Øllebrød med flødeskum, er en af de ældste retter i det danske køkken, og øllebrøden stammer helt tilbage til dengang, at menneskene lærte at bearbejde kornprodukter.
Øllebrøden er et rigtig godt alternativ til morgenmad eller dessert.
Øllebrød med flødeskum smager virkelig rigtigt godt og er tilmed et billigt måltid at lave, da mørkt rugbrød af god kvalitet er meget billigt.
Er øllebrød sundt?
Ja, øllebrød er i basis udgaven, som kun er mørkt rugbrød og vand meget sundt.
Øllebrød er sundt og nærende, da det er lavet af rugbrød, som er en kilde til fiber og komplekse kulhydrater.
Men det afhænger også af, hvad der tilsættes øllebrøden, da nogle opskrifter kan indeholde tilsat sukker eller fedtstoffer, som kan gøre øllebrøden mindre sund.
Generelt set kan øllebrød være en sund og nærende morgenmad eller aftensmad, hvis det er tilberedt med sunde ingredienser og serveres i moderate mængder.
Dessert eller hovedret
Øllebrød er en ret som både kan være en hovedret og en dessert. Derfor skiller denne ret sig væsentlig ud, i forhold til mange andre retter.
Dessert: Ønsker du, at lave øllebrøden som en dessert, skal du ikke ændre i opskriften, da opskriften har det perfekte forhold mellem, smag, syre og sødme.
Hovedret: Vil du lave øllebrøden som hovedret, anbefaler vi, at du reducerer eller helt fjerner sukkeret.
Mørkt rugbrød og hvidtøl, indeholder naturligt sødme så grøden behøver ikke ekstra. Det kolde flødeskum, vil vi beholde, da det giver grøden lide det ekstra.
Nisseøl
Vi plejer at bruge mørkt hvidtøl eller nisseøl i vores øllebrød. Der bør ikke at være så meget alkohol i grøden, hvis den skal serveres for børn.
Opskrift med noter
Klassisk øllebrød med flødeskum.
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 400 g Rugbrød (sønderjysk mørkt uden kerner)
- 4 dl Vand
- 1 stk. Hvidtøl (Mørkt eller maltøl)
- 1 dl. Rørsukker
- ¼ liter Piskefløde
Sådan gør du
- Rugbrødet skæres i stykker og kommes i en gryde. Dæk rugbrødet med vand. Rugbrødet skal suge vandet. Lad det trække en times tid.
- Bring det nu i kog sammen med en flaske øl under låg. Skru ned på mindste blus og lad det simre 5 til 10 minutter.
- Tag et piskeris og rør nu rundt i gryden, ønskes der klumper i grøden, røres der mere forsigtigt rundt i gryden.
- Skal øllebrøden være helt glat, så giv den en tur i blender eller brug håndmikser.
- Grøden skal over varmen igen, og koges op med sukker.
- Er øllebrøden for tyk, kommes mere vand eller øl i.
- Pisk nu den kvarte piskefløde til luftigt flødeskum.
- Hæld nu øllebrød og i en dyb tallerken. Ved servering kommes en klat let pisket flødeskum ovenpå.
- Tilbyd evt. ekstra fløde eller mælk, som nogle bruger til at hælde op for at afkøle øllebrød.
- Spises straks.
Noter
- Du kan udskifte mørkt hvidtøl med maltøl.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ
Her er nogle tips til at lave lækkert sundt øllebrød:
- Brug fuldkorns rugbrød: Vælg rugbrød med højt indhold af fuldkorn, da det er en god kilde til fiber og andre næringsstoffer. Du kan erstatte lidt eller meget mørkt rugbrød, alt efter hvor mange fibre du ønsker.
- Undgå tilsat sukker: Øllebrød får en naturlig sødme fra rugbrødet, så undgå at tilsætte ekstra sukker.
- Brug mælk eller plantebaserede alternativer: Brug mælk eller en plantebaseret mælkeerstatning som erstatning for fløden. Sojamælk, havredrik, risdrik eller mandelmælk er udmærkede alternativer til, at lave øllebrød.
- Dog er plantebaseret mælkeerstatning ikke mere nærende eller vitaminrig end komælk.
- Tilsæt krydderier: Brug kanel eller kardemomme for at give øllebrød en anderledes smag og duft.
- Pynt med frisk frugt: Tilsæt frisk frugt som blåbær, æbler i tern, hindbær, tranebær, rosiner eller banan for at få mere smag og farve i din øllebrød.
Øllebrød kan altid tilpasses efter dine egne ønsker, smags og ernærings ønsker, så måltidet opfylder dine ønsker og behov.
❓ FAQ
Ja, øllebrød er i basis udgaven, som kun er mørkt rugbrød og vand meget sundt.
Øllebrød er sundt og nærende, da det er lavet af rugbrød, som er en kilde til fiber og komplekse kulhydrater.
Flemming Ledet
Den var fantastisk. Har lavet den mange gange.
Bjørn Nielsen
Hej Flemming
Tak for den dejlige tilbagemelding.
Vi er SÅ glade for, at du synes opskriften er fantastisk og brugbar.
Hilsen
Bjørn