dl mælk
1 dl pilsnerøl (kan erstattes af mælk)
¼ tsk. friskkværnet peber
1 tsk. salt
50 g smør og olie (til stegning)
Ingredienser stuvet hvidkål:
½ stk. hvidkålshoved
2 liter vand (eller så hvidkålen er helt dækket, ved kogning i gryde)
½ tsk. salt
Sauce til stuvet hvidkål:
3 spsk. hvedemel
5 dl mælk
3 spsk. smør
1 knsp. muskat (stødt)
1 tsk. salt og friskkværnet peber
Tilbehør
1200 g kartofler (kogte)
🔪 Sådan gør du
Fars til frikadeller
Kom alle ingredienserne i en stor skål. Hold evt. lidt af mælken tilbage.
Rør farsen grundigt, til en ensartet fast konsistens. Tilsæt evt. det sidste mælk.
Lad farsen hvile i køleskabet i en halv til en time. Gern længere.
Steg frikadellerne sprøde og gyldne i margarinen ved middel varme.
Stuvet hvidkål:
Snit hvidkålshovedet i tynde strimler.
Tag en dampkoger eller speciel gryde til at dampe grøntsager med. Tilsæt vand, og damp hvidkålen mør under låg. Det tager op til 30 minutter.
Har du ikke en dampkoger, koges hvidkålen mør i lidt let saltet vand. Det tager kortere tid. Beregn fra 10 til 15 min.
Tag et stykke hvidkål op og mærk om den er mør. Giv evt. hvidkålen længere tid.
Hvid sauce til stuvet hvidkål:
Du kan lave en gammeldags opbagt sauce, eller du kan lave saucen af en meljævning, som vist i næste trin.
Tag en saucegryde og tænd på middel varme. Ryst en meljævning af mel og mælk. Lav saucen ved, at varme det meste af mælken op og tilsætte meljævningen lidt af gangen, indtil saucen har den rette konsistens.
Smag til med muskatnød, salt og peber.
Sovsen må gerne være lidt tyk i konsistensen, da hvidkålen tilfører saucen vand, og derved bliver lidt tyndere.
Tilsæt hvidkålen og rør den godt ud i saucen.
Lad stuvningen simre og samle sig i ca. 5 min.
Smag til med salt, peber og evt. mere muskat.
Hvis saucen mangler lidt syre, tilsættes et par dråber citronsaft eller lidt eddike.
🥗Tilbehør
Skræl kartoflerne og kog dem møre.
🍽Servering
Frikadeller med stuvet hvidkål serveres straks og med tilbehør.
💭❓ Tips og FAQ
Her er nogle tips til frikadeller med stuvet hvidkål:
Saucen smager endnu bedre, hvis du koger lidt grøntsager f.eks. gulerødder og porrer i en anden gryde, og erstatter noget af mælken med grøntsags vand.
Du kan også tilsætte en terning grøntsagsbouillon.
Frikadellerne kan smages til med forskellige tørre krydderier, hakkede krydderurter og finthakkede grøntsager.
Spidskål kan erstatte hvidkål
📖 Opskrift
Frikadeller med stuvet hvidkål
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
Fars til frikadeller
Ingredienser stuvet hvidkål:
- ½ stk. hvidkålshoved
- 2 liter vand (eller så hvidkålen er helt dækket, ved kogning i gryde)
- ½ tsk. salt
Sauce til stuvet hvidkål:
Tilbehør
- 1200 g kartofler (kogte)
Sådan gør du
Fars til frikadeller
- Kom alle ingredienserne i en stor skål. Hold evt. lidt af mælken tilbage.
- Rør farsen grundigt, til en ensartet fast konsistens. Tilsæt evt. det sidste mælk.
- Lad farsen hvile i køleskabet i en halv til en time. Gern længere.
- Steg frikadellerne sprøde og gyldne i margarinen ved middel varme.
Stuvet hvidkål:
- Snit hvidkålshovedet i tynde strimler.
- Tag en dampkoger eller speciel gryde til at dampe grøntsager med. Tilsæt vand, og damp hvidkålen mør under låg. Det tager op til 30 minutter.
- Har du ikke en dampkoger, koges hvidkålen mør i lidt let saltet vand. Det tager kortere tid. Beregn fra 10 til 15 min.
- Tag et stykke hvidkål op og mærk om den er mør. Giv evt. hvidkålen længere tid.
Hvid sauce til stuvet hvidkål:
- Du kan lave en gammeldags opbagt sauce, eller du kan lave saucen af en meljævning, som vist i næste trin.
- Tag en saucegryde og tænd på middel varme. Ryst en meljævning af mel og mælk. Lav saucen ved, at varme det meste af mælken op og tilsætte meljævningen lidt af gangen, indtil saucen har den rette konsistens.
- Smag til med muskatnød, salt og peber.
- Sovsen må gerne være lidt tyk i konsistensen, da hvidkålen tilfører saucen vand, og derved bliver lidt tyndere.
- Tilsæt hvidkålen og rør den godt ud i saucen.
- Lad stuvningen simre og samle sig i ca. 5 min.
- Smag til med salt, peber og evt. mere muskat.
- Hvis saucen mangler lidt syre, tilsættes et par dråber citronsaft eller lidt eddike.
Tilbehør
- Skræl kartoflerne og kog dem møre.
Servering
- Frikadeller med stuvet hvidkål serveres straks og med tilbehør.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer