Chili con carne er en nem og velsmagende ret, som de fleste på et eller andet tidspunkt har lavet. Der kan varieres med krydderierne og fremgangsmåden er ofte efter kokkens humør.
I denne opskrift, er der ikke sparet på ingredienserne så smagen er dejlig krydret med en pikant stærk eftersmag, som de fleste kan lide.
Det vigtigste når man laver chili con carne er, at den får lov til, at simre i mindst en time og gerne to, så smagen rigtig kan komme frem.
Prøv også chili con carne texas style
Gå til
Lækkert tilbehør
Salsa, mexicanske chips, avocado og guacamole er super lækkert tilbehør. Du kan servere ris eller pasta til chili con carne, sammen med en god salat.
Hvis det skal være lidt mere spændende, er ovnbagte majs super lækre, at servere til. Krydr evt. majs med lidt paprika og kanel inden de kommer i ovnen.
Chili
Det er ikke helt ligegyldigt hvilken chili, man bruger og til denne klassiske ret, skal der selvfølgelig bruges den helt rigtige chili.
Mange foretrækker tørret ancho chili eller frisk jalapeno. Ancho er mild i smagen med en sød krydret eftersmag.
Jalapeno er også en af de mere milde chilier, som dog godt kan være stærk, så det er lidt en smagssag hvilken der er bedst. Ancho er nok den mest brugte i Mexico.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer og 20 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 800 g oksekød (hakket eller i grove tern)
- 1 stk. løg (stort)
- 2 ds tomat (hakket )
- 1 ds tomatpure (koncentreret)
- 5 stk. tomater (soltørrede )
- 2 stk. peberfrugt (rød)
- 5 dl oksebouillon
- 2 dl øl (mørkt )
- 1 ds bønner (hvide)
- 1 ds kidneybønner
- 1 spsk. hvidvinseddike
- ½ tsk. spidskommen (stødt)
- 4 fed hvidløg (fint hakket)
- 1 spsk. timian (tørret eller 2 spsk. frisk)
- 1 spsk. paprika
- 1 stk. chili (tørret Ancho chili eller frisk rød jalapeno chili)
- 30 gram chokolade (mørk)
- 1 spsk. farin (mørk)
- 1 tsk. kanel (stødt eller en kvart stang)
- 1 tsk. salt og friskkværnet peber
🥗Tilbehør
Ekstra tilbehør
- 200 g chips (saltede)
- 1 dl guacamole (til chips)
- 1 dl salsa (til chips)
- 2 stk. avocado (frisk, skåret i skiver.)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Oksekødet brunes først i lidt god olie. (Skal tage lidt farve).
- Sæt det til side. Tag en ny gryde og tilsæt lidt olivenolie, og tilsæt, løg, paprika og spidskommen, der svitses lidt. Derefter tilsættes timian, og resten af krydderierne, der er knust og rørt rundt i en morter. Hak chili fint og tilsæt.
- Kom oksekødet tilbage i gryden og rør godt rundt.
- Kanel stang lægges hel i gryden, (og tages op, inden servering). Der røres rundt i gryden, og hvidvins eddike, tomatpure, hakket tomat, fint hakket tørret tomat, honning, oksebouillon (evt. bouillonterning), skåret rød peber, chokolade og mørk øl tilsættes.
- Når retten koger igen, skrues næsten helt ned for varmen. Retten simrer ganske let 1 ½ times tid med låg. Der røres rundt i gryden en gang i mellem. Bønnerne tilsættes og brun farin tilsættes og det hele simrer videre i 30 min.
- Smag til med salt og peber.
🥗Tilbehør
- Kog ris eller pasta, som anvist på pakken.
- Anret en salat og kom resten af tilbehøret på bordet.
🍽Servering
Kogt ris eller spaghetti, brød, flutes, smør og salat. Velbekomme!
Opskrift med noter
Chili con carne
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 800 g oksekød (hakket eller i grove tern)
- 1 stk. løg (stort)
- 2 ds tomat (hakket )
- 1 ds tomatpure (koncentreret)
- 5 stk. tomater (soltørrede )
- 2 stk. peberfrugt (rød)
- 5 dl oksebouillon
- 2 dl øl (mørkt )
- 1 ds bønner (hvide)
- 1 ds kidneybønner
- 1 spsk. hvidvinseddike
- ½ tsk. spidskommen (stødt)
- 4 fed hvidløg (fint hakket)
- 1 spsk. timian (tørret eller 2 spsk. frisk)
- 1 spsk. paprika
- 1 stk. chili (tørret Ancho chili eller frisk rød jalapeno chili)
- 30 gram chokolade (mørk)
- 1 spsk. farin (mørk)
- 1 tsk. kanel (stødt eller en kvart stang)
- 1 tsk. salt og friskkværnet peber
Ekstra tilbehør
- 200 g chips (saltede)
- 1 dl guacamole (til chips)
- 1 dl salsa (til chips)
- 2 stk. avocado (frisk, skåret i skiver.)
Sådan gør du
- Oksekødet brunes først i lidt god olie. (Skal tage lidt farve).
- Sæt det til side. Tag en ny gryde og tilsæt lidt olivenolie, og tilsæt, løg, paprika og spidskommen, der svitses lidt. Derefter tilsættes timian, og resten af krydderierne, der er knust og rørt rundt i en morter. Hak chili fint og tilsæt.
- Kom oksekødet tilbage i gryden og rør godt rundt.
- Kanel stang lægges hel i gryden, (og tages op, inden servering). Der røres rundt i gryden, og hvidvins eddike, tomatpure, hakket tomat, fint hakket tørret tomat, honning, oksebouillon (evt. bouillonterning), skåret rød peber, chokolade og mørk øl tilsættes.
- Når retten koger igen, skrues næsten helt ned for varmen. Retten simrer ganske let 1 ½ times tid med låg. Der røres rundt i gryden en gang i mellem. Bønnerne tilsættes og brun farin tilsættes og det hele simrer videre i 30 min.
- Smag til med salt og peber.
Tilbehør
- Kog ris eller pasta, som anvist på pakken.
- Anret en salat og kom resten af tilbehøret på bordet.
Servering
- Chili con carne serveres med:
- Kogt ris eller spaghetti, brød, flutes, smør og salat. Velbekomme!
Noter
- Frisk revet parmesan giver god umami smag.
- Flutes med smør dyppet i sovs.
- Er retten for stærk, kan der med fordel tilsættes lidt smør til retten.
- Fløde og mælk tager også lidt af den stærke smag.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Frisk revet parmesan giver god umami smag.
- Flutes med smør dyppet i sovs.
- Er retten for stærk, kan der med fordel tilsættes lidt smør til retten.
- Fløde og mælk tager også lidt af den stærke smag.
❓ FAQ
Chili med kød
En gryderet som stammer fra Texas, hvor de klassiske ingredienser er: peberfrugt, chili, tomater, løg og bønner
Ris serveres ofte til chili con carne, men spaghetti er også velegnet som tilbehør.
Tørret Ancho chili eller frisk rød jalapeno chili
Kommentarer
Ingen kommentarer