Her får du nogle skønne og sprøde julefrikadeller, som vil gøre glæde på ethvert julefrokostbord. Du kan lave disse julefrikadeller som en del af et veldækket julefrokostbord, eller du kan servere dem med stuvet spidskål. Frikadellerne kan også serveres med brun sovs og rødkål.
Vi krydrer disse julefrikadeller sparsomt, med kanel, muskat og allehånde, så den oprindelige smag bevares.
Vi bruger ikke nelliker i opskriften på julefrikadeller, selvom det er et meget brugt krydderi. Det gør vi ikke, da nelliker har en meget kraftig smag, som kan overdøve de andre krydderier uheldigt. Kan du ikke undvære nelliker, vil vi anbefale maks. 2 hele nelliker, som stødes til pulver i en morter.
Inden du laver alle frikadeller, anbefaler vi, at der først steges en frikadelle sprød i lidt smør og olie. Tag en smagsprøve. Ønskes der endnu mere smag af julen, tilsættes der ekstra krydderier.
Prøv også klassiske frikadeller med stuvet spidskål
Gå til
Inden du går i gang med julefrikadeller
Julefrikadeller er danske frikadeller lavet med julens krydderier. De kan serveres som en del af et julefrokostbord, som de er med rugbrød til, eller med kartofler, sovs, rødkål og syltede agurker eller rødbeder.
Inden du begynder at lave denne opskrift, er her nogle tips, du skal være opmærksom på:
Stor skål: Sørg for at have en stor skål til at blande kødet med krydderier, æg, brødkrummer og mælk. Du kan bruge dine hænder eller en træske til at kombinere det hele godt.
Fars: Lad farsen hvile i køleskabet i mindst en time, inden den formes til kugler. Dette vil hjælpe smagen til at udvikle sig og frikadellerne til at holde deres form bedre.
Våd spiseske: Brug en våd kold ske eller våde hænder til at forme frikadellerne. De skal ca. være på størrelse med en clementin, men du kan gøre dem mindre eller større alt efter hvad du foretrækker.
Høj varme: Steg frikadellerne i omgange ved middelhøj varme, og vend dem af og til for at brune dem jævnt. Lad være med at overfylde panden, da dette vil sænke temperaturen og gøre frikadellerne bløde og kogte, så de mister deres gode smag.
Hold dem varme: Du kan holde de færdigstegte frikadeller lune i ovnen, mens du steger resten.
Fryseegnet: Frikadeller er særdeles velegnet til at fryse ned. De kan holde sig friske i fryseren i ca. 1 måned. Herefter lunes de op i ovnen ved 175 grader. 😋
Nyd din julefrikadeller med dit yndlings tilbehør og saucer.
Derfor skal du lave julefrikadeller
Der er mange gode grunde til at lave denne opskrift med julefrikadeller. Her er nogle af dem:
Julefrikadeller er en traditionel dansk ret, der ofte serveres i juletiden. De er en fantastisk måde at fejre højtiden på og nyde nogle af smagene fra det gamle danske køkken.
Lækre og mættende: Julefrikadeller er lækre og mættende. De er lavet med en blanding af svine- og kalvekød, løg, æg, havregryn, hvedemel og forskellige krydderier, som giver dem deres unikke smag.
De steges til de er gyldne og sprøde udenpå, og saftige og møre indeni.
Alsidige: Julefrikadeller er alsidige og nemme at lave. Du kan forberede farsen i forvejen og stille den på køl, indtil du er klar til at lave mad.
Senere brug: Du kan også fryse de stegte frikadeller ned til senere brug.
Forskelligt tilbehør: Du kan servere frikadellerne med forskellige tilbehør og saucer, såsom kartofler med sovs, rødkål, syltede rødbeder, pickles og som tilbehør til et frokostbord.
Familie og venner: Julefrikadeller er sjove og hyggelige at lave sammen med sin familie eller venner. Du kan involvere alle i processen med at blande, forme og stege frikadellerne.
Du kan også nyde duften af krydderierne og lyden af de sydende frikadeller på panden.
Du kan dele historier og minder, mens du spiser og nyde smagen af julefrikadeller.
Jeg håber, at dette overbeviser dig til at prøve denne opskrift på julefrikadeller. De er virkelig en godbid for sanserne og sjælen. 😍
Kalvekød og svinekød
Hvis du har undret dig over, hvorfor der bruges både kalvekød og svinekød til frikadeller, får du svaret her.
Der er flere grunde til at bruge en kombination af kalvekød og svinekød til frikadeller:
Smag: Kalvekød har en mildere og mere delikat smag end svinekød. Ved at bruge en kombination af begge typer kød får man en bedre smagsoplevelse i frikadellerne.
Tekstur: Kalvekød har en finere og mere mager tekstur end svinekød, som er mere fed og kraftig i konsistensen og smagen. Ved at blande de to typer kød opnår man en bedre og saftigere konsistens i frikadellerne.
Fedtindhold: Kalvekød har et lavere fedtindhold end svinekød. Ved at blande de to typer kød kan man reducere det samlede fedtindhold i frikadellerne, hvilket gør dem mere sundere.
Tradition: I mange opskrifter og traditioner bruger man en kombination af kalvekød og svinekød til at lave frikadeller. Dette kan være kulturelt forankret og en del af den traditionelle opskrift.
Det er dog vigtigt at bemærke, at det er op til dig som kok at vælge, hvilken type kød du vil bruge til dine frikadeller. Hvis du foretrækker kun at bruge svinekød, kan du selvfølgelig gøre det i stedet.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør: 5 minutter. Hviletid: ca. 60 min. Tilberedningstid: ca. 20 min. Samlet tid: ca. 30 min. Opskrift: giver ca. 32 frikadeller.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Vi bruger kalv/svinekød men du kan også nøjes med, at bruge svinekød. Du kan også erstatte lidt af mælk med pilsner øl. Jo mere havregryn der tilsættes, jo mindre mel er nødvendigt. Du kan justere krydderier efter dine egne præferencer.
1 kg svinekød (eller kalv/svin, hakket )
2 spsk. havregryn
2½ dl mælk
2 tsk. salt
2 spsk hvedemel
2 stk. æg
1 stk. løg
¼ tsk. kanel (stødt)
¼ tsk. muskat (fintrevet eller stødt)
¼ tsk. allehånde
1 knivspids friskkværnet peber
Stegning
2 spsk. olivenolie
2 spsk. Smør til stegning
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Pil og hak løget fint.
- Tag en meget stor skål og tilsæt alle ingredienser undtagen mælk og rør farsen indtil den har en ensartet men fast struktur.
- Tilføj mælken lidt ad gangen og rør i, indtil ønsket konsistens. Er farsen stadig for tør, tilsættes ekstra væde. Er den ikke fast nok, tilsættes ekstra mel eller havregryn.
- Farsen skal nu hvile i ca. 1 time i køleskabet, så smagen samler sig i farsen.
- Kom en stor tung stegepande på komfuret og tilsæt lidt olie og smør.
- Form frikadeller i hånden og med en spiseske der der dyppet i koldt vand, så farsen ikke hænger så let ved.
- Steg julefrikadeller sprøde på begge sider. Serveres straks.
Opskrift med noter
Julefrikadeller med allehånde og muskat
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Stegning
- 2 spsk. olivenolie
- 2 spsk. Smør til stegning
Sådan gør du
- Pil og hak løget fint.
- Tag en meget stor skål og tilsæt alle ingredienser undtagen mælk og rør farsen indtil den har en ensartet men fast struktur.
- Tilføj mælken lidt ad gangen og rør i, indtil ønsket konsistens. Er farsen stadig for tør, tilsættes ekstra væde. Er den ikke fast nok, tilsættes ekstra mel eller havregryn.
- Farsen skal nu hvile i ca. 1 time i køleskabet, så smagen samler sig i farsen.
- Kom en stor tung stegepande på komfuret og tilsæt lidt olie og smør.
- Form frikadeller i hånden og med en spiseske der der dyppet i koldt vand, så farsen ikke hænger så let ved.
- Steg julefrikadeller sprøde på begge sider. Serveres straks.
Noter
De kan også nemt holde sig i køleskabet i en pose eller lufttæt beholder i et par dage.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til julefrikadeller:
Frikadellerne kan fryses og holdbarheden er ca. 14 dage til 1 måned. Grunden til den lave holdbarhed er fedtet i frikadellerne. Efter 14 dage, vil smagen begynde at blive forringet.
Frikadellerne kan laves mindre eller større. Jo større frikadeller, jo saftigere vil de være. Jo mindre frikadeller, jo mere sprøde vil de være.
Frikadeller kan holde sig friske i maksimum 3 dage i en lukket beholder i køleskabet.
Du kan tilpasse krydderierne efter egne præferencer. Ja, du kan justere krydderierne i opskriften efter smag. Tilføj eller reducer mængden af de forskellige krydderier for at opnå den ønskede smag.
❓ FAQ
Det tager cirka 30 minutter, at forberede og tilberede julefrikadellerne, dog eksklusive tiden til hvile processen i køleskabet.
Ingredienserne til julefrikadellerne inkluderer hakket kalvekød, hakket svinekød, løg, hvedemel, havregryn, æg, mælk, krydderier som, stødt kanel, allehånde og stødt muskat, samt salt og peber.
Frikadellerne får en bedre smag og konsistens ved, at lade farsen hvile i køleskabet i mindst 1 time.
Ja, du kan erstatte svine- og kalvekødet med hakket kylling, kalkun eller oksekød, hvis du foretrækker det.
En pande af almindeligt stål eller støbejern er ideel, så frikadellerne opnår en sprød og gylden overflade.
Ja, men du får den bedste smag, hvis du først steger frikadellerne på panden, så de får en gylden overflade. Derefter, kan du bage frikadellerne færdige i ovnen ved ca. 200°C i cirka 15 minutter, eller indtil de er gennemstegte og gyldne.
Julefrikadeller serveres traditionelt med brun sovs, rødkål og kartofler, men du kan også servere dem med andre tilbehør som f.eks rugbrød. Alternativt kan du servere dem med stuvet spidskål,
Ja, du kan lave frikadellerne på forhånd og opbevare dem i køleskabet i op til 2 dage eller i en fryser i op til en måned. Ved tilberedning, tøs de op i køleskabet og opvarmes derefter forsigtigt i ovnen eller på panden, inden de serveres.
Ja, du kan fryse julefrikadellerne. Lad dem køle af, inden du pakker dem godt ind i fryseposer eller beholdere. De kan opbevares i fryseren i ca. 1 måned. Herefter mister de deres smag. Efter 3 måneder vil de være harske pga. af fedt.
Kommentarer
Ingen kommentarer