Fordelen ved langtidshævede græskarboller er, at du får meget mere struktur og smag når de får lov til at hæve i lang tid. Denne opskrift giver græskarboller som er særdeles velegnede som madbrød. Nøgleord for græskarboller langtidshævede er, den flotte gule farve og den svampede luftige struktur. Du kan godt koldhæve græskarboller, men så ville vi tilføre lidt ekstra mel og hævetid, da gæren har sværere ved, at arbejde ved så lave temperaturer.
Prøv også græskarkernebrød med surdej
Gå til
Luftige græskarboller
Vi laver næsten kun boller der er langtidshævet i dag. Det er næsten kun de gammeldags boller med smør vi laver samme dag. Dem vi kalder fødselsdagsboller. De er også rigtig gode, men de egner sig bedst til sødt pynt.
Græskarkerneboller er det vi kalder madbrød, altså brød hvor der kan kommes kødpålæg eller lign. på. Bollerne kan også bruges til retter hvor der skal “dyppes” i retten. Eller de kan også bare spises som en snack eller til kaffen.
Du kan pynte alle græskarboller med græskarkerner, men vi har også pyntet nogle græskarbollerne med grofthakkede hasselnødder for variation skyld.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 15 min. Samlet tid er ca. 12 timer og 35 min. Opskrift giver 12 boller.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 4 dl koldt vand
- 10 g gær
- 300 g græskar groftrevet
- 1½ dl græskarkerner
- 400 g hvedemel Manitoba
- 50 g grahamsmel
- 50 g rugmel
- 2 tsk. salt
- 1 stk æg til pensling
🥬Pynt
- 1 dl græskarkerner groft hakket
- 1 dl hasselnødder groft hakket
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde Dag 1
- Tag en skål og hæld vandet i sammen med gæren og rør gæren ud i vandet. Skær græskar frugtkødet ud af græskar og riv det groft på et rivejern. Kom græskar frugtkød, græskarkerner og salt op i skålen og rør det sammen.
- Hæld mel i skålen og rør det hele godt sammen indtil du har en klistret og tynd dej.
- Sæt dejen i stuen med et fugtigt viskestykke natten over eller mindst 12 timer.
Fremgangsmåde Dag 2
- Dejen skal boble og være aktiv. Tænd ovnen på 220° almindelig varme.
- Drys mel på en bageplade og sæt den ved siden af hvor du arbejder.
- Drys mel ud på køkkenbordet og hæld dejen ud på bordet.
- Del dejen med en bagespatel eller brug en dejskraber og del dejen til 12 boller. Rul dem lidt rundt i melet så de samler sig og sæt dem forsigtigt enkeltvis på bagepladen.
- Pisk ægget, hak græskarkerner groft og pensl bollerne med æg. Drys nogle af bollerne med hakkede græskarkerner og hakkede nødder.
- Bag bollerne i ca. 15 minutter eller til de er gyldne og gennembagte. Stik evt. en strikkepind igennem bollerne. Hænger der dej ved er bollerne ikke færdige.
- Stilles til afkøling på en bagerist.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan udskifte manitobamel med alm. hvedemel.
❓ FAQ
Ja
Græskarbollerne kan fryses ned i ca. 2 måneder.
Græskarboller kan holde sig friske i ca. 3 dage i et brødskab. På dag 3, bliver de bedst, hvis de lunes i en ovn.
Opskrift med noter
Græskarboller langtidshævede
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 4 dl Koldt vand
- 10 g Gær
- 300 g Græskar (groftrevet)
- 1½ dl Græskarkerner
- 400 g Hvedemel (Manitoba)
- 50 g Grahamsmel
- 50 g Rugmel
- 2 tsk. Salt
- 1 stk Æg (til pensling)
Pynt
- 1 dl Græskarkerner (groft hakket)
- 1 dl Hasselnødder (groft hakket)
Sådan gør du
Fremgangsmåde Dag 1
- Tag en skål og hæld vandet i sammen med gæren og rør gæren ud i vandet. Skær græskar frugtkødet ud af græskar og riv det groft på et rivejern. Kom græskar frugtkød, græskarkerner og salt op i skålen og rør det sammen.
- Hæld mel i skålen og rør det hele godt sammen indtil du har en klistret og tynd dej.
- Sæt dejen i stuen med et fugtigt viskestykke natten over eller mindst 12 timer.
Fremgangsmåde Dag 2
- Dejen skal boble og være aktiv. Tænd ovnen på 220° almindelig varme.
- Drys mel på en bageplade og sæt den ved siden af hvor du arbejder.
- Drys mel ud på køkkenbordet og hæld dejen ud på bordet.
- Del dejen med en bagespatel eller brug en dejskraber og del dejen til 12 boller. Rul dem lidt rundt i melet så de samler sig og sæt dem forsigtigt enkeltvis på bagepladen.
- Pisk ægget, hak græskarkerner groft og pensl bollerne med æg. Drys nogle af bollerne med hakkede græskarkerner og hakkede nødder.
- Bag bollerne i ca. 15 minutter eller til de er gyldne og gennembagte. Stik evt. en strikkepind igennem bollerne. Hænger der dej ved er bollerne ikke færdige.
- Stilles til afkøling på en bagerist.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Susanne
Jeg prøvede lige jeres opskrift på græskarboller. De var virkelig gode, men dejen bliver lidt tynd med 4 dl vand, så jeg skulle bruge ekstra mel til at forme dem til boller.
Bjørn Nielsen
Hej Susanne
Ja dejen er lidt tynd og det gør at bollerne bliver meget saftige, men også lidt sværere at lave. Du skal samle boller med mel ellers bliver de flade.
Du kan evt. nøjes med 3 dl vand ellers prøv dig frem.
Hilsen
Bjørn