Øllebrød er en af de ældste retter i det danske køkken, og øllebrøden stammer helt tilbage til dengang, at menneskene lærte at bearbejde kornprodukter. Øllebrøden er et rigtig godt alternativ til morgenmad eller dessert. Øllebrød med flødeskum smager rigtigt godt og er tilmed et billigt måltid at lave, da mørkt rugbrød af god kvalitet er meget billigt.
Klassisk øllebrød med flødeskum.
Ingredienser
- 400 g Rugbrød (sønderjysk mørkt uden kerner)
- 4 dl Vand
- 1 stk. Hvidtøl (Mørkt eller maltøl)
- 1 dl. Rørsukker
- ¼ liter Piskefløde
Sådan gør du
- Rugbrødet skæres i stykker og kommes i en gryde. Dæk rugbrødet med vand. Rugbrødet skal suge vandet. Lad det trække en times tid.
- Bring det nu i kog sammen med en flaske øl under låg. Skru ned på mindste blus og lad det simre 5 til 10 minutter. Tag et piskeris og rør nu rundt i gryden, ønskes der klumper i grøden, røres der mere forsigtigt rundt i gryden. Skal øllebrøden være helt glat, så giv den en tur i blender eller brug håndmikser.
- Grøden skal over varmen igen, og koges op med sukker.
- Er øllebrøden for tyk, kommes mere vand eller øl i.
- Pisk nu den kvarte piskefløde til luftigt flødeskum.
- Hæld nu øllebrød og i en dyb tallerken. Ved servering kommes en klat let pisket flødeskum ovenpå.
- Tilbyd evt. ekstra fløde eller mælk, som nogle bruger til at hælde op for at afkøle øllebrød.
- Spises straks.
Noter
- Du kan udskifte mørkt hvidtøl med maltøl.
Ernærnærings fakta
Vi plejer at bruge mørkt hvidtøl eller nisseøl i vores øllebrød. Der bør ikke at være så meget alkohol i grøden, hvis den skal serveres for børn.
Skriv et svar