Høvdingegryde med kartoffelmos er rigtig skøn og velduftende simremad, der bare bliver bedre jo længere den hygger sig på komfuret.
Den er storebror og i familie med drengerøvsgryde og er derfor også lidt dyrere at lave, da den indeholder mange ingredienser.
Man kan snyde lidt og bruge færre ingredienser, men lad høvdingegryde simre mindst et par timer, så smagen rigtig kan fordele sig.
Der er masser af umami i denne ret og en god mørk kraftig rødvin, med noter af vanilje, vil passe perfekt til høvdingegryden.
Prøv også drengerøvsgryde
Gå til
Simremad
Høvdingegryde er simremad når det er bedst. Gode ingredienser som bare bliver endnu bedre, når de for lov til, at passe sig selv et par timer.
Husk at røre i gryden engang imellem så smagene rigtig fordeles. Der er ikke ret mange grøntsager i denne opskrift, så har vi listet grøntsager her nedenunder, som kan tilsættes høvdingegryde.
Grøntsager til simremad
- blomkål
- broccoli
- rodfrugter
- fennikel
- forårsløg
- jordskok (rodfrugt)
- kartofler (rodfrugt)
- porre
- rosenkål
- hvidkål
- spidskål
- champignons
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer og 15 min. Opskrift til 6 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
🍖Kød
- 1000 g oksekød (magert og i tern)
- 400 g cocktailpølser
- 200 g bacon ( i tern)
🥦Grøntsager
- 4 stk. gulerødder
- 6 fed hvidløg
- 2 stk. løg
- 1 stk. peberfrugt (rød)
- 100 g perleløg
🧂Krydderier
Her kan du se hvilke krydderier der er valgt til opskriften. Der kan også være vist alternative krydderier, friske eller tørrede. Men også krydderier, der også passer til opskriften, og som kan bruges som erstatning for valgte krydderier.
- 2 stk. laurbærblade
- 1 spsk. paprika
- 1 spsk. sukker
Våde ingredienser
- 2 dl rødvin
- 8 dl kalvefond
- 2½ dl piskefløde
- 2 spsk. olivenolie (til stegning)
🥔Kartoffelmos
🍽Servering
- 1 bundt kørvel
- 2 tsk. salt og friskkværnet peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Høvdingegryde
- Puds oksekødet for sener og overflødigt fedt. Skær det i mundrette tern.
- Skær bacon i tern og brun stykkerne med lidt olivenolie i en stor gryde. Tag de sprøde baconstykker op på en tallerken og sæt til side. Behold baconfedt.
- Brun kødet i olivenolien i gryden. Når det har fået stegeskorpe på alle sider, kommes kødet løbende på en tallerken og sættes til side.
- Pil løgene, og skær dem i lidt grove stykker. Skræl gulerødderne, og skær dem lidt grove stykker. Skyl peberfrugten, fjern indmad, og skær den i grove stykker.
- Kom det hele i gryden sammen med stødt paprika og tilsæt evt. lidt ekstra olivenolie og svits det et par minutter. Pil og hak hvidløgene fint og svits det med 1 minut.
- Kom kødet tilbage i gryden med bacon.
- Steg det hele i gryden med kød i et par minutter.
- Tilsæt laurbærblade og rødvin og rør rundt. Tilsæt kalvefond, og lad det hele simre i 1 ½ time eller indtil oksekødet er mørt.
- Cocktailpølser, fløde og perleløg er de sidste ingredienser, og de skal i senere.
- 10 minutter før høvdingegryden er færdig tilsættes, cocktailpølser, fløde og perleløg til gryden. Smag til med salt, sukker og friskkværnet peber.
Kartoffelmos
- Ca. 30 minutter før høvdingegryden er færdig, skal kartoffelmosen laves.
- Kartoflerne skrælles og koges møre i en gryde med vand der ikke er tilsat salt. Kog kartofler ca. 20 minutter eller indtil de er møre.
- Mos kartoflerne let. Tilsæt mælk og smør og pisk kartoflerne indtil du har en cremet, let og luftig kartoffelmos. Smag til med salt og friskkværnet peber.
🍽Servering
- Skyl og hak kørvel fint. Servér høvdingegryden med kartoffelmos og et godt drys kørvel.
Opskrift med noter
Høvdingegryde med kartoffelmos
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Kød til høvdingegryde
- 1000 g oksekød (magert og i tern)
- 400 g cocktailpølser
- 200 g bacon ( i tern)
Grøntsager
- 4 stk. gulerødder
- 6 fed hvidløg
- 2 stk. løg
- 1 stk. peberfrugt (rød)
- 100 g perleløg
Krydderier
- 2 stk. laurbærblade
- 1 spsk. paprika
- 1 spsk. sukker
Våde ingredienser
- 2 dl rødvin
- 8 dl kalvefond
- 2½ dl piskefløde
- 2 spsk. olivenolie (til stegning)
Servering
- 1 bundt kørvel
- 2 tsk. salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Høvdingegryde
- Puds oksekødet for sener og overflødigt fedt. Skær det i mundrette tern.
- Skær bacon i tern og brun stykkerne med lidt olivenolie i en stor gryde. Tag de sprøde baconstykker op på en tallerken og sæt til side. Behold baconfedt.
- Brun kødet i olivenolien i gryden. Når det har fået stegeskorpe på alle sider, kommes kødet løbende på en tallerken og sættes til side.
- Pil løgene, og skær dem i lidt grove stykker. Skræl gulerødderne, og skær dem lidt grove stykker. Skyl peberfrugten, fjern indmad, og skær den i grove stykker.
- Kom det hele i gryden sammen med stødt paprika og tilsæt evt. lidt ekstra olivenolie og svits det et par minutter. Pil og hak hvidløgene fint og svits det med 1 minut.
- Kom kødet tilbage i gryden med bacon.
- Steg det hele i gryden med kød i et par minutter.
- Tilsæt laurbærblade og rødvin og rør rundt. Tilsæt kalvefond, og lad det hele simre i 1 ½ time eller indtil oksekødet er mørt.
- Cocktailpølser, fløde og perleløg er de sidste ingredienser, og de skal i senere.
- 10 minutter før høvdingegryden er færdig tilsættes, cocktailpølser, fløde og perleløg til gryden. Smag til med salt, sukker og friskkværnet peber.
Kartoffelmos
- Ca. 30 minutter før høvdingegryden er færdig, skal kartoffelmosen laves.
- Kartoflerne skrælles og koges møre i en gryde med vand der ikke er tilsat salt. Kog kartofler ca. 20 minutter eller indtil de er møre.
- Mos kartoflerne let. Tilsæt mælk og smør og pisk kartoflerne indtil du har en cremet, let og luftig kartoffelmos. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Servering
- Skyl og hak kørvel fint. Servér høvdingegryden med kartoffelmos og et godt drys kørvel.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Du kan tilsætte champignons og andre grøntsager
- Du kan udskifte fløde med kokosmælk
❓ FAQ
Ingredienser til høvdingegryde er dyrere end til drengerøvsgryde
Henning
Den var god. Jeg fulgte dog ikke hele opskriften.
Bjørn Nielsen
Hej Henning
Det var godt 🙂 Det behøves man heller ikke, tror det er meget normalt, at man både udelader noget eller tilsætter andre ingredienser i en opskrift.
Hilsen
Bjørn