Shepherds Pie med kartoffelmos og hakket lammekød, laves med mange spændende krydderier. Servér med ristet rugbrød og frisk salat til. Før i tiden, da denne ret blev serveret hjemme hos os, var lammekødet erstattet med hakket oksekød og vi kaldte Shepherds Pie for “oksekød med kartoffelmos i fad”. Når Shepherds Pie laves med oksekød kaldes den for Cottage Pie. Det er en rigtig efterårs og vinterret, da kartoflerne er perfekte til kartoffelmos på denne årstid.
Prøv også Cottage Pie
Gå til
Opskrift med noter
Shepherds Pie med lammekød og kartoffelmos
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Kødsauce
- 1 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 500 g lammekød (eller oksekød)
- 1 spsk. timian (tørret)
- 1 tsk. kanel
- ½ tsk. allehånde
- ½ tsk. kardemomme
- 1 spsk. rosmarin (tørret)
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 2 stk. gulerødder
- 2 stilke bladselleri
- 2 dl hvidvin
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 1 ds koncentreret tomatpuré (lille)
- 2 spsk. hvedemel
Kartoffelmos
- 1 kg kartofler (skrællede)
- 75 g smør
- 1 ½ dl piskefløde
- ½s dl mælk
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
Sådan gør du
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og skær grimme urenheder væk. Skær kartofler i grove stykker og kom dem i en gryde vand og kog dem i ca. 15 min. eller indtil de er møre.
- Kom kartoflerne i en skål. Kom smørret med i skålen og pisk kartoflerne indtil de helt uden klumper.
- Kom fløde og mælk i mens der piskes. Til sidst smages til med salt og friskkværnet peber. Sæt kartoffelmosen til side.
Lammekødsauce
- Tag en stor gryde og kom lidt olivenolie i gryden. Pil og hak løg fint og kom det i gryden. Pil og hak hvidløget endnu mere fint eller pres det direkte ned i gryden.
- Svits lammekødet til det er brunet.
- Kom krydderurterne i gryden. Svits løg, tomatpuré og de tørre krydderier i ca. 1 minut.
- Skræl gulerødder og riv dem på et rivejern. Skyl bladselleri og skær dem i meget tynde skiver. Kom det i gryden under omrøring og lad det simre i ca. 5 minutter.
- Tilsæt nu grøntsagsbouillon, hvidvin under omrøring. Nu tilsættes lidt hvedemel mens der røres i gryden. Når kødsaucen har fået en tyk konsistens er kødsaucen klar.
- Smag kødsaucen til med salt og friskkværnet peber. Tag nu et glasfad eller lign. og kom kødsaucen i fadet.
- Tag nu kartoffelmosen og kom den ovenpå kødsaucen. Pynt evt. med lidt friske timiankviste og krydr med salt og peber.
- Kom Shepherds Pie med lammekød og kartoffelmos midt ind i en 175 grader varm ovn og giv den ca. 30 minutter eller indtil kartoffelmosen er gylden.
Tilbehør
- Rist rugbrød og salaten laves imens. Servér Shepherds Pie med ristet rugbrød, kold smør og en frisk grøn salat.
- Skræl og riv guleroden fint. Skær bladselleristænglerne i tynde skiver. Vend det i gryden, og steg et par minutter.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️ Tilberedningstid og ? antal
Forberedelsestid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 45 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Kødsauce
- 1 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 500 g lammekød eller oksekød
- 1 spsk. timian tørret
- 1 tsk. kanel
- ½ tsk. allehånde
- ½ tsk. kardemomme
- 1 spsk. rosmarin tørret
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 2 stk. gulerødder
- 2 stilke bladselleri
- 2 dl hvidvin
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 1 ds koncentreret tomatpuré lille
- 2 spsk. hvedemel
Kartoffelmos
- 1 kg kartofler skrællede
- 75 g smør
- 1 ½ dl piskefløde
- ½s dl mælk
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
🥗Tilbehør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og skær grimme urenheder væk. Skær kartofler i grove stykker og kom dem i en gryde vand og kog dem i ca. 15 min. eller indtil de er møre.
- Kom kartoflerne i en skål. Kom smørret med i skålen og pisk kartoflerne indtil de helt uden klumper.
- Kom fløde og mælk i mens der piskes. Til sidst smages til med salt og friskkværnet peber. Sæt kartoffelmosen til side.
Lammekødsauce
- Tag en stor gryde og kom lidt olivenolie i gryden. Pil og hak løg fint og kom det i gryden. Pil og hak hvidløget endnu mere fint eller pres det direkte ned i gryden.
- Svits lammekødet til det er brunet.
- Kom krydderurterne i gryden. Svits løg, tomatpuré og de tørre krydderier i ca. 1 minut.
- Skræl gulerødder og riv dem på et rivejern. Skyl bladselleri og skær dem i meget tynde skiver. Kom det i gryden under omrøring og lad det simre i ca. 5 minutter.
- Tilsæt nu grøntsagsbouillon, hvidvin under omrøring. Nu tilsættes lidt hvedemel mens der røres i gryden. Når kødsaucen har fået en tyk konsistens er kødsaucen klar.
- Smag kødsaucen til med salt og friskkværnet peber. Tag nu et glasfad eller lign. og kom kødsaucen i fadet.
- Tag nu kartoffelmosen og kom den ovenpå kødsaucen. Pynt evt. med lidt friske timiankviste og krydr med salt og peber.
- Kom Shepherds Pie med lammekød og kartoffelmos midt ind i en 175 grader varm ovn og giv den ca. 30 minutter eller indtil kartoffelmosen er gylden.
🥗Tilbehør
- Rist rugbrød og salaten laves imens. Servér Shepherds Pie med ristet rugbrød, kold smør og en frisk grøn salat.
- Skræl og riv guleroden fint. Skær bladselleristænglerne i tynde skiver. Vend det i gryden, og steg et par minutter.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan lave retten i forvejen og så varme den op i ovnen.
- Kartoffelmosen kan udskiftes med anden mos.
❓ FAQ
Ja
Hvis retten ikke spises med det samme, køles den ned og kommes i køleskabet.
Kommentarer
Ingen kommentarer